Categories
Business

Hoe ik stopte steun van anderen te verwachten en mijn eigen grootste support werd Aflevering 14

Een aflevering naar mijn hart. Want dit is de hele bestaansreden van het Business Dad-concept: jou de nodige steun bieden wanneer je je alleen voelt op het avontuur van ondernemen, van leiderschap, van het bereiken van je doelen. Deze aflevering helpt je om te gaan met die gevoelens wanneer je je niet gesteund of gemotiveerd voelt door je omgeving of wanneer je te kampen krijgt met kritiek.

Niemand is verplicht om jou te steunen

Het is allesbehalve fijn om te voelen dat anderen jou niet steunen in jouw plannen. En afhankelijk van de fase waarin jouw concept zit, wordt die weerstand soms des te groter. In het begin bijvoorbeeld, wanneer je plan nog maar een idee is, krijg je vaak te horen dat je dromen niet realistisch zijn, dat je er maar beter mee ophoudt en je met je voetjes op de grond moet blijven. 

Dat is geen fijn gevoel, dat weet ik. Maar ik zou je willen vragen om heel goed te beseffen dat niemand verplicht is om jou te steunen. Hoe hard dat misschien ook klinkt. Jij bent in je hoofd, je handelen en je plannen continu bezig met het bereiken van je doelen. En omdat je met elke vezel in je lichaam daarmee bezig bent, verwacht je van anderen dat zij jou daarin net zo hard steunen. Maar jouw omgeving? Die staat daar niet bij stil. Zij hebben hun eigen leven, hun eigen problemen en hun eigen obstakels. Dat verwachtingspatroon hooghouden, heeft dan ook geen zin. Net zoals het jouw taak niet is om hen te overtuigen van jouw ideeën, is het hun taak niet om jou hierin te steunen. 

Nobody owes you anything. 

Zodra je dat goed hebt ingeprent, verwacht je die waardering niet meer en hunker je er niet meer naar.

Geduld is een mooie deugd

Hoop je toch op de steun uit je omgeving? Wees dan heel erg geduldig. Wacht af, maar pieker jezelf niet dood over waarom anderen het jou niet gunnen of waarom ze jou niet steunen. Dat vreet tijd en energie die je beter aan andere dingen besteedt. 

Jouw geduld loont. Zodra je succes of vooruitgang begint te boeken met je project, zullen mensen anders en positiever reageren. Wat je aan het doen bent, wordt dan plots tastbaarder voor hen. En dat maakt het voor hen makkelijker om te geloven in wat je aan het realiseren bent.

En tegelijk: hoe tastbaarder het resultaat wordt, hoe meer je in de kijker loopt en hoe meer kritiek je zal krijgen. Bereid je daarop voor. En blijf dat verwachtingspatroon temperen, want zelfs wanneer je resultaten tastbaar worden, zullen sommige mensen het nog altijd aartsmoeilijk vinden om hun oprechte waardering voor jou te uiten.

Mensen geloven wat je doet, niet wat je zegt

Misschien heb jij dat ook wel: dat je het vaak in het lang en in het breed over al je ideeën hebt, dat je er altijd vol enthousiasme over vertelt, maar dat sommige plannen geen werkelijkheid worden of misschien wel mislukken. Ik herken dat heel hard bij mezelf: ik deelde te vaak en te makkelijk elk idee dat in me opkwam en hoe ik het precies ging aanpakken. Maar omdat ik dat zo vaak deed en die ideeën soms flopten of niet eens het levenslicht zagen, werd mijn omgeving veel voorzichtiger in het uiten van hun steun. 

Wat ik daaruit heb geleerd? Dat mensen niet zozeer geloven in wat je zegt dat je gaat doen, maar wel in wat je echt doet en het resultaat ervan.

Leef niet voor andermans waardering

Haters will hate and fans will appreciate

Dat is een quote die ik – volgens mij – zelf heb verzonnen. Mensen die je graag hebben, zullen je vroeg of laat wel vertellen dat je goed bezig bent. En mensen die je niet graag hebben, die zullen nooit of te nimmer iets lovend over jou zeggen. Al vind je het medicijn tegen de ergste kanker uit.

Dat zie je ook op sociale media. Post je iets waar je heel blij om of trots op bent? Dan zullen er heel wat van je volgers hun appreciatie tonen en je een schouderklopje geven. Een ander deel zal je post wel gezien hebben, maar er niets over zeggen en je stiekem zelfs een beetje benijden. 

Wat ik je wil meegeven is: wacht er niet op. Die waardering van anderen is niet het belangrijkste. Wel het realiseren van wat je wil bereiken. En dat is een eenzame bezigheid. Mijn tip die ik je vanuit mijn eigen ervaring kan geven? Praat minder, doe meer en doe het niet voor de waardering van anderen. 

Even heel persoonlijk: ik heb heel veel (domme) dingen gedaan om toch maar die waardering van mijn ouders te krijgen. Ik voelde een enorme nood om mezelf te bewijzen. Gelukkig (en dankzij therapie) besefte ik op een bepaald punt in mijn leven dat ik dingen om de verkeerde redenen aan het doen was. Laat die externe drijfveren zoals de mening of de waardering van anderen jouw richting niet bepalen. Wat dan wel? Jouw visie! Dat is jouw magneet waarmee je obstakels overwint. 

Verkapte complimenten

Hoe succesvoller je wordt en hoe tastbaarder je visie wordt, des te meer kritiek je voor de kiezen zal krijgen. Je kent de uitdrukking wel: hoge bomen vangen veel wind. Ik heb me lang afgevraagd waarom mensen elkaars successen niet gunnen. En waarom ze kritiek vaak achter elkaars rug geven. Dale Carnegie, waar ik lang trainer was, schreef daar ooit over dat de kritiek die mensen uiten over jou vaak een verkapte vorm van een compliment is.

Mensen zien dat je iets doet, bekritiseren het of zwakken jouw succes af. En daar schuilt een stukje jaloezie in. De negatieve opmerkingen die ze geven, hebben eigenlijk niets met jou te maken, maar wel met henzelf: ze zijn zelf onzeker of kunnen het moeilijk verkroppen dat ze niet realiseren wat jij doet. Ze halen je neer, omdat jij iets hebt verwezenlijkt dat zij zelf (nog) niet deden. 

Focus op de positieve reacties

Krijg je gemengde reacties op je plannen? Zowel positieve als negatieve? Focus je dan op die positieve, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Dat weet ik, want zelfs al coach ik over dat onderwerp, ik struggle er af en toe zelf mee.

Onlangs deed ik een poll op mijn Instagram stories. Ik vroeg of mijn volgers meer behind the scenes wilden zien uit mijn persoonlijke leven. Er kwamen zo’n 188 reacties op, waarvan 185 positieve en 3 negatieve. En waar keek ik het eerst naar? Naar die negatieve. Terwijl er 185 mensen wél positief waren. Het vergt wat inspanning, maar ik nodig je dan ook uit om je niet te laten meeslepen door de negatieve uitzonderingen, maar je te richten op alle positieve reacties. 

Wil je jezelf af en toe een motivational shot in the arm geven? Kijk dan eens op je Facebookprofiel hoeveel mensen jou een gelukkige verjaardag hebben gewenst. Die hebben tijd noch moeite gespaard om jou dat te vertellen.

Jezelf motiveren is soms nodig. Want, zoals je zelf al weet, is het bereiken van je doelen en het tot leven brengen van je visie soms een eenzaam avontuur. Smeek niet om appreciatie, maar ga gewoon terug naar momenten waarop je die appreciatie kreeg. En als dat de verjaardagswensen op je Facebookpagina zijn, dan is dat helemaal prima. Kijk ernaar, herbeleef dat moment en laad je jezelf op. 

De Business Dad

Helpt dat allemaal niet? Ik zei het al: de Business Dad werd in het leven geroepen precies om jou te steunen op weg naar jouw visie en doelen. Ik zie het als mijn missie om jou in je eenzaamheid te ondersteunen. En dan niet alleen met tips die je helpen om sneller je doelen te bereiken, maar vooral om je mindset te versterken. 

En om je te laten zien dat jij niet de enige bent die in jou gelooft. Want ik, ik geloof ook in jou. En ik vind het fantastisch dat je bruist van de plannen, dat je de lat hoger wil leggen en volop wil gaan voor jouw doelen en dromen. 

De kracht van je visie

Ik kaartte het al enkele keren aan: je visie is oh zo belangrijk. Het is je magneet. Je kompas. Het sterk mentaal beleven van je visie, je verplaatsen naar het einddoel dat je voor ogen hebt, die visie ruiken, proeven en voelen … Daar schuilt de kracht.

Revisit your vision

Loopt alles wat trager dan je had gehoopt? Verplaats je opnieuw naar die betere toekomst. Herbeleef wat je wil bereiken. Zo pep je jezelf weer op en vergeet je al die obstakels.

Een glazen stolp

Stel, er belt iemand aan en net wanneer je de deur opent, kiepert die persoon een gigantische vuilbak vol met stinkend afval over je heen. En daarna zet hij het op een lopen. Je bent zo verbouwereerd, je staat perplex. En wanneer je goed en wel beseft wat er is gebeurd, is de vogel natuurlijk al gaan vliegen. Een week later gebeurt precies hetzelfde, op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Je was het eigenlijk al vergeten en daardoor ben je ook nu te verbaasd om achter die persoon aan te spurten en hem bij de kraag te vatten. Nog een week later, op dezelfde dag, voel jij de bui al hangen. Je kijkt even door het raam en ziet die persoon op de stoep staan. Deze keer ben je voorbereid. Dit laat je echt niet nog eens gebeuren.

De moraal van het verhaal? Laat ook kritiek niet meer toe. Uiten mensen negatieve opmerkingen over jou? Trek een glazen stolp over je heen. Laat het maar afketsen en letterlijk van je afglijden. 

Vermoed je dat het constructieve kritiek is, waar je misschien iets uit kan leren? Vraag die persoon dan om tekst en uitleg.

En onthoud: kalmte kan je redden

Lukt het je een keertje niet om die negatieve kritiek over je heen te laten gaan? Dan nodig ik je uit om heel kalm te blijven. Wees je bewust van de emotie die je op dat moment vanbinnen voelt. Want boos worden of een defensieve houding aannemen? Dat kan het nog erger maken.

Zet een glimlach op je gezicht, houd je emotie onder controle ook al ben je woedend, en blijf zo kalm mogelijk. Bekijk het als een oefening, waar je achteraf dankbaar voor kan zijn. In zulke situaties zeg ik bijvoorbeeld tegen mezelf: “Dank je wel hiervoor”. Dat is een krachtig iets, want je zet een negatieve ervaring om naar iets positiefs. 

Dus ben je een ondernemer? Een plannenmaker? Een bouwer? Iemand die op weg is om zijn of haar visie werkelijkheid te doen worden? Besef dan dat er kracht schuilt in de eenzaamheid die er soms mee gepaard gaat. Je kan het. Verwacht geen steun van anderen. En heb je af en toe toch een motiverende opkikker nodig? Ga dan naar de Instagrampagina van De Business Dad, luister naar de podcast en voel hoe ik in jou geloof. 

Tot volgende week!

De Business Dad

One reply on “Hoe ik stopte steun van anderen te verwachten en mijn eigen grootste support werd Aflevering 14”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *