Categories
Uncategorized

Verander het spel: Stel slimmere vragen, maak betere keuzes en creëer meer groei – Aflevering 136

Er zijn momenten in je leven waarop je even stil moet staan en jezelf de écht belangrijke vragen moet stellen. We maken allemaal dagelijks keuzes – sommige klein en onbelangrijk, zoals wat je gaat eten vanavond, en sommige die je leven een andere richting kunnen geven.

Maar hoe maak je die keuzes? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste beslissing neemt en er niet alleen later tevreden mee bent, maar er ook nog iets uit leert?

Vandaag neem ik je mee in mijn eigen reis langs drie belangrijke vragensets die ik mezelf nu stel – en waarvan ik zou willen dat ik ze vroeger al had gesteld. Het zijn vragen die je helpen om bewust keuzes te maken, meer zelfinzicht te krijgen en jezelf te blijven ontwikkelen. Je hoeft niet dezelfde fouten te maken als ik. Met deze vragen kan je een stapje voor blijven.

Set 1: Vragen bij het maken van keuzes

Je maakt elke dag keuzes. Maar als ik één ding geleerd heb door de jaren heen, is het dat de belangrijke keuzes zelden alleen over logica gaan. Er speelt zoveel meer mee – emoties, verwachtingen van anderen, zelfs angst. En dat is precies waarom de vragen in deze eerste set zo belangrijk zijn.

Wanneer ik terugkijk op de momenten dat ik keuzes maakte vanuit paniek of angst, zie ik hoezeer die beslissingen me hebben tegengehouden. Zoals die ene keer dat ik, letterlijk trillend van de zenuwen, een financiële keuze moest maken die me de kop kon kosten. Had ik toen de rust kunnen nemen om deze vragen te stellen, mijn leven had er wellicht anders uitgezien.

Hier zijn de vragen die ik mij sindsdien stel als ik voor grote keuzes sta:

1. Wat zou ik doen als ik geen angst had?

Denk even terug aan een moment waarop je bang was om iets te verliezen. Misschien een klant, een deal, of zelfs geld. Hoe zou je toen gehandeld hebben als die angst niet bestond? Deze vraag haalt de emotie uit de keuze en geeft je de kans om helder na te denken. Dit is er eentje die ik veel eerder in mijn carrière had willen gebruiken.

2. Welke van mijn kernwaarden wordt het meest beïnvloed door deze keuze?

Kernwaarden – dat zijn niet zomaar woorden, dat zijn je innerlijke standaarden. Vroeger liet ik me te vaak beïnvloeden door wat anderen dachten, of ik nam beslissingen om indruk te maken op de buitenwereld. Ik weet nu dat dit me ver van mijn echte waarden heeft gebracht. Bekijk het eens anders: wat wil je dat mensen over je zeggen als je met pensioen gaat? Je kernwaarden zijn je kompas, en die moeten centraal staan in elke beslissing die je maakt.

3. Hoe zou ik deze keuze over vijf jaar beoordelen?

We denken vaak aan het nu – wat heb ik nu nodig? Maar het is belangrijk om een stap terug te nemen en de lange termijn in gedachten te houden. Stel jezelf de vraag: als ik over vijf jaar terugkijk op deze beslissing, zou ik dan nog steeds blij zijn met mijn keuze? Deze vraag voorkomt impulsieve keuzes die later spijt opleveren.

4. Welke emoties spelen een rol in mijn keuze?

Boosheid, trots, jaloezie… We kennen het allemaal. Emoties kunnen ons zicht vertroebelen. Zoals die keer dat ik uit trots een deal doordrukte die achteraf helemaal niet zo goed bleek te zijn. Door deze vraag te stellen, kun je je bewust worden van de emotionele lading en een meer rationele keuze maken.

5. Heb ik voldoende input gevraagd van mensen die ik belangrijk vind?

Het is goed om naar je gevoel te luisteren, maar anderen kunnen vaak een frisse blik op jouw situatie werpen. Vraag je af: heb ik om advies gevraagd aan iemand die ik vertrouw? En ben ik echt open geweest voor hun feedback? Ik herinner me een moment dat ik dacht: ‘Ik weet het wel.’ Maar toen ik het probleem voorlegde aan een mentor, gaf hij me een totaal ander perspectief. Het bleek de juiste oplossing te zijn.

6. Wat kan ik verliezen door deze keuze, en is dat verlies acceptabel?

We denken vaak aan wat we kunnen winnen, maar het is minstens zo belangrijk om de downside af te wegen. Wat als het fout gaat? Wat is het risico? Ik heb in mijn leven veel situaties meegemaakt waar het verliezen van iets kleins me uiteindelijk veel heeft gekost. Deze vraag zorgt ervoor dat je met open ogen de juiste keuze maakt.

Goed, dat waren de vragen die je helpen om betere keuzes te maken. Maar wat als je dieper wilt graven? Wat als je wilt begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet? De volgende vragenset helpt je om meer zelfinzicht te krijgen, iets wat cruciaal is voor je persoonlijke en zakelijke groei. Zelfkennis is geen luxe, het is de sleutel tot succes.

Set 2: Vragen om je zelfinzicht te vergroten

Als je mij vroeg waarom ik vroeger bepaalde beslissingen nam, zou ik waarschijnlijk hebben gezegd: “Omdat het zo voelde.” Maar dat gevoel leidde me niet altijd naar de juiste keuzes. Het kostte me jaren om te begrijpen dat je jezelf eerst goed moet kennen voordat je de juiste stappen kunt zetten.

Ik herinner me een gesprek met mijn dochter Amy. Ze wees me erop dat ik vaak problemen creëerde om ze daarna weer te kunnen oplossen. Dat was een eye-opener voor me. Het leerde me om beter te begrijpen wat me dreef en waarom ik bepaalde keuzes maakte. 

Deze vragen helpen me om dat zelfinzicht te vergroten:

1. Wat motiveert mij écht in mijn werk?

Weet je nog waarom je ooit begon met wat je nu doet? Wat doet je elke ochtend uit bed springen? Misschien is het de kick van het oplossen van problemen, of de voldoening van iets creëren. Wat het ook is, zorg ervoor dat je dat helder hebt. Want motivatie verandert, en je wilt ervoor zorgen dat je altijd in lijn blijft met wat je écht drijft.

2. Wat houdt mij innerlijk tegen om mijn doelen te bereiken?

Faalangst, perfectionisme… het zijn allemaal demonen die ons kunnen tegenhouden. Voor mij was het perfectionisme – ik wilde alles zó goed doen dat het me soms verlamde. Stel jezelf deze vraag en durf eerlijk te zijn over wat je tegenhoudt. Vaak is de grootste blokkade je eigen brein, en hoe eerder je die saboteur herkent, hoe sneller je verder kunt.

3. Wat heb ik uit mijn verleden geleerd over mezelf, dat ik nu vaker zou moeten toepassen?

Soms ligt de les al voor onze voeten, we moeten hem alleen nog opmerken. Denk eens terug aan eerdere successen en mislukkingen. Wat heb je toen over jezelf geleerd dat je nu kunt gebruiken? Voor mij was het de les dat ik graag problemen oplos, maar soms ook problemen creëerde om op te lossen. Door dat te begrijpen, kon ik leren wanneer ik écht moest ingrijpen en wanneer ik gewoon moest loslaten.

4. Hoe ziet succes er voor mij uit, zonder financiële aspecten?

Iedereen denkt dat succes gelijkstaat aan een goed gevulde bankrekening. Maar wat betekent succes echt? Voor mij is dat niet alleen materieel – het is de vrijheid om te doen wat ik wil, op mijn eigen voorwaarden. Wat betekent het voor jou? Denk hier eens goed over na, want als je weet wat je écht wilt, kun je er veel gerichter naar toewerken.

Nu je jezelf beter begrijpt, is het tijd om te kijken naar hoe je kunt blijven groeien. Groei stopt nooit, en dat zou het ook niet moeten. Of je nu net begint of al jaren onderweg bent, persoonlijke ontwikkeling blijft de sleutel tot langdurig succes. Deze laatste set vragen helpt je om te reflecteren op waar je nu staat en hoe je verder kunt groeien.

Set 3: Vragen over persoonlijke groei en reflectie

Als ik één ding heb geleerd, dan is het dat persoonlijke groei nooit stopt. In een tijd waarin de wereld zo snel verandert, is stilstaan geen optie. Groeien betekent niet alleen nieuwe dingen leren, maar ook de tijd nemen om terug te kijken op wat je al hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken.

Hier zijn de vragen die me helpen om m’n groei te versnellen:

1. Wat zijn de grootste successen die ik zelf heb bereikt, en wat heb ik ervan geleerd?

Maak een lijst van je successen en wees trots op jezelf. Wat heb je geleerd? Ik doe dit elke week: ik maak een “blij-lijst”, een overzicht van de dingen die me blij maakten. Het is mijn herinnering dat er altijd vooruitgang is, hoe klein ook.

2. Wat zou ik doen als falen geen optie was?

Dit is een van mijn favoriete vragen. Stel je voor dat je niet kon falen – wat zou je dan doen? Toen ik deze vraag voor het eerst aan mezelf stelde, ontdekte ik dat ik veel meer risico durfde te nemen dan ik dacht. Deze vraag helpt je om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe kansen te zien.

3. Welke slechte gewoonten houden mij tegen, en hoe kan ik ze veranderen?

Iedereen heeft slechte gewoonten – en ja, ik ook. Misschien zit je te vaak op social media of stel je dingen uit. Het belangrijkste is om ze te herkennen en aan te pakken. Want als je die slechte gewoonten nu niet verandert, zijn ze er over tien jaar nog steeds.

4. Welke vaardigheden wil ik de komende vijf jaar ontwikkelen?

Kennis is één ding, maar vaardigheden zijn waar je je onderscheidt. Wat wil je kunnen binnen vijf jaar dat je nu nog niet kunt? Maak een plan om die vaardigheden te leren en zet stappen vooruit. Ik zeg altijd: vaardigheden zijn de sleutel tot succes, maar je moet bereid zijn om eraan te werken.

Kijk, het leven is één groot leerproces. En de vragen die je jezelf stelt, zijn je beste instrumenten om te groeien. Ze zijn de eerste stap naar een rijker, betekenisvoller leven – zowel zakelijk als persoonlijk.

Dus, pak een koffie, zet je schrap en begin vandaag nog. Want morgen is de eerste dag van de rest van je leven, en je wilt die dag beginnen met de beste versie van jezelf.

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil je meer leren over hoe je niet alleen je professionele, maar ook je persoonlijke doelen kan bereiken? Ontdek de Business Bundle! Een verzameling van vier unieke e-learnings die je helpen om efficiënter te plannen, beter te delegeren en met stressvolle situaties om te gaan. Gebruik de code BDPODCASTFAN en krijg nog eens een mooie korting ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *