Categories
Uncategorized

Een magisch teambuildingseffect: De kracht van oprechte waardering – Aflevering 132

Vandaag wil ik je meenemen in een bijzondere ervaring die ik onlangs heb gehad. Het begon allemaal met een gesprek met een goede vriend van me, die ook een zakenrelatie is. We hadden het over een probleem dat hij had binnen zijn bedrijf, en dat leidde tot een onverwachte maar inspirerende ontdekking.

Mijn vriend runt een bedrijf met zo’n 42 medewerkers, en hij zat met zijn handen in het haar over een teambuilding. Hij wilde iets organiseren dat niet alleen ontspannend was, maar ook echt waarde toevoegde aan de teamdynamiek. En daar had hij mijn hulp voor ingeroepen. Terwijl we samen wat ideeën aan het uitwisselen waren, kwam ik terug op een oefening die ik eerder had gebruikt in mijn eigen bedrijf en tijdens consultancywerk. Een oefening die ik keer op keer heb zien uitmonden in een magisch effect op teams.

Maar voordat ik verder ga, wil ik eerst een klein verhaaltje delen over een mier die ik diezelfde dag zag worstelen met een gigantische last. Een mier, Business Dad? Jazeker, een enorm relevante zelfs! 

De metafoor van de mier

Op een zonnige dag zat ik buiten wat vitamine D op te doen toen ik een mier zag sjouwen met een dode vlieg. Het tafereel trok meteen mijn aandacht. Die mier, met haar dunne pootjes, sleepte een gewicht dat voor haar vergelijkbaar moest zijn met een mens die een bestelwagen op zijn rug draagt. De stenen van het terras waren hobbelig, alsof de mier een berg beklom. Toch ging ze stug door, zonder aarzeling of hulp van andere mieren.

Ik kon het niet laten om na te denken over de motieven van die mier. Waar ging ze naartoe? Hoe wist ze de weg? En belangrijker nog, wat zou er gebeuren als ze eindelijk bij haar bestemming aankwam? Zouden de andere mieren haar inspanning erkennen? Kreeg ze een soort schouderklopje in de mierenwereld, of werkte dat zo niet? Zou die ook voldoening voelen als ze haar doel bereikt heeft? Zou die dan ook dopamine krijgen?

Want laat die erkenning nu niet iets zijn dat voor ons mensen wél van belang is. Doelen bereiken, dopamine krijgen en voldoening ervaren, obstakels overwinnen … dat drijft ons.

Het verhaal dat mijn vriend me vertelde deed me aan dat tafereel terugdenken: zijn mensen waren ongelofelijk hard aan het werken. Zo hard, dat ze nauwelijks de tijd hadden om ‘dag’ te zeggen. Er was dus een grote nood aan time-out en tijd om onder elkaar te zijn.

De oefening: waardering in de praktijk

Tijdens dat gesprek vertelde ik hem over een oefening die ik vaak heb toegepast. Het is een oefening die draait om het geven van eerlijke en oprechte waardering, iets dat een enorm positief effect kan hebben op mensen. De oefening zelf is simpel, maar de impact is groot.

De oefening begint met het opdelen van de groep in kleinere subgroepen van ongeveer vijf personen. Elke persoon krijgt vier kaartjes waarop ze de naam van elke andere persoon in hun groep schrijven. Daarna wordt er per persoon een positieve eigenschap genoteerd, maar niet zomaar een oppervlakkige. Het moet een eigenschap zijn die echt opvalt, iets dat een verschil maakt. Belangrijk is ook dat er een concreet voorbeeld bij wordt geschreven dat deze eigenschap ondersteunt. Welk bewijs heb jij om de geloofwaardigheid van deze positieve eigenschap te ondersteunen? Wat heb je die persoon ook weten doen dat dit staaft?

Wanneer iedereen zijn kaartjes heeft ingevuld, gaat de groep in een kring zitten. Om de beurt leest elke persoon zijn of haar kaartje voor aan de betreffende collega. Het is cruciaal dat ze de persoon aankijken en in de eerste persoon spreken. Bijvoorbeeld: “Nathalie, wat ik zo knap aan jou vind, is je sociale voelendheid. Ik zag dat drie maanden geleden toen je een collega hielp zonder dat iemand het vroeg.”

Deze eenvoudige, maar doordachte oefening heeft een diepgaande impact. Veel mensen beseffen niet hoeveel anderen hen waarderen voor kwaliteiten waar ze zelf nauwelijks bij stilstaan. Het horen van zulke persoonlijke en oprechte waarderingen kan enorm ontroerend zijn. In sommige gevallen kan het zelfs de eerste keer zijn dat iemand zo’n positieve feedback krijgt. Een extra tip: geef je mensen mee hoe ze hiermee om moeten gaan. Laat weten dat een simpele ‘dankjewel’ volstaat, precies omdat het zo intens kan zijn.

Nog een tip: leid deze oefening echt als leider. Ik deed ze bijvoorbeeld vaak met een chrono bij om op tijd naar de volgende persoon over te schakelen. Sommige mensen hebben meer tijd nodig dan anderen, het is jouw taak om het ritme erin te houden.

De magie van oprechte waardering

Het effect van deze oefening gaat verder dan de individuele waardering. Het creëert een band binnen de groep die moeilijk met iets anders te bereiken is. Mensen voelen zich erkend en gewaardeerd, wat niet alleen hun zelfvertrouwen een boost geeft, maar ook de onderlinge relaties versterkt. In plaats van oppervlakkige complimenten, krijgen ze erkenning voor eigenschappen die echt betekenisvol zijn. En dat maakt het zoveel gemakkelijker om te bouwen aan verbeteringen als je die kunt bouwen op de fundering van die oprechte waardering

Dit is precies wat ik mijn vriend aanraadde voor zijn teambuilding. Geen extravagante uitjes of dure evenementen, maar een eenvoudige oefening die mensen dichter bij elkaar brengt door eerlijkheid en oprechte waardering. Net zoals de mier die ik die dag observeerde, kan erkenning een enorme drijfveer zijn. Het motiveert mensen om hun beste beentje voor te zetten en zelfs de zwaarste lasten te dragen, gewoon omdat ze weten dat hun inspanningen gezien en gewaardeerd worden.

Dus de volgende keer dat je denkt aan teambuilding, denk dan eens aan de kracht van eenvoudige, eerlijke waardering. Het mag dan misschien niet zo glamoureus lijken als een dagje paintballen of een weekendje weg, maar de impact op lange termijn is onbetaalbaar.

En als je ooit een mier ziet sjouwen met een last die vele malen groter is dan zijzelf, denk dan even aan wat die mier misschien ervaart. Want net als bij mensen, zit de echte kracht vaak in de kleinste details van erkenning en waardering.

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil je jouw teamleden meer verantwoordelijkheden geven zonder erbovenop te zitten micromanagen? Leren delegeren is 1 van de minicursussen uit de Business Bundle. Met de code BDPODCASTFAN is deze superwaardevolle bundel van jou met een fikse korting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *