Categories
Business

De 100ste aflevering: 3 ervaren gasten over het geheim achter succesvol podcasten – Aflevering 100

Vandaag is een mijlpaal voor de Business Dad podcast, want dit is de 100ste aflevering. Ik heb geen woorden voor hoe speciaal dit is voor mij. Het is een gebeurtenis waar ik nooit van had gedacht ze te behalen. Dus om te zeggen dat ik trots ben op mezelf, mijn dochter wiens idee het was om deze podcast te starten en het team achter de podcast is een kolossaal understatement

Deze 100ste aflevering draait niet om mij, maar wel volledig om jou en daarom is deze aflevering een geschenk voor al mijn luisteraars. Om deze mijlpaal aflevering te vieren, ging ik in gesprek met 3 experten in de ondernemerswereld én het podcastlandschap. Ik sprak met niemand minder dan Maarten Bovée, Carl Van de Velde en Amy Vandeputte. Laten we erin vliegen! 

Consistentie is de sleutel tot succes

Maarten Bovée is een ondernemer en ook het brein achter de Belgian Podcast Awards. Hij kwam op het idee om deze awards op poten te zetten door het verboden C-woord, namelijk Corona. 

Tijdens deze eenzame periode greep Maarten terug naar podcasts om zich dan toch een beetje verbonden te voelen met de buitenwereld. Het duurde niet lang voor hij volledig verliefd werd op het medium en Maarten vond het jammer dat het een medium was dat niet voldoende gevierd werd in België. En zo kwam hij op het idee om deze creators jaarlijks samen te brengen om hun vorm van kunst letterlijk in de (welverdiende) spotlight te zetten. 

Zoals je misschien al weet, nam ik al 2 Belgian Podcast Awards in ontvangst en bijgevolg stelde ik me de vraag: ‘Waar houden ze überhaupt rekening mee bij het selecteren van een winnaar?’. 

Maarten licht een tipje van de sluier aan welke criteria een podcast moet voldoen om kans te maken op een Belgian Podcast Award. Zo zijn onder andere audiokwaliteit en de manier waarop jij je podcast distribueert doorslaggevende factoren.

Ligt jouw ambitie ook bij podcasting? Zorg dan dat je consistent bent én blijft. Beloof je aan je publiek dat je wekelijks een aflevering publiceert? Hou je hier dan ook aan, anders zal je succes achterwege blijven. Bovendien adviseert Maarten beginnende podcasters om de eerste 6 maanden je niet te laten afschrikken. Een podcast heeft tijd nodig voor je echt tractie begint te zien. Maar om je start te vinden, heb je een kwalitatieve microfoon en je gedachten nodig. Niet meer en niet minder. 

Podcasts zijn de huidige vorm van het nieuws 

Carl Van de Velde is een ondernemer en coach. Carl prefereert een dynamische coachingstijl waarin hij voldoende interageert met zijn publiek. Hij reikt praktisch advies aan waarvoor hij de inspiratie put uit zijn professionele ervaringen. Carl zal nooit advies uitdelen over een onderwerp waar hij zelf nog geen ervaring mee heeft gehad. 

Toen ik Carl vroeg waarom hij zo’n grote fan was van podcasts, maakte hij de vergelijking met het nieuws. Vroeger had je geen keuze en was er een vrij eenzijdige informatiestroom, namelijk: het nieuwsbericht en de radio. Maar tegenwoordig loopt iedereen rond met een soort broadcast station – denk maar aan je smartphone. Dit maakt het in onze huidige maatschappij heel toegankelijk om informatie te verkrijgen. 

Bovendien heb je als consument enorm veel keuze: welk soort content wil jij consumeren? Het nieuws van tegenwoordig biedt ons niet langer rooskleurige informatie. Dus wat hebben we er nog aan? Carl maakt de bewuste keuze om naar motiverende en positieve podcasts te luisteren in plaats van zijn tijd te spenderen aan radiokanalen. 

Tenslotte vroeg ik Carl waarom hij denkt dat onderwerpen zoals leiderschap, mindset en communicatie het tegenwoordig zo goed doen. Tijdens onzekere tijden, zoals de tijden waarin we nu leven, gaan mensen op zoek naar advies. Want sterk advies geeft de mens een gevoel van stabiliteit. Volgens Carl is dit de reden dat dergelijke onderwerpen zo’n weerklank hebben binnen de (ondernemers)wereld. 

Verkies jij ook om naar een podcast te luisteren in de auto in plaats van naar de radio? En ben jij je bewust van het type content dat je consumeert? Allemaal zaken om eens bij stil te staan. 

Connectie met je publiek is cruciaal 

De laatste gast tijdens mijn 100ste aflevering was niemand minder dan mijn dochter: Amy Vandeputte, ook wel bekend als FastForwardAmy. Amy positioneert zich als ondernemer, business coach en ervaren podcaster. 

Haar podcast The FastForwardAmy Show bestaat al 3,5 jaar en Amy host haar afleveringen steeds volledig in het Engels. Misschien denk je dat ze beginnende podcasters aanraadt om ook meteen van start te gaan in een universele taal, maar toch niet. Om aan te tonen waarom ze jou net aanraadt om in het Nederlands te beginnen, gebruikt ze het Blue Ocean versus Red Ocean principe. Voor een beginner is de Blue Ocean gemakkelijker: hier ervaar je minder concurrentie en heb je een veel hogere overlevingskans. 

Dus wil jij van start gaan met je eigen podcast? Kies dan om te beginnen in je moedertaal en eventueel op latere datum de switch te maken naar Engelstalige afleveringen. 

Iets wat Amy gaandeweg voor zichzelf ontdekte was dat ze meer focus moest leggen op de connectie met haar publiek. Schiet niet meteen in je oplossingsmodus maar schets je onderwerp eerst, focus op de gevoelens die je zelf hebt ervaren en speel hierop in voor je luisteraars. Een connectie opbouwen is cruciaal als je het succes van je podcast wil zien toenemen.

Neem dit dus zeker mee naar toekomstige afleveringen van je podcast of houd het in je achterhoofd als je er ooit één wil beginnen. 

Op naar de 200! 

Ziezo, aflevering 100 zit erop en dat heb ik te danken aan jou. Ik ben enorm dankbaar voor deze opportuniteit en kan soms nog steeds niet geloven dat ik al 100 afleveringen van de Business Dad podcast heb mogen maken én delen met jou. 

Ik zou zeggen: op naar de 200 en tot de volgende! 

De Business Dad 


PS Op 6 juli host ik mijn allereerste Business Dad event en de tickets hiervan gaan vandaag, 29 mei, in verkoop om 12u.

Wil jij 1 van de 50 pre-order tickets aan €30 korting claimen? Zet je dan nu nog snel op de wachtlijst: www.businessdad.be/event

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *