Categories
Business

Van spelen om niet te verliezen naar spelen om te winnen – Aflevering 95

Zoals je weet (of niet weet): delen mijn dochter Amy en ik een nogal unieke hobby: rally rijden. Eén van de meest technisch moeilijke races waar we samen al aan deelnamen, is de Neige et Glace in Frankrijk. We reden deze rally dit jaar voor de tweede keer en onze ervaring was opnieuw zó bijzonder dat ik het met jou wil delen. 

Ik blijf namelijk elke keer opnieuw belangrijke lessen trekken uit mijn races. Lessen die me zowel in mijn persoonlijk als zakelijk leven helpen. Vandaag deel ik mijn belangrijkste inzichten met jou en leg ik uit hoe jij ze kan toepassen op zakelijk vlak.

Laat je zorgen los 

Bij het vertrek van de eerste nacht-étape stel je jezelf als bestuurder één vraag: met welke banden vertrekken we het best? Want je weet niet op voorhand wat voor soort ondergrond je gaat tegenkomen. 

Op basis van je kennis en ervaring uit het verleden maak je een keuze, maar je vraagt je alsnog af of je de juiste keuze maakte. Dat gevoel van spanning is herkenbaar voor mij als ondernemer wanneer ik start met iets nieuw. Die spanning zorgt ervoor dat je jezelf moet navigeren tussen een gevoel dat zegt ‘ik kan dit wel’ en een gevoel van twijfel waardoor je je afvraagt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Die twijfels worden alleen maar vergroot als je rekening houdt met het feit dat elke fout die je maakt, kan leiden tot catastrofale gevolgen voor je eindresultaat. 

Hoe dan ook is het enorm belangrijk dat je die zorgen loslaat op het moment dat je van start gaat, want uiteindelijk kan je er toch niets meer aan veranderen. Een credo waar ik mezelf aan optrok, was het volgende: “You have to take it as it comes.”  

Ik ben ervan overtuigd dat vanaf we ons minder zorgen maken, onze energiefrequentie ook stijgt. Hoe hoger je energiefrequentie, hoe beter je presteert. 

Keer je twijfels de rug toe

Vorig jaar zijn Amy en ik, om het cru te zeggen, in de decor gevlogen en ik merkte dat dit tijdens de race van dit jaar nog door ons hoofd spookte. Ik hield mezelf wat terug uit angst om terug van de baan te gaan. Dit is een typisch voorbeeld van ‘spelen om niet te verliezen’ en dat is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een heel verkeerde focus. 

Het moest nu lukken dat we gaandeweg een obstakel tegenkwamen dat ons tijd kostte en om die tijd in te halen, bepaalden Amy en ik dat we een tandje moesten bijsteken. Dit leidde uiteindelijk tot een ongeluk waardoor we vastzaten en opnieuw tijd verloren. 

Ook op professioneel vlak kom je af en toe wel eens een obstakel tegen dat ervoor zorgt dat je wat stappen achteruit moet zetten en waardoor jij het gevoel hebt dat je een tandje moet bijsteken. 

Na ons accident (waar we gelukkig allebei zonder kleerscheuren zijn uitgekomen) hadden we onze nachtrust wel verdiend. Maar tijdens de nacht sloegen bij mij de twijfels opnieuw toe en begon ik me vragen te stellen zoals: 

  • Kunnen we in een race als dit het podium wel halen? 
  • Meten we wel op tegen de concurrentie? 
  • Zijn we überhaupt goed genoeg? 

De onzekerheden en twijfels deden een poging om mij naar beneden te halen. Hoe kwam ik daar nu onderuit? Ik pepte mezelf op door naar successen uit het verleden terug te kijken. 

Ik nodig je bijgevolg uit om hetzelfde te doen. Wanneer jij een moment hebt waar de twijfels toeslaan, kijk dan eens naar de dingen die je al gerealiseerd hebt en waar je trots op bent. Kijk naar de vaardigheden die je in het verleden al toepaste, waar je nu ook nood aan hebt. Dit haalt je ongetwijfeld uit de sloot! 

Verbeter jouw toekomstige resultaten 

Als ondernemer wil je continu vooruit en dat is tijdens zo’n rally niet anders. Normaal krijg je als rallyrijder na elke etappe je resultaten en krijg je bijgevolg een antwoord op volgende vragen: 

  • Waar staan we momenteel? 
  • Welke strafpunten verzamelden we? 
  • Waar schuilt de verbetering? 

Ook hier kan je de nodige vergelijking maken met de ondernemerswereld. Jouw dashboard is een bron aan informatie waar veel ondernemers niet voldoende naar kijken. Wil jij beter presteren binnen je bedrijf? Creëer dan de gewoonte om hier regelmatig naar te kijken en hieruit te leren. 

Ook hier nodig ik je uit om dit eens toe te passen, want het tempo waaraan jij nu je resultaten boekt zal opnieuw versnellen wanneer je snel genoeg schakelt en doet wat je kan om deze te verbeteren. En dat doe je op basis van de lessen die je trekt uit je dashboard. 

Kies bewust voor een positieve mindset

Hoe ga je opnieuw van die verlammende twijfels naar een optimistische kijk? Ik deel nog even de tips die mij elke keer opnieuw helpen.

  1. Blijven lachen is de boodschap

Waarom is een glimlach op je gezicht zo belangrijk? Allereerst verhoogt het je energiefrequentie. Iets waar Amy en ik veel aandacht aan besteedden tijdens deze race. Een glimlach op je gezicht zorgt ervoor dat je helderder kan denken. Bijgevolg zijn jouw skills beter, sta je scherper en presteer je dus gewoonweg beter. 

  1. Routine en discipline 

Elke dag hetzelfde doen brengt mij in de juiste state of mind om goede resultaten te boeken, zowel in de rally als in mijn zakelijk leven. Als ik dat dan mis, leidt me dit af en presteer ik niet voor de volle 100%. 

  1. Kijk eens rond je 

Vaak zijn het je concullega’s die je de nodige inspiratie (en motivatie) bezorgen. Dit was voor Amy en mij niet anders tijdens onze rally. Want hoe gingen we van spelen om niet te verliezen naar spelen om te winnen? Door een mede-rallyrijder, waar we al meerdere rally’s mee reden, er écht voor te zien gaan. Daardoor maakte ik de klik in mijn hoofd: dit kan ik ook! 

En toen kwam mijn know-how naar boven die zich gedurende de vorige dagen nog wat schuil had gehouden, zoals: wanneer je een obstakel tegenkomt is het van belang dat je niet naar het obstakel kijkt maar dat je vooruit kijkt naar je doel. Dus alles wat ik al wist, begon ik toe te passen op onze race. Het was een mindset switch en we maakten samen de bewuste keuze om er gewoon écht voor te gaan. 

Je hoort het misschien al aankomen, maar wat was er nu echt veranderd op die paar dagen tijd? Mijn skill was het alvast niet en de auto was ook nog dezelfde als op dag 1. Het enige dat écht veranderd was, was mijn mindset. Een mindset van zelfvertrouwen en geloof in onze vaardigheden. Pas de dingen toe die je weet dat je moet toepassen. Weet dat je het kunt, vat de koe bij de horens en ga ervoor. 

Ik nodig je uit om jezelf te verbazen met je eigen skills en bijgevolg waartoe je in staat bent. 

Ik geloof in jou. 

Veel succes! 

Business Dad 

PS Wil je je professionele succes dat onmisbare extra duwtje in de rug geven? Sla je slag met de 4 minicursussen in de Business Bundle : het 8-stappen projectplan, verdiep het salesgesprek, omgaan met crisissituaties en delegeer efficiënt en resultaatgericht. Gebruik de code BDPODCASTFAN bij de check-out en de 4 cursussen zijn van jou voor maar €99 in plaats van €196!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *