Categories
Business

Hoe mijn money mindset me uit mijn schuldenberg hielp – Aflevering 63

Money makes the world go round, hoor je wel eens. Ik heb aan den lijve ondervonden dat de manier waarop je naar geld kijkt een enorme impact op je leven kan hebben. In deze podcastaflevering neem ik je mee in hoe mijn money mindset veranderde toen ik alles verloren had.

In de schulden

Als je me al even volgt en al enkele podcastafleveringen beluisterde, dan weet je dat geld in bepaalde periodes in m’n leven een issue was. In m’n hele jonge jaren deed ik dingen en kocht ik zaken puur om te laten zien dat ik succesvol was. Het was een smeekbede om positieve aandacht. Dat was dom, maar ik deed het wel en heb er veel uit geleerd. Later, toen ik al getrouwd was en kinderen had, werd ik opgelicht en raakte ik alles kwijt: ons geld, ons huis, noem maar op. 

Jaren na die stommiteiten en dat oplichtingsverhaal had ik schulden. Om uit die schuldenberg te raken, sprak ik met de mensen aan wie ik nog geld moest af dat ik hen in stukjes zou terugbetalen. Ik hield alles meticuleus bij in een Excel die ik had gemaakt: in de ene kolom noteerde ik wat er per maand binnen kwam en in de andere schreef ik wat ik kon afbetalen.

Dat systeem werkte goed, vond ik. Het zorgde ervoor dat ik gespreid kon terugbetalen zodat alle mensen de centen kregen waar ze recht op hadden. En ik kon ook zien dat er verbetering op komst was omdat ik m’n schuldenberg omlaag zag gaan. Een mooi overzicht dus. En toch ontbrak er iets, besefte ik later.

Een nieuwe focus

Al die jaren had ik mijn focus gelegd op terugbetalen, op uitgeven. Ik ging gecrispeerd met m’n geld om. En ik keek niet naar hoe ik dat potje terug op kon bouwen. Uiteindelijk wist ik die focus te verleggen en ging ik geld meer zien als een stroom van energie. Ik bepaalde hoeveel geld ik wilde verdienen en ging op zoek naar allerlei mogelijkheden om dat doel te bereiken.

Mijn hulp? Een tweede tab in datzelfde Excel-bestand waarin ik mijn targets zette en noteerde wat er binnenkwam. Ik probeerde met andere woorden geld te creëren.

De focus die ik vroeger legde op de eerste tab in die file, naar het betalen, had ik nu verschoven naar die tweede tab, het behalen.

Dankbaarheid en energie

De belangrijkste switch daar? Het feit dat ik geld nu zie als een stroom van energie en de dankbaarheid die ik voel als ik het mag uitgeven. Dat leerde ik via Mindvalley van de Japanse auteur Ken Honda. Voor een van zijn projecten interviewde hij 12000 Japanse miljonairs en vroeg hij hen naar het geheim van hun rijkdom. Eén ervan, Wahei Takeda, aka de Warren Buffet van Japan, leerde hem een simpele truc: de Arigato Money Technique.

Het komt erop neer dat je je dankbaarheid uitspreekt als je iets betaalt of ontvangt. Het klinkt misschien raar, maar voor mij werkt het. Ik noteer in mijn goed-nieuws-log wanneer ik bijvoorbeeld iets koop of mijn belastingen betaal en daarachter schrijf ik in hoofdletters ‘ARIGATO’. Afhankelijk van de grootte van het bedrag schrijf ik er dan nog een aantal uitroeptekens achter. Komt er geld binnen? Dan doe ik hetzelfde. Die focus van dankbaarheid werkt dus in alle richtingen. 

Mijn mindset is zodanig veranderd dat ik nu oprecht dankbaar ben wanneer ik grote bedragen mag overschrijven. En dat meen ik echt: ik ben oprecht dankbaar dat ik me door alle moeilijkheden heb geworsteld, dat ik er bovenuit ben gegroeid, en dat dingen betalen nu simpelweg kán.

Die flow van energie mag voor mij zo tastbaar mogelijk zijn. Daarom betaal ik op café bijvoorbeeld graag cash. Door de pandemie zijn we dat verleerd, maar ik vind dat we niet zomaar mogen evolueren naar een volledig digitale munt. Dat geld fysiek afgeven, de energie door je heen voelen stromen, … ja, dat geeft een bijzonder gevoel.

Voor iedereen

Die nieuwe money mindset werkt bevrijdend. En vreemd genoeg: het geld stroomt ook vlotter. Ondanks die grote tegenslagen en alles te zijn kwijtgespeeld sta ik vandaag veel verder dan ik ooit had gedacht te kunnen staan.

En dat kan ook voor jou zo zijn. Daarvoor hoef je geen ondernemer te zijn zoals ik. Zelfs als je in loondienst werkt, kan je onderzoeken welke andere inkomsten je naast je loon kan creëren. Kijk eens op zolder: misschien staan er daar wel oude spullen die je (online) kan verkopen? Of misschien ben je een verzamelaar? Koop dan af en toe iets dat je weer aan een meerprijs verkoopt, waardoor je een potje opbouwt om in nieuwe dingen te investeren.

Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik nodig je uit om vanaf vandaag ook eens anders, losser en vrijer naar geld te kijken. Laat me weten wat voor moois er op je pad komt.

Veel succes!

Business Dad

PS Wil je de haalbaarheid van je grootse plannen in kaart brengen? Download het gratis financieel plan via www.businessdad.be/financieelplan en ga voorbereid aan de slag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *