Categories
Business

Mijn 11 tips om in 2022 the extra mile te gaan – Aflevering 54

Een nieuw jaar, dat betekent vaak ook nieuwe goede voornemens. Wat als je nu eens dingen zou uitproberen die écht een verschil zouden maken? Waarmee elke dag een succes wordt? Ik bundelde voor jou mijn 11 beste tips om in 2022 the extra mile te gaan.

Voor je het blogartikel sluit omdat je bang bent dat ik je vraag om het onmogelijke te doen: geen paniek. De tips die ik je geef zijn kleine tweaks in je dagelijkse gewoontes. Ze vragen niet veel moeite, maar ze zijn absoluut de moeite waard. En pas je ze eens een keertje niet toe, ook al beloofde je dat aan jezelf? That’s life, wees dan vooral mild voor jezelf!

 1. Zet je wekker af en sta meteen op

Snoozen, het is vaak verleidelijk, dat weet ik maar al te goed. En toch voel ik me stukken beter wanneer ik meteen opsta nadat mijn wekker afging. Het bezorgt me ook veel minder stress: ik moet me niet zo hard haasten om me te wassen, te scheren en te ontbijten voor ik de deur uitga. Ik las zelfs ergens dat sommige mensen verslaafd zijn aan die ochtendrush en opzettelijk langer blijven liggen. Voor mij werkt dat niet. Test het zelf eens, wie weet voel jij je ’s ochtends ook meteen veel fitter!

 1. Laat sociale media links liggen tot je eerste pauze

Scroll jij ’s ochtends meteen op sociale media zodra je opstaat? Ik begrijp het! Misschien zag je ’t al, maar ik post elke ochtend rond 7 uur iets op Instagram. En ik ben nog van de oude stempel dus ik doe dat elke ochtend manueel – tot grote ergernis van Amy! Ik heb gemerkt dat als ik mijn gsm dan niet meteen wegleg, ik meteen door mijn feed begin te scrollen of stories bekijk. En voor ik het weet, is er plots een half uur voorbijgevlogen! En dat is jammer, want er is een hele wereld rond je die niet in dat schermpje past. 

Daarom laat ik mijn sociale media links liggen tot mijn eerste pauze. Dan ben ik minder afgeleid en voel ik me beter. Dat goede gevoel heeft ook te maken met een chemisch stofje in je hersenen, namelijk dopamine. Dat komt vrij wanneer je iets bereikt en geeft je voldoening. Hoe vaker je die voldoening voelt, hoe meer je geneigd bent om die nieuwe gewoonte vol te houden.

 1. Doe elke ochtend iets voor je gezondheid

Dat betekent niet dat je een marathon hoeft te lopen natuurlijk. Je kan bijvoorbeeld 5 minuutjes stretchen of een ijskoude douche nemen zoals ik. Zolang je elke dag maar iets doet waarmee je toont dat je zorg draagt voor je lichaam en je de dag op een gezonde manier start. Je zal zien: ook daar haal je weer tonnen voldoening uit. 

 1. Stel doelen voor de dag

Daarmee bedoel ik geen to-dolijst, wel 3 tot 5 belangrijke dingen die je aan het einde van de dag bereikt wil hebben. Omschrijf ze op een resultaatgerichte manier alsof het al werkelijkheid is, zoals: “Vandaag heb ik X bereikt”. Engageer jezelf dan ook om eraan te werken en laat je niet afleiden door andere taakjes of dingen. En je raadt het al: ook hier gaat die reward chemical weer in je voordeel spelen, waardoor je het makkelijker volhoudt en er na verloop van tijd een gewoonte van maakt. 

Protip: schrijf die doelen op, zo ga je ze beter visualiseren én makkelijker bereiken. 

 1. Ban negatieve mensen bewust uit je leven

Negatieve mensen zijn mensen die je energie wegzuigen in plaats van geven. Misschien voel jij je soms ook zo uitgeblust nadat je met iemand hebt gepraat? Of merkte dat je makkelijker over andere mensen begon te roddelen omdat persoon X dat ook deed? Dat is het teken dat je met negatieve mensen te maken had. Op sociale media zie je het ook vaak: mensen die je vaak steken geven, die sarcastisch zijn, of grappig willen zijn op de kap van een ander. 

Dergelijke mensen heb ik bewust uit mijn leven gebannen, zowel in persoon als op sociale media. Waarom? Omdat ik voel dat ik zonder hen een betere versie van mezelf word.

Maar wat als dat mensen uit je naaste omgeving zijn, zoals je moeder? Die vraag krijg ik bijvoorbeeld wel vaker. In dat geval is het natuurlijk niet aan mij om je te vertellen voor eeuwig met hen te breken. Wat ik je wel wil vragen is om je bewust te zijn van de gigantische impact van die mensen op jouw leven en om te zoeken naar manieren om die negatieve invloed op jou in te dammen. Al zijn dat natuurlijk geen eenvoudige beslissingen.

 1. Maak fouten

Je kan met de beste wil van de wereld geen omelet maken zonder eieren te breken. Of zoals ik het vaak zeg: als je nooit iets verkeerd doet, werk je waarschijnlijk niet hard genoeg om de dingen goed te doen. Om maar te zeggen: fouten maken hoort erbij en geen fouten maken is niet goed.

Aanvaard dat en wees vooral niet te streng voor jezelf als er toch iets misloopt. Kijk wat je eruit kan leren en hoe je dezelfde fout een volgende keer kan vermijden. Want continu dezelfde fouten maken is natuurlijk weer het andere uiterste en ook niet de bedoeling.

 1. Leer elke dag iets bij

Leren doe je je hele leven lang. Het houdt je scherp. En dankzij het internet ligt alle kennis binnen handbereik. Ik kijk sinds kort bijvoorbeeld elke dag een TED Talk, soms gaat die over iets waar ik al veel over weet, en soms over dingen waar ik helemaal niet in thuis ben. Het is dan altijd heel boeiend om te zien hoeveel gelijkenissen er zijn met de dingen die je al kent. Ga dus elke dag bewust op zoek naar iets om te leren, hoe klein het ook is.

 1. Verzorg je lichaam en geest bewust

Maak tijd voor je lichaam en je geest. Doe bijvoorbeeld een powernap om je lichaam de nodige rust te geven, mediteer of ga op zoek naar een stukje spiritualiteit. Kortom: geef je lichaam en geest de tijd en de ruimte die ze verdienen.

 1. Oefen jezelf om in meer omstandigheden kalm te blijven

Deze tip vind ik zelf soms moeilijk. Ik ben er zelf bewust mee aan de slag gegaan toen ik merkte dat ik op momenten van onrecht de controle over mijn emoties verloor. Ik heb geleerd om enerzijds te beseffen vanwaar die gevoelens kwamen en anderzijds om ademhalingsoefeningen te doen om me in the heat of the moment te kalmeren.

Eigenlijk heeft je lichaam van nature een bepaalde stressreactie: flight, fight or freeze. Dat is een oerreflex. Maar in de realiteit is het in de meeste situaties niet oké om weg te rennen of om iemand op zijn bek te slaan. Dus probeer je die oerreactie te onderdrukken. Dat onevenwicht tussen je oerreflex en de context waarin je zit, geeft die ongemakkelijke, gefrustreerde reactie. Het besef alleen al dat dat aan die disbalans lag, heeft me al rustiger gemaakt. Daarnaast tel ik inwendig tot 10 en haal ik diep adem voor ik antwoord. En dat werkt!

Om dat te oefenen, nodig ik je uit om dingen te doen die net een beetje buiten je comfortzone liggen. Heb je last van spreekangst, dan moet je natuurlijk geen show voor een vol Sportpaleis opvoeren. Gewoon kleine dingen die je een beetje ongemakkelijk maken. 

 1. Durf opnieuw te beginnen

Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Als je me al even volgt, dan weet je dat ik een vechter ben en niet snel opgeef. Maar waar ligt de grens tussen opgeven en blijven gaan? Ik herinner me nog hoe ik met alles wat in mijn macht lag probeerde te strijden tegen een onrecht dat mij was aangedaan, waardoor mijn leven aan diggelen lag. Ik wilde niet opgeven. Tot een vriend tegen me zei: “Begin opnieuw”. En het was alsof er een juk van mijn schouders viel. Ik had zo lang tegen de bierkaai gevochten en het deed deugd dat iemand me liet weten dat opnieuw beginnen geen schande is.

Een kind reminder dus voor jou: er is niks mis met opnieuw beginnen. Er zijn momenten waarop je moet volhouden om succes te boeken en momenten waarop je los moet laten. Laat je faalangst je niet verblinden, start opnieuw en ga ervoor.

 1. Aanvaard imperfectie

Accept imperfection. 80% is genoeg, geloof me! Ik ken mensen die zo perfectionistisch zijn dat de plannen waaraan ze al zo lang aan het werken zijn uiteindelijk nooit werkelijkheid worden, puur omdat ze alle puntjes op de i willen zetten.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je rommel moet leveren natuurlijk. Vergelijk het met een taal leren: ze voor 80% beheersen is meer dan voldoende om er een duidelijke presentatie in te houden. Die laatste 20% onder de knie krijgen? Dat gaat je zo veel tijd en energie kosten, zonder de garantie dat het ook daadwerkelijk lukt. Aanvaard dat en onderneem perfecte imperfecte actie.

Welke van deze tips ga jij toepassen om in 2022 the extra mile te gaan?

Ik wens je veel succes!

Business Dad
PS Is jouw leven in evenwicht? Of verdienen sommige aspecten toch meer aandacht? Download het gratis focuswiel en maak de balans van jouw prioriteiten op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *