Categories
Business

Zo blijf je doorgaan: 5 Inzichten voor succes uit de Business Dad Workshop en Atomic Habits van James Clear – Aflevering 107

Soms blijven bepaalde inzichten zodanig hangen, dat je ze met anderen wil delen. In deze aflevering deel ik 5 inzichten met je waar de 100 deelnemers aan de Business Dad Workshop heel wat aan hadden én zaken uit Atomic Habits van James Clear die mij wisten te inspireren.

1. Switch van doelstelling

‘Hoe kunnen we nu blijven gaan?’ vroegen mensen me op de Business Dad workshop in juli 2023. Mijn trucje? Switchen van doelstelling!

Ik leg het even uit aan de hand van roeien. Ik roei, zoals je misschien al weet, elke dag. En op mijn roeier staat een schermpje met vier maatstaven. De eerste is hoeveel slagen per minuut ik roei, de tweede de snelheid die ik roei, de derde is de tijd dat ik aan het roeien ben en de vierde de totale afstand die ik al geroeid heb.

Meestal kijk ik naar de afstand. Ik probeer meestal 10 kilometer te roeien. Maar regelmatig lijkt die afstand me op een bepaald moment nogal ver om te roeien. Zit ik bijvoorbeeld op 7,5 kilometer, dan krijg ik weleens goesting om gewoon te stoppen. En dan gebeurt het: dan switch ik van afstand als doel, naar tijd. En dan zie ik bijvoorbeeld dat ik 28 minuten aan het roeien ben. Bijna een half uur, dat zou te zot zijn om te stoppen! Dan motiveer ik mezelf om toch nog door te gaan tot 30 minuten. En is dat gelukt? Dan kijk ik weer naar de afstand en zie ik dat ik 8,2 kilometer geroeid heb. Oké, denk ik dan, we gaan door naar de 9! En als ik bij de 9 kilometer ben? Dan zie ik dat mijn tijd 40 minuten is en dan denk ik: oké, ik kan er evengoed 45 van maken.

Lang verhaal kort: ik verleg mijn focus naar een andere KPI op het moment dat mijn motivatie in elkaar begint te zakken. Doe dat ook eens voor jezelf en je bedrijf. Verleg je focus van een bepaalde omzet naar een andere doelstelling: je winst, een aantal nieuwe klanten, een aantal cold calls, … Switch en leg in je nieuwe KPI de maatstaf net iets hoger.

2. Hack jezelf met beloningen

Een inzicht dat ik deze zomer uit het boek Atomic Habits van James Clear haalde, ging over het ontwikkelen van nieuwe gewoontes: temptation stacking en reward stacking.

Hij zegt in zijn boek: als je een nieuwe gewoonte wil ontwikkelen in iets wat je niet graag doet, combineer dat dan met iets wat je wél graag doet. Dat noemt Clear temptation stacking. Ik deed dat onbewust ook met het roeien: ik heb ervoor gezorgd dat ik tijdens het roeien naar Netflix of TED Talks kan kijken. Zo vind ik iets wat ik eerst niet zo plezant vond, nu wél tof, omdat ik het associeer met leuke series kijken.

Reward stacking lijkt erop: je laat iets wat je niet graag doet volgen door iets wat je wél graag doet. Stel, jij vindt cold calling verschrikkelijk. Bij reward stacking ga je dan eerst wél cold callen, om daarna iets leuks te doen, zoals lunchen in dat ene lunchzaakje waar je anders nooit geraakt of een uurtje vroeger stoppen.

Ga dus eens voor jezelf na: welke temptation stacking en welke reward stacking zou jij kunnen toepassen? 

3. Omring je met positieve invloeden

Een ander inzicht waar James Clear in zijn boek op hamert, is het belang van je omgeving. Join a culture that inspires you to bring out the best in you: omring je met mensen die het beste in je naar boven brengen. Hij geeft het voorbeeld dat als mensen zich omringen met mensen die aan zwaar overgewicht lijden, ze zelf 57% meer kans hebben om na verloop van tijd ook zwaar overgewicht te hebben.

Ik nodig je dus uit om je te omringen of meer tijd door te brengen met mensen die het beste in je naar boven brengen, die je inspireren. Die zullen je motiveren. Je zal je eraan optrekken en een betere versie van jezelf worden. Zo kun je makkelijker blijven gaan. Dat heb je niet bij personen die steen en been klagen, roddelen of met de vinger wijzen. En is dat een persoon uit je naaste omgeving? Zorg er dan voor dat je een soort tegengewicht kan bieden door er minder mee om te gaan.

Hoe begin je daaraan, met je te omringen door mensen die succesvoller zijn dan jij? Door te kijken naar tv-programma’s die je energie geven bijvoorbeeld. Of door mensen te volgen op sociale media die je energie geven, door boeken te lezen van mensen die je inspireren.

Vraag je af of een bepaalde persoon je energie geeft of je leegzuigt. En besef dat jij zelf kiest met wie je je omringt (behalve je ouders misschien). Dat zeg ik niet om streng te zijn. Jij moet streng zijn tegenover jezelf als je wil blijven gaan en de beste versie van jezelf wilt maken.

Join a culture where your desired behavior is already the normal behavior. Fantastisch vind ik dat!

4. Eer de kleine stapjes

Focus je op de grote doelen, en wees je ook bewust van de kleine stappen die je consistent zet. Wees er blij mee! De grote sprong lijkt misschien onmogelijk te maken, maar die kleintjes kun je gemakkelijk aan. Ze zijn een cruciaal onderdeel van je grotere doel.

Hou die sprongetjes bij. Ik doe dat door elke dag op te schrijven wat me is overkomen en wat het universum die dag op m’n pad gebracht heeft.

Is je doel bijvoorbeeld om op het einde van het jaar twee miljoen euro omzet te hebben? Knip dat dan op naar maand per maand en week per week. Beeld je in dat je die kleinere doelstelling bereikt. Visualiseer dat met een big smile. Ik beloof je: je zal er je veel beter bij voelen.

5. Verander je woordgebruik

Dit komt niet uit het boek van James Clear, maar maakte me er wel bewuster van: shift je woordgebruik. Verander het van ‘ik moet dat nog doen’ naar ‘ik mag dat nog doen’. Van ‘ik moet nog 3 nieuwe prospects bellen’ naar ‘ik mag nog 3 nieuwe prospects bellen’.

‘Moeten’ associëren we met dwang, met zwaarte, met vermoeiend en moeilijk. ‘Mogen’ is een toestemming die je hebt gekregen. Het brengt energie naar boven! Je bent blij dat je bijvoorbeeld met een klant een Zoom-call mocht hebben over zijn klacht: je bent blij dat die daarover überhaupt nog in gesprek wil gaan. Door een shift in woordgebruik creëer je een shift in mindset, zie je?

Let er eens op. En je zal zien hoe vaak je nu onbewust ‘moeten’ gebruikt.

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Kun je niet wachten op de nieuwe Business Dad Workshop eind 2023? Werk dan al verder aan jezelf met de Business Bundel: 4 cursussen waarmee jij je doelen bepaalt, behaalt en een betere versie van jezelf wordt. Download de bundel nu voor maar €99 in plaats van €249 met de kortingscode BDPODCASTFAN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *