Categories
Business

Kom en blijf in je flow van succes: mijn 7 stappen – Aflevering 94

Je herkent het vast wel: van die periodes in je leven waarin je helemaal in de flow zit. Je bruist van de energie, voelt je fantastisch, neemt de juiste beslissingen en er overkomen je tal van goede dingen. Tot je uit dat ritme raakt, door een gebeurtenis of vakantie bijvoorbeeld, en je niet meer weet hoe je die succesvolle flow weer te pakken krijgt. Ik herken het maar al te goed. Daarom deel ik mijn cyclus van 7 stappen met je, zodat jij weer in dat ritme van succes raakt én blijft.

1. Affirmeren

Je mag het raar of wollig vinden, maar affirmeren is de eerste stap in mijn flowcyclus. Ik maakte er eerder al een podcastaflevering over. Voor mij is het geen zweverig gegeven, maar een doelgericht hulpmiddel om succes te boeken. En niet alleen voor mij trouwens, heel wat andere succesvolle mensen en wereldsterren zweren er ook bij!

Een stukje uit mijn affirmatie gaat als volgt:

I’m healthy. My energy frequency is high. It puts a smile on my face. I am physically and mentally strong.

Wat heb je nodig voor een sterke affirmatie?

  • Maak ze kort en krachtig
  • Formuleer ze in de tegenwoordige tijd
  • Spreek ze hardop uit
  • Spreek ze altijd uit in dezelfde omstandigheden 

Ik spreek mijn affirmatie bijvoorbeeld uit als onderdeel van mijn ochtendroutine: onder de ijskoude douche en naar het oosten gericht. Ik deel hier nu een slechts een stukje uit de mijne. Hoe jij jouw affirmatie invult, kies je natuurlijk helemaal zelf. Ik nodig je echt uit om de jouwe je volledig eigen te maken!

2. Handelen naar je affirmatie

Affirmeren is niet hetzelfde als een wens doen. Je moet wel handelen naar je affirmaties, anders heeft het weinig zin. Zeg jij bijvoorbeeld: “Ik ben een succesvolle marathonloper en ik loop de marathon op 4 uur en 6 minuten”, maar blijf jij daarna elke dag als een couch potato in je zetel hangen? Tja, dan word je geen succesvolle marathonloper!

In mijn affirmatie staat: ‘I am healthy’. Ik handel daarnaar door die koude douche te nemen, door voedingssupplementen en vitaminen te nemen, door elke dag te sporten en voldoende te slapen. De tweede stap in de cyclus luidt dus: handel in functie van je affirmaties.

3. Discipline

Om in de flow te komen én te blijven heb je discipline nodig. Als je datgene wat je vooropstelt om te doen ook effectief elke dag doet, dan zullen je affirmaties sneller werkelijkheid worden.

Je lichaam beloont je daar ook voor: je krijgt een dopamineshot als je je doelen hebt bereikt of taken afvinkt, wat je een gelukzalig gevoel geeft. Dat werkt als een turbo, want dat fantastische gevoel motiveert je om méér van die dingen te doen. Anderzijds begint het ook te knagen als je niet doet wat je jezelf beloofd had. Ik roei bijvoorbeeld elke dag 10 kilometer. Als ik dat doe, voel ik me geweldig én gemotiveerd om het de volgende dag opnieuw te doen. Roei ik door omstandigheden maar 5 kilometer in plaats van 10? Dan voel ik me ongemakkelijk en begint het aan me te knagen.

Kortom: handel gedisciplineerd naar je affirmaties, dan zal je lichaam je ervoor belonen én je gemotiveerd houden.

4. Hard werken

De vierde stap in de cyclus klinkt misschien als een open deur: om in je flow te komen moet je hard werken. De enige plek waar ‘succes’ voor ‘werken’ staat, is in het woordenboek. You’ve got to put in the work.

Even terug naar het roeien: ja, ik roei elke dag, maar ik doe dat niet ‘zomaar eventjes’. Ik heb een strak trainingsschema met sprints en cooldowns en wil telkens onder een bepaalde tijd eindigen. Waarom? Omdat ik merk dat ik dat nodig heb om mezelf te pushen. Anders roei ik op automatische piloot en daar heb ik niets aan. Roei ik 10 kilometer in 44 minuten? Dan voel ik dat ik mezelf goed heb gestretcht en alles heb gegeven. Dat voel ik de volgende dag ook aan mijn lichaam: ik voel me sterk, alsof ik de hele wereld aankan.

Wil je weten of je hard genoeg hebt gewerkt? Gebruik dit dan als maatstaf: als je terugkijkt op wat je gedaan hebt, heb je er dan alles aan gedaan om trots op jezelf te zijn? Kan je met trots terugkijken op je prestatie? Of heb je het ‘gewoon’ gedaan?

Probeer van elke actie met andere woorden een meesterwerk te maken. Leg de lat elke dag iets hoger. Want het leuke is: dat vergroot je kans op succes én zorgt voor een dopamineshot. Wat je opnieuw motiveert om het de volgende keer ook zo te doen. Wil dat zeggen dat je moet werken tot je erbij neervalt? Natuurlijk niet, stretch jezelf wél voldoende.

5. Geduldig zijn

Trust the process is de vijfde stap in de cyclus. Het is verleidelijk om te beginnen twijfelen. Ik heb dat ook lang gedaan. Ik vroeg me voortdurend af wanneer het resultaat ging komen want ik had er al zo lang om gevraagd. Ondertussen weet ik beter, omdat ik gezien heb wat het oplevert. Ik weet nu dat het universum en alle dingen die rond me gebeuren me helpen omdat ik de dingen doe die ervoor nodig zijn om mijn doelen te bereiken.

Dus ja, ik ben ervan overtuigd dat dit werkt. En ik heb gehackt hoe het werkt. Maar waarom het werkt? Wat de onderliggende kracht is? Dat weet ik niet. Ik noem dat het universum, jij noemt dat misschien religie, het onderbewustzijn of iets helemaal anders. 

Merk je dat je gaat twijfelen? Stel dan het proces niet in vraag, maar kijk naar jezelf: doe ik mijn affirmatie elke dag? Is die helder en krachtig? Ben ik aan het handelen in functie van datgene wat ik wil? Ben ik gedisciplineerd bezig? Anders gezegd: geef jezelf een checklist en stuur bij.

6. Dankbaar zijn

De zesde stap, dankbaar zijn, is een hele belangrijke. In mijn geval was dit de missing link om in de flow te kunnen blijven. Ik was al langer dankbaar voor wat er rondom mij gebeurde: ik schrijf die dingen altijd op in mijn ‘goed nieuws’-log. 

Nu voeg ik daar een andere dimensie aan toe: ik link die dankbaarheid aan mijn affirmatie. Stel, ik maak iets mee waarop ik vroeger niet zo mentaal sterk op gereageerd zou hebben en dat me van mijn melk brengt, maar ik merk dat me dat nu niets doet. Dan link ik die dankbaarheid terug aan mijn stukje ‘I am mentally strong’ uit de affirmatie. De dankbaarheid overstijgt met andere woorden de gebeurtenis op zich. Dat versterkt mijn vertrouwen in het proces des te meer.

7. Reaffirm

Een tweede koppeling die ik bij zo’n gebeurtenis ook maak, is de 7de en laatste stap in de cyclus: opnieuw affirmeren. Stel, er is gisteren iets gebeurd dat me niet meer van m’n melk brengt. Dan haal ik me dat moment tijdens mijn affirmatie de dag erna nog even voor de geest. I’m closing the loop. Een positieve vicieuze cirkel zeg maar.

Geloof ik echt in de kracht van deze cyclus? Absoluut! Het geeft me energie. Het zorgt ervoor dat ik resultaten bereik en doelen behaal. En het verlaagt mijn stressniveau, want ik voel dat ik een bewust leven aan het leiden ben: I’m living an intentional life. Dat maakt van mij een gelukkiger mens.

En dat wens ik jou ook toe.

Veel succes!

Business Dad

PS Wil je je professionele succes dat onmisbare extra duwtje in de rug geven? Sla je slag met de 4 minicursussen in de Business Bundle: het 8-stappen projectplan, verdiep het salesgesprek, omgaan met crisissituaties en delegeer efficiënt en resultaatgericht. Gebruik de code BDPODCASTFAN bij de check-out en de 4 cursussen zijn van jou voor maar €99 in plaats van €196!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *