Categories
Business

De 10 sleutels om je leven in eigen handen te nemen dit jaar – Aflevering 92

Heb je het gevoel alsof je geleefd wordt in plaats van te genieten van wat je aan het doen bent? Lijkt het alsof je voortdurend achter de feiten aanloopt en je je leven niet onder controle hebt? Dan is het tijd om het in 2023 anders aan te pakken, met deze 10 sleutels voor een uiterst succesvol jaar.

Allereerst: ik begrijp hoe je je voelt. Ook ik had lang het gevoel alsof ik altijd achterophinkte. Been there, done that. Al kan ik de laatste paar jaar zeggen dat ik me eindelijk echt tevreden voel. Ik heb m’n leven getransformeerd van chaos naar sereniteit. En dat dankzij deze 10 principes. Daarom geef ik ze vandaag aan jou mee, zodat jij die transformatie ook beleeft.

  1. Wees elke dag consistent

Eén van de belangrijkste dingen om je doelen te bereiken en succesvol te zijn is consistentie. Je hoorde het me misschien al eerder zeggen: elke dag iets doen is veel krachtiger dan één keer per maand een uitspatting doen. Elke dag een paar kilometer lopen is voor je lichaam veel beter dan één keer per maand een marathon lopen en verder niets, bijvoorbeeld.

Het doet me denken aan m’n kindertijd, toen mijn vrienden en ik met onze fietsjes en later brommers door de hei koersten. Honderden keren reden we heen en weer over hetzelfde stuk, waardoor er op de duur een paadje ontstond. Consistentie in jouw handelen heeft hetzelfde effect: je creëert een gewoonte in je hoofd die versterkend werkt en die je zelfs zal leiden op moeilijke momenten.

Ik nodig je uit om elke dag één prospect te bellen, in plaats van één keer per maand meteen twintig. Of stuur elke week een mail naar je beste klanten, in plaats van één keer per jaar een kaartje.

  1. Neem radicale verantwoordelijkheid

Onlangs keek ik de serie ‘Welcome to Wrexham’ op Disney+. De docureeks gaat over twee beroemde acteurs die samen een voetbalploeg uit Wales kopen. De ploeg bakt er tot dan toe niets van en bungelt helemaal onderaan het klassement. Dankzij de middelen van de acteurs kunnen ze eindelijk de kennis in huis halen om hogerop te raken en hebben ze de mogelijkheden om het tij te keren.

Het viel me op hoe hard de voetballers zich in zelfmedelijden wentelden. Het ligt nooit aan hen als ze een wedstrijd verliezen, maar altijd aan een ander. De keeper, de coach, de supporters die niet enthousiast genoeg zijn, maar nooit aan zichzelf. Zolang ze in die mindset blijven steken, zullen ze nooit winnen.

Eén van de grootste lessen die mijn leven een andere wending heeft gegeven is radicale verantwoordelijkheid. Ik zag in dat alles wat er misliep bij mezelf lag. Een verkoper die niet verkoopt? Jouw verantwoordelijkheid. Je boekhouder die je veel aanrekent omdat hij jouw administratieve puinhoop moet ontwarren? Jouw verantwoordelijkheid. En heb je een team en lopen er dingen goed? Dan mag je spreken van ONZE verantwoordelijkheid.

Wijs je naar iemand? Besef dan dat er één vinger naar die persoon wijst, en drie naar jou. Ik nodig je dan ook uit om te stoppen met de schuld bij iemand anders te leggen en zelf de verantwoordelijkheid over je fouten en successen te nemen.

  1. Laat limiting beliefs achter je

Limiting beliefs zijn gedachten die je mogelijkheden beperken. Vaak worden ze ingelepeld door onze omgeving. Stel, jij wou vroeger acteur of stervoetballer worden. Wat zeiden de mensen rondom je waarschijnlijk? “Hou je voetjes maar op de grond, je bent maar in België”, of iets dergelijks. Besef dat ze hun eigen niet bereikte ambities en dromen op jou projecteren. Laat die niet binnenkomen, want dan creëer je opnieuw zo’n slecht paadje in je hoofd, waardoor je stopt met geloven in je eigen mogelijkheden en talenten.

Kijk liever eens naar echt succesvolle mensen. Vaak kregen zij hun succes niet in hun schoot geworpen, hadden ze geen geld, zaten ze in slechte milieus of hebben ze heel hard moeten knokken om hun talent te ontwikkelen en hun dromen te verwezenlijken. Als je hen hoort praten na een overwinning, hoor je ze vaak zeggen: “Hier heb ik altijd van gedroomd”. Zij zijn blijven geloven in hun visie en hebben alle limiting beliefs van hun omgeving aan de kant geschoven. “Waarom zou ik dit niet kunnen”, dachten ze in plaats daarvan. Ik nodig jou dan ook uit om hun voorbeeld te volgen en die beperkende overtuigingen compleet links te laten liggen.

  1. Blokkeer tijd om AAN je business te werken

Ik nodig je uit om elke dag van de week bewust tijd in je agenda te blokkeren om AAN je bedrijf, project of jezelf te werken, in plaats van IN. Lukt elke dag niet? Rek dan 1 à 2 uur per week uit.

Doe dat ongestoord. Bekijk het alsof je in vergadering met je beste klant gaat. Dan laat je je ook niet afleiden door teamleden of social media. Heb je een team? Vertel hun dan dat je in een vergadering met jezelf gaat en niet gestoord wil worden.

  1. Maak een victory list

We staan onvoldoende stil bij onze eigen successen. Ik nodig je uit om een blad of je notitieapp erbij te nemen en een victory list te maken: een lijst waarin je alle dingen die je hebt verwezenlijkt – groot of klein – opschrijft. Vul die geregeld aan en herlees ’m vaak genoeg. En roep dan weer dat gevoel van trots op. Dat versterkt je innerlijke kracht om obstakels te overwinnen wanneer je ze tegenkomt.

  1. Ga over tot actie

“Er is een tijd om na te denken en een tijd om te handelen”, zei Napoleon ooit. En inderdaad: goed nadenken en plannen is belangrijk, maar alléén dat zal je geen tastbare resultaten opleveren. Op een bepaald moment moet je tot actie overgaan.

Een goede manier om dat te doen is de 5 Second Rule van Mel Robbins. Je telt af en doet dan meteen de actie die je aan het uitstellen bent. Gaat je wekker in de ochtend af? Tel 5, 4, 3, 2, 1 en sta meteen op. Kijk je er tegenop om die ene klant te bellen? 5, 4, 3, 2, 1 en bel meteen.

Nooit overgaan tot actie betekent dat je je faalangstmoment, het moment van de waarheid, uitstelt. Besef dat jouw perfectionisme misschien wel eens vermomde faalangst zou kunnen zijn. Ik nodig je uit om je eigen denken te onderbreken en je af te vragen: “Ben ik dit aan het doen omdat het nodig is, of ben ik de actie aan het uitstellen omdat ik bang ben dat ik ga falen?” En ja, misschien faal je, maar wat als je slaagt?

  1. Volg de 80/20-regel

Heb je moeite om te focussen op wat echt belangrijk is? Volg dan de 80/20-regel in alles wat je doet. 80% van je succes vloeit voort uit 20% van de acties die je vandaag doet. Maak een lijstje van wat je moet doen en bepaal welke 20% van die acties voor 80% van het resultaat zullen zorgen als je enkel die uitvoert. 

De regel is overal: 80% van onze omzet komt uit 20% van je klanten. 80% van de klachten komen van 20% van je klanten. 80% van de bestellingen in een restaurant komt uit 20% van wat er op het menu staat. Ik nodig je dan ook uit om van dit Pareto-principe jouw tweede natuur te maken.

  1. Verhoog je energiefrequentie

Je wordt veel beter in wat je doet als je bewust je energiefrequentie verhoogt. Stop met zagen, klagen, roddelen en negativiteit, maar wees enthousiast. Tover een glimlach op je gezicht, pep jezelf op, spring of dans en voel hoe je energieniveau stijgt. Op de duur wordt dat veel makkelijker én boek je sneller goede resultaten.

  1. Spiegel je niet aan anderen

Op sociale media zien we vaak alleen maar het ‘picture perfect’-plaatje: mensen bij wie alles als vanzelf gaat en altijd perfect is. Het is makkelijk om je daarop blind te staren. Of om FOMO te krijgen en jaloers te zijn op datgene wat die persoon doet, bezit of verwezenlijkt heeft en jij niet. 

Besef dat je jezelf zo naar beneden haalt. Het is een beslissing die je neemt maar die je niets goeds brengt. Zoek liever mensen op die je oprecht inspireren. En besef dat ook jij dingen doet of hebt bereikt waar anderen naar opkijken of die ze knap vinden. Wat jij normaal vindt, is voor anderen een droom, dat mag je nooit vergeten.

  1. Wees veerkrachtig

Winners never quit and quitters never win”, staat er in de steen op mijn bureau gegraveerd. En ja, soms moet je opgeven. Al is het niet je doel dat je dan best opgeeft, wel de manier waarop je bezig bent. Verander het geweer van schouder als het moet.

Maar … doe dat niet te snel. Niemand die grote dingen heeft bereikt, deed dat door op te geven. Niemand die grote dingen heeft bereikt, deed dat door altijd maar van aanpak te veranderen. 

Besef met andere woorden dat succes meestal een gevolg is van hard werken en doorzetten. De enige plek waar ‘succes’ voor ‘werken’ komt, is in het woordenboek, zeg ik vaak. Het gaat niet vanzelf. Ik geloof wel dat je met de right state of mind en hoge energiefrequentie de veerkracht vindt om de obstakels op je pad te overwinnen en je doelen te bereiken.

Ik wens je een fantastisch jaar vol sereniteit, controle en tevredenheid!

Business Dad

PS Zoek je nog naar de juiste tools om je sales skills, communicatie skills en je mindset in 2023 naar een hoger niveau te tillen? Dan zijn de 4 minicursussen in de Business Dad Bundel precies wat je zoekt. Je koopt het pakket nu voor maar € 99 in plaats van € 196 met de kortingscode DAD92.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *