Categories
Business

Hoe ik mijn mentale kracht terugnam en mijn verleden losliet Aflevering 33

Deze 33ste podcastaflevering staat in het teken van vergeving. Dat lijkt misschien niet meteen iets met business te maken te hebben, maar niks is minder waar: ook in je onderneming of bedrijf kunnen er mensen op je pad komen die je onrecht aandoen. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om die boosheid achter je te laten. In deze heel erg persoonlijke aflevering deel ik hoe ik heb leren vergeven en welke immense impact dat had.

Bedrijf op de klippen

Jaren geleden runde ik een bedrijfje met een partner, meneer X. We waren er allebei bestuurder en aandeelhouder. Het was niet onze hoofdactiviteit, maar we wilden er wel een succes van maken. Daarom staken we er ook heel wat centen in. 

Helaas bleef dat succes uit. Ik wilde nog niet opgeven en probeerde om het nog een bestaansreden te geven door geld te blijven voorschieten. De centen die meneer X had geïnvesteerd had hij ondertussen teruggekregen, al was hij wel nog aandeelhouder. 

Na een tijdje besliste ik om toch eindelijk de stekker eruit te trekken, al had meneer X daar geen oren naar. Na drie jaar aanmodderen en pogingen om de vennootschap op te doeken, liet hij plots weten dat hij dat met zijn adviseur moest bekijken.

Valse beschuldigingen

En toen liep het mis. De advocate van meneer X had geen oren naar mijn voorstel. Vlak voor we op zomervakantie vertrokken, kregen we plots een ellenlange mail met de gekste beschuldigingen aan. Die raakte mij heel diep: ik had het gevoel dat ik alles had gedaan wat ik kon om het bedrijf op de been te houden en nu kreeg ik zoiets op mijn brood. 

En daar bleef het niet bij. De adviseur van meneer X was dan geen al te succesvolle advocate, ze beet zich wel vast als een pitbull en ging obsessief te werk. Tijdens onze vakantie stuurde ze ons wel 80 mails met de meest ongelofelijke verzinsels en hersenspinsels. Met de handen in het haar belde ik een bevriende advocaat op om het geschil over te nemen. Ik wist niet wat ik moest doen of wat überhaupt de bedoeling van deze tirade was.

Iets wat op papier een simpele, uitgemaakte zaak leek, bleef maanden aanslepen: de adviseur van meneer X schreef conclusies van een encyclopedie dik: 140 pagina’s vol beschuldigingen. Als je me volgt dan weet je dat ik all for positieve energie en mindset ben, maar ik moet toegeven dat ik toen een mentale mokerslag kreeg. 

Het hele proces draaide uit op een rechtszaak die we gelukkig glansrijk wonnen. De rechter had al snel door dat het verhaal van de advocate van meneer X kant noch wal raakte. Dat ze in de rechtszaal stond te trillen als een riet deed haar geloofwaardigheid ook geen deugd. Ik had toen verdere juridische stappen kunnen zetten, maar voor mij was de maat vol: ik wilde komaf maken met het hele gedoe en meneer X uitkopen, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Boosheid als een verlammende schaduw

De rechtszaak was dan wel achter de rug, de boosheid die ik voelde over het onrecht dat me was aangedaan, over de valse beschuldigingen en de leugens ebde niet weg. Als een schaduw bleef ze me achtervolgen. En dat wou ik niet. Toen kwam ik een tekst tegen over vergiffenis: een Israëlische wetenschappelijke studie onderzocht wat er fysiek en mentaal met je gebeurt als je iemand vergeeft die je onrecht heeft aangedaan. En wat bleek? Mensen kunnen dan bijvoorbeeld zwaardere gewichten tillen en hoger springen!

Ik besloot om die mentale oefening te doen en meneer X en zijn advocate te vergeven. Al was dat niet makkelijk. Het heeft me best wat tijd gekost voor ik ze daadwerkelijk ten volle heb kunnen vergeven. Hoe me dat uiteindelijk is gelukt? Door voor mezelf een context te creëren om te begrijpen waarom meneer X en zijn advocate deden wat ze deden. Volgens mij wist meneer X niet beter en werd hij meegesleurd in het verhaal van zijn advocate. En zij heeft vast zelf ooit iets verschrikkelijks meegemaakt waardoor ze nu doet wat ze doet.

Bevrijdend gevoel

Op het moment dat ik hen vergaf, gebeurde er iets in mijn hoofd en in mijn gevoel: ik voelde me bevrijd, alsof er een last van mijn schouders en mijn hart viel. En de schaduw van boosheid was eindelijk verdwenen. 

Die oefening doe ik nu nog. Zo had ik bijvoorbeeld een moeilijke relatie met mijn moeder. Ze was een alcoholiste en dat zorgde – op z’n zachtst gezegd – voor heel wat problemen. Ik ben bovendien op jonge leeftijd uit huis gegaan/getrapt. Al die dingen zorgden ervoor dat ik heel lang boos op haar was. Ook daar deed ik dezelfde oefening: ik beeldde me haar in haar fauteuil in, met de fles whisky die ze er steevast onder verstopte, en vergaf haar in gedachten.

Vergeef anderen… en jezelf

Waarom vertel ik dat nu allemaal? Omdat ik je wil uitnodigen om hetzelfde te doen. Er zijn vast mensen in jouw leven die je hebben gekwetst, op persoonlijk of op zakelijk vlak. Dat raakt je, die ervaringen draag je mee in je rugzak. Ik nodig je uit om hen te vergeven. Je zal zelf ervaren hoe verlossend het werkt. Je wordt er een stuk krachtiger van, niet alleen mentaal, maar ook fysiek.

Ik wil je ook nog een tweede oefening geven, en dat is misschien wel de moeilijkste: vergeef ook jezelf. Er zijn vast dingen in je leven waarvan je spijt hebt: mensen die je hebt gekwetst of verkeerde beslissingen die je hebt genomen. Vergeef jezelf daarvoor. Want zo kom je een stapje dichter bij jezelf ten volle graag zien. 

Ik ben supertrots op jou!

De Business Dad

PS Merk je dat de stress je soms naar de keel grijpt? Geef het een plek en download mijn 10 beste stresstips helemaal gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *