Categories
Business

Van uitgeblust naar onoverwinnelijk: boost je energiefrequentie in 7 stappen – Aflevering 96

Het topic van vandaag? Energie. En dan bedoel ik niet de energie waarmee je je huis verlicht of je auto doet rijden. Wel je innerlijke energie, je energiefrequentie. Wat trekt je naar beneden? En wat kan je doen om je weer on top of the world te voelen? Ik deel graag mijn 7 persoonlijke handvaten met je om je energiefrequentie te verhogen én hoog te houden. 

Magneet voor positiviteit

First things first: waarom is een hoge energiefrequentie zo belangrijk? Het zorgt ervoor dat de dingen makkelijker gaan én er meer goede dingen gebeuren. Nu denk je misschien: ja maar, ik bepaal toch niet wat er mij overkomt? Niet helemaal, maar je kunt wel de bewuste beslissing nemen om je energiefrequentie te verhogen. Waardoor jij op jouw beurt ook mensen zult inspireren, motiveren en energie geven. Het werkt aanstekelijk, wat niet onbelangrijk is in de context van leiderschap. Zodra je beslist om in een hogere frequentie te leven, trek je anderen niet meer naar beneden, ben je minder gefocust op jezelf en kom je uit dat straatje van zelfmedelijden. Je ziet meer positieve dingen om je heen dan negatieve. En die mindset heb je nodig als je wil slagen.

Hoe die hoge energiefrequentie zich uit, is voor iedereen anders. Ik praat dan bijvoorbeeld sneller en gebruik veel gebaren, maar voor jou is dat misschien het tegenovergestelde. Ik nodig je uit om voor jezelf te voelen hoe zich dat uit.

1. Stop met klagen en roddelen

Een eerste handvat om je energiefrequentie te verhogen is: stop met klagen en roddelen. Klagen is niet hetzelfde als kritisch zijn. Dit is het type klagen dat je naar beneden trekt, bijvoorbeeld zeuren over hoe erg het wel is dat dit jou allemaal moet overkomen, klagen over het effect van zaken op je leven of over andere mensen. Een stukje zelfmedelijden met andere woorden. 

Overkomt er je iets negatiefs? Wentel je dan niet in zelfbeklag, maar kijk naar het positieve van de situatie en vraag je af: what does this allow for? Want zoals voetballer Johan Cruijff het ooit zei: elk nadeel heb z’n voordeel.

Ook door te roddelen haal je je energiefrequentie naar beneden. Ik probeer daar bewust van weg te stappen. Tegenwoordig zeg ik dat ook als ik merk dat er tijdens een gesprek geroddeld wordt. Ik zeg dan iets als: “Ik doe niet mee aan het gesprek, want ik merk dat dat mijn energiefrequentie naar beneden trekt en dan gebeuren er geen goede dingen in mijn leven. Dus ik wil een hoge energiefrequentie want dan gebeuren er wél goede dingen.” Mensen kijken dan verbaasd, maar ik merk dat dit toch beter werkt dan gewoon te zeggen dat ik niet achter iemands rug wil praten.

Ook kritisch zijn over iets, iemand of iemands handelen is niet hetzelfde als roddelen. Als je kritisch bent, uit je je opmerkingen waarschijnlijk ook in het bijzijn van de persoon in kwestie. Zeker als je een leidersrol hebt. Roddelen daarentegen is dingen zeggen die je niet zonder schaamte zou zeggen als de persoon in kwestie erbij is. Voel je dat je deze dingen niet ongegeneerd in het gezicht van die persoon zou zeggen? Dan ben je aan het roddelen.

2. Omring je met energiegevers

Je hebt het vast al gemerkt: sommige mensen hebben er een talent voor om je mee te sleuren in geklaag en geroddel. Vanaf je in gesprek gaat met hen, voel je je energiepeil kelderen. Het leven is te kort om stil te staan bij mensen die je naar beneden trekken.

Ga liever op zoek naar mensen die jou energie geven. Die niet praten over andere mensen, maar over ideeën, uitdagingen, de toekomst en de goede dingen in het leven. Vind je zo’n mensen niet direct in je omgeving? Zoek ze dan op YouTube of in podcasts waardoor je toch je energiefrequentie verhoogt. En je zal zien: dan kom je alsmaar meer van die mensen tegen.

3. Glimlach bewust

Ooit stelde de bekende Amerikaanse psycholoog William James vast dat als je je goed voelt, je lichaam dat ook uitstraalt. Hij stelde ook het omgekeerde vast: voel je je slecht en fake je een positieve uitstraling, dan zal je je ook beter voelen. Dus beslis je om een glimlach op je gezicht te toveren? Dan voel je je beter én verhoog je ook je energiefrequentie.

Daarom luidt mijn derde handvat: glimlach bewust. Geloof je niet dat het werkt? Ga dan eens sip in een hoekje zitten en doe aan een goed potje zelfbeklag. Je zal zien dat je je meteen slechter voelt. Zet dan bewust een glimlach op en merk het verschil. Dat betekent niet dat je de hele tijd als een lachende clown moet rondlopen natuurlijk. Ga voor een zachte, oprechte glimlach en creëer een positief momentum voor jezelf, ook wanneer er niemand bij is.

4. Pas de 5 seconderegel toe

Heb je ’s ochtends geen zin om uit bed te komen? Of kijk je enorm op tegen die ene vervelende taak? Gebruik de 5 seconderegel van Mel Robbins. Tel af met 5, 4, 3, 2, 1 en doe dan wat je moet doen. 

Het klinkt banaal, maar het werkt echt. Hoe dat komt? Het lijkt alsof onze hersenen ervoor gewired zijn. Bij een wedstrijd tellen ze ook altijd af voor je uit de startblokken schiet. Het lijkt alsof er dan iets in je hoofd gebeurt dat het signaal geeft dat het tijd is om te gaan. En dat blijkt dus niet alleen tijdens wedstrijden zo te werken!

5. Sta vaker recht

Als vijfde handvat wil ik je uitnodigen om vaker rechtstaand te werken, te telefoneren, na te denken of problemen op te lossen. Dat rechtstaan maakt je scherper en helderder. 

Probeer het eens uit en je zal merken dat je op minder tijd meer gedaan krijgt en dat complexere zaken, zoals een moeilijk gesprek, je makkelijker afgaan. Ga tijdens zo’n moeilijk gesprek liever niet neerzitten, want dan beland je opnieuw in die oude energie.

Een ander voordeel? Je beweegt er meer door. Wij mensen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Zet desnoods een timer of kies een bureau die je kan verhogen om rechtstaand te werken en ga zo minstens 1 uur per dag aan de slag. Je lichaam én geest danken je.

6. Maak een ‘goed nieuws’-log

Ik nodig je uit om extra dankbaar te zijn voor wat je pad kruist. Ga bewust op zoek naar de positieve dingen in het leven, sta erbij stil en noteer ze in je ‘goed nieuws’-log. Zo word je bewuster voor de positiviteit in je leven, verhoog je je energiefrequentie en trek je meer positiviteit aan. Ik doe dat ook. Aan het einde van elke dag en elke week overloop ik dat lijstje en dat tovert telkens een lach op mijn gezicht, wat dan weer aansluit bij een van de vorige tips. 

7. Zoek dopamine op

Dopamine is een chemische stof die vrijkomt als je de dingen die je vooropstelt ook daadwerkelijk doet. Denk aan een doel behalen of de to do’s van je takenlijstje vinken. Dat geeft je een gelukzalig gevoel.

Je kunt ook bepaalde dingen eten en drinken om zo’n dopamineshot te krijgen. Bij mij zorgen pure chocolade en noten voor dat effect, maar dat is voor iedereen anders. Google dat even voor jezelf en experimenteer erop los!

Sommige mensen zeggen dat je door een teveel aan dopamine een dopaminejunkie kunt worden en er zelfs een beetje depressief door kunt worden. Dat is bij mij allesbehalve het geval. Lijstjes afwerken, doelen bereiken, bewust voedingsstoffen opnemen: dat doet mijn energiefrequentie alleen maar stijgen. 

Ik nodig je uit om aan de slag te gaan met deze 7 handvaten. Wat doen ze voor je energiefrequentie? Merk je dat er je goede dingen overkomen? En dat je mensen rondom je inspireert en motiveert? Zo bouw je mee aan een mooiere samenleving. En als we dat met z’n allen tezamen doen, creëren we een mooiere toekomst voor iedereen.

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Heb je je energiefrequentie verhoogd en wil je die gebruiken om je doelen te stellen én succesvol te behalen? Download dan de Business Bundle: 4 e-learnings met tools, templates, scripts en hands-on begeleiding om professioneel te groeien. Perfect als je een business wil lanceren of je huidige bedrijf een duwtje in de rug wil geven. Koop de bundel nu voor maar €99 in plaats van €196 met de kortingscode BDPODCASTFAN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *