Categories
Business

7 eigenschappen van kampioenen die jou onderscheiden van de rest Aflevering 24

Je weet het misschien al: ik ben een grote fan van de Netflix-reeks Formula 1: Drive to Survive. Niet alleen omdat ik van auto’s hou, maar omdat je er zoveel uit kan leren over leiderschap, mindset en verantwoordelijkheid. Wat onderscheidt die crème de la crème van racepiloten nu van de rest? En hoe kan je dat op jouw eigen business of project toepassen? In episode 24 geef ik je 7 eigenschappen mee die van de besten écht kampioenen maken.

https://youtu.be/vVi3GwNJc78

De top van de top

Denk je nu: “Bah, formule 1, daar vind ik echt niks aan!”? No worries, ik gebruik hier de autosport als metafoor, maar je kan die vertaalslag net zo goed naar een andere sport maken. Het leuke is namelijk dat die zeven eigenschappen overal terugkomen. 

Formule 1 draait ook om meer dan snelle wagens. Het gaat om de teamgeest, over mentale en fysieke uithouding, over omgaan met tegenslag, noem maar op. Bijzonder fascinerend dus. Zo fascinerend dat ik de replays van die races graag analyseer terwijl ik aan het roeien ben. Dat wist je misschien nog niet, maar ik roei elke dag tien kilometer op mijn roeimachine. Om me dan niet te vervelen zet ik die races op en analyseer ik ze vanuit het perspectief van een professional: hoe zit dat met het leiderschap? Hoe staat het met hun mindset? Hoe pas ik dat toe op het ondernemerschap?

En tijdens die analyses viel me iets op: de vijf beste racers hadden allemaal enkele eigenschappen gemeenschappelijk. Zaken die hen onderscheidden van de rest. Je moet weten: die vijf, dat is echt de crème de la crème van de formule 1. Er zijn miljoenen mensen die graag F1-piloot willen worden, terwijl er slechts twintig zitjes zijn. Om bij die twintig besten te horen, moet je al ongelofelijk hard werken. Maar het zijn die zeven bijzondere eigenschappen die van die vijf racers de echte toppers maken. Wie die vijf zijn doet er overigens niet toe, het zijn hun kwaliteiten die het verschil maken.

  1. Een droom

De eerste eigenschap is de droom die ze hebben. Na een race, wanneer ze een podium pakken of voor een bepaald merk mogen rijden, hoor je hen ongetwijfeld zeggen: “Ik heb hier altijd al van gedroomd.” Elk seizoen opnieuw zeggen ze dat minstens drie keer. Die droom is een duidelijke rode draad in hun verhaal: om er te geraken, moet je ervan dromen. Je moet het voor je zien, het visualiseren. Dat doel moet voortdurend aanwezig zijn in je bewust- en onderbewustzijn.

Ook in je onderbewustzijn? Jazeker, want dat is zoveel krachtiger dan je bewustzijn.  Dat ontdek je ook in podcastaflevering 16. Jouw droom voedt je onderbewustzijn, wat op zijn beurt energie geeft aan je bewustzijn. Het stuurt je in de juiste richting, laat je de juiste beslissingen maken en geeft je de kracht om door te gaan wanneer het even tegenzit. Leer dus te vertrouwen op je onderbewustzijn en roep die droom, het doel dat je wil bereiken, keer op keer op.

  1. Inner bastard

Every formula 1 pilot has an inner bastard” hoor je weleens: elke racepiloot heeft een hufterig kantje. Dat klinkt misschien lelijk of arrogant, maar ze moeten wel. Als je naar die vijf toppers kijkt, dan zie je dat ze altijd heel vriendelijk zijn tegen hun fans. Ze nemen de tijd om een praatje te slaan of een handtekening te zetten en ze zijn enorm begaan met hun team. Maar op het moment van de waarheid? Wanneer het aankomt op winnen of verliezen? Dan moeten ze een knop omdraaien. Dan moeten ze de beste zijn, koste wat kost. Ook al lijkt dat dan hufterig wanneer ze de racer voor hen een tikje geven om toch maar door te kunnen rijden. Want hun doel, hun droom, dát is wat telt. Ze kunnen het zich dus niet permitteren om Mr. Nice Guy te zijn op het circuit, want dan knalt hun droom aan diggelen en komt het team in de problemen.

Betekent dat dan dat jij hufterig moet zijn tegen je omgeving? Natuurlijk niet. Maar misschien moet je als leider of ondernemer op het moment van de waarheid vaker durven alles opzij te zetten. Durven te gaan voor je doel. Dat is geen makkelijk evenwicht, maar wel een eigenschap die je nodig hebt.

  1. Continu verbeteren

Jezelf con-ti-nu verbeteren, dat is de derde eigenschap die deze absolute top van de rest onderscheidt. Elke minuut van de dag zijn ze aan het trainen: nu eens een mentale training, dan zijn ze aan hun reflexen aan het werken of verbeteren ze hun kracht of uithouding. Kortom: ze zijn constant én consistent bezig. 

Ze moeten mentaal sterk zijn, maar ook fysiek moeten ze in topvorm zijn. Waarom? Omdat je aan zo’n grote snelheden van meer dan 300 km per uur wordt blootgesteld aan enorme G-krachten in de bochten. En die kan je alleen maar opvangen als je fysiek erg sterk bent. Zijn ze niet aan het trainen? Dan zijn ze met hun voeding bezig. Of met wat ze moeten drinken. Kortom: elke minuut van de dag zijn ze zichzelf aan het verbeteren. 

En dat jetsetleven dan? Ze worden royaal betaald, dat zal wel. Maar deze vijf toppers zijn niet de jongens die de avond voor een belangrijke wedstrijd zullen doorzakken met een pintje. Elke race wordt op het scherpst van de snee gereden. Ultra-alert zijn is dus geen overbodige luxe, maar een absolute must. 

  1. Mentale kracht

Ik zei het al: ook mentaal moeten deze jongens onnoemelijk sterk zijn. Ook op momenten waarop je eigenlijk liever even de handdoek in de ring zou gooien. In een van de afleveringen op Netflix gebeurt er vlak voor de formule 1-race een dodelijk ongeval bij de formule 2 op het circuit van Francorchamps. Dat zijn de jongens die aan het trainen zijn om bij de formule 1 te komen. De jongen die overleed, was Antoine Hubert. Een joviale kerel die goed bevriend was met de F1-piloten.

Onze toppers moesten enkele uren na dat ongeval diezelfde race rijden op datzelfde circuit. Je kan je voorstellen dat dat allesbehalve prettig is: je bent een collega en een vriend kwijt, en jou kan net hetzelfde overkomen.

En toch doen ze dat: ze draaien een knop om, dwingen zichzelf om er niet aan te denken en zetten een topprestatie neer. Jij en ik zouden misschien niet in die wagen stappen. Maar de belangen zijn te groot en het doel van die jongens is te belangrijk om zich te laten afleiden. Ze kunnen bijna niet anders dan die knop omdraaien, willen ze volgend jaar nog zeker zijn van een plekje in de formule 1. 

  1. Get in the zone

Dat brengt ons bij de vijfde eigenschap: de state of mind of de flow waarin deze toppers tijdens het racen terechtkomen. De beroemde piloot Ayrton Senna zei daarover dat hij in een soort onderbewustzijn terechtkwam waardoor hij elke oneffenheid in de weg voelde en hij alles in slow-motion op zich zag afkomen. 

Dat moet wel door die torenhoge snelheden. Zo zijn er een paar races die op stratencircuits worden gereden, zoals in Monaco en Baku. Daar rijden ze dus echt over de gewone straten door de stad. De straten zijn al behoorlijk smal en dan staan er nog eens vangrails langs beide kanten, waardoor het lijkt alsof je door een tunnel rijdt. Het is op zo’n momenten dat die jongens op hun onderbewustzijn vertrouwen en als het ware op automatische piloot rijden.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je halsbrekende toeren moet uithalen om in je flow te komen. Maar misschien herken je ’t wel: eenmaal je in die flow zit, of die zone of genius zoals FastForwardAmy het zegt, gaat alles veel vlotter, lukt alles veel beter. Dat is bij mij ook zo: op sommige momenten durf ik weer te vertrouwen op mijn onderbewustzijn en gaat alles makkelijker, of het nu roeien of schrijven is. En ik heb geleerd van die toppers dat je des te beter presteert wanneer je in die zone of genius zit. Omdat op dat moment je onderbewustzijn, je krachtigste tool, dichter bij je bewustzijn komt. Daarom vind ik deze eigenschap de fascinerendste en misschien ook wel de belangrijkste. 

  1. Leg de schuld bij jezelf

Deze eigenschap leunt het dichtst aan bij leiderschap: leg de fout bij jezelf. Dit is wat onze vijf kleppers écht onderscheidt van de rest. Ze leggen de fout nooit bij een ander of bij iets anders, zij doen niet aan een blame culture. Terwijl de anderen altijd wel het aan het klagen zijn: dan ligt de oorzaak bij het stuur, dan bij de banden of bij het team. Maar onze vijf kampioenen? Die gaan bij zichzelf kijken.

Het mooiste voorbeeld daarvan in de reeks was voor mij Lewis Hamilton. In een superbelangrijke race voor Mercedes maakte hij een cruciale fout. Na de race werd zijn prestatie tot in de puntjes geanalyseerd en je ziet dat hij plots beseft dat die fout zijn eigen schuld was. Nu, Lewis Hamilton is zevenvoudig wereldkampioen, die man kan zich eigenlijk alles permitteren en nog op handen worden gedragen. Maar wat deed hij? Hij deed zijn koptelefoon af, ging naar de ploegbaas Toto Wolff en verontschuldigde zich bij hem en bij het team. Hij had dat niet moeten doen, maar het siert hem ongelofelijk dat hij dat wél deed. En dat maakt van hem in mijn ogen een echt groot persoon.

Die les heb ik meegenomen voor mezelf. Loopt het mis? Dan ligt de eindverantwoordelijkheid bij mij. En als ik dan zit te klagen, dan denk ik weer terug aan die vijf en besef ik weer dat klagen niks uithaalt. Wist je zelfs dat uit een studie is gebleken dat klagen een slechte invloed heeft op je hersenen?

  1. There’s no ‘I’ in ‘team’

Het zijn wel de piloten die racen, maar er schuilt een heel team achter hun prestaties: de mensen die instaan voor de fuel injection, de motor, de ophanging, de bandenwissel, maar ook de technici achter de schermen en de coaches. Om je een idee te geven: het F1-team van Mercedes telt zo’n 1600 mensen. Dat is immens. Er zijn niet zoveel bedrijven in België die zoveel werknemers hebben.

En het mooie is: die vijf toppers bedanken altijd hun team als eerste wanneer ze het goed doen. Het lijkt paradoxaal, hè: het zijn de piloten die rijden, die de bocht juist nemen, die later remmen, dag in dag uit trainen, noem maar op. En toch is hun team bedanken het eerste wat ze doen wanneer ze over de streep komen. En dat vind ik enorm knap. Ze zouden heel arrogant kunnen zijn en alle pluimen om hun eigen hoed kunnen steken. Maar dat doen ze niet: het team telt. 

Dat zijn volgens mij de zeven eigenschappen die van mensen kampioenen maken. En heb je geen feeling met auto’s? Leg de link naar andere sporten zoals atletiek of wielersport. Want élke kampioen in eender welke discipline beschikt over die zeven eigenschappen. Ik nodig je uit om die personen te analyseren, om er zelf mee aan de slag te gaan en eruit te leren. Wat doen zij anders dan de anderen? Zoom daarop in en pas het toe op jezelf.

Ga je de dan de snelste marathonloper of beste tennisser ter wereld worden? Neen, maar je leert wel om op een efficiëntere manier je doelen te bereiken en hoe je eenvoudiger succesvoller kan worden.

Ik wens je heel veel succes!

De Business Dad
PS Wil je jouw stress de baas blijven? Dat doen kampioenen ook! Download mijn 10 beste stresstips, helemaal gratis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *