Categories
Business

Hoe word ik mijn faalangst de baas? – Aflevering 105

Faalangst is iets waar iedereen op een bepaald moment weleens mee te maken krijgt. Waar ik het vandaag over wil hebben, is hoe jij ermee omgaat wanneer die faalangst toeslaat. Want vaker dan je denkt mis je opportuniteiten omdat je bezwijkt onder de druk van deze angst. De vraag is: hoe word je jouw faalangst de baas? 

Ondernemers zijn net zoals topsporters  

Geloof het of niet, maar net zoals topsporters is het ook voor ondernemers doorslaggevend hoe ze met zichzelf in gesprek gaan. Het beïnvloedt het spel dat je speelt en bepaalt bijgevolg ook de resultaten. 

Neem Taylor Fritz als voorbeeld, een professioneel tennisser die geboren en getogen is in Amerika. In maart 2022 werd hij na een enkelblessure geadviseerd om niet door te gaan met een match tegen niemand minder dan Rafael Nadal. Fritz zette door met de match en kende een sterke start, maar toen begonnen er kleine foutjes in zijn spel te sluipen. 

De faalangst nam het langzaam maar zeker over en eens je hieraan toegeeft, wordt je spel er niet beter op. 

De druk van de wereld op je schouders 

Deze wedstrijd ging door in Indian Wells, wat quasi in Fritz’ achtertuin was. De Amerikaanse tennisfans zaten ook al enkele jaren op hun honger, in afwachting van een Amerikaanse overwinning, dus je kan je wel voorstellen dat de druk van de wereld op Taylor’s schouders lag. 

Een gevoel dat voor ondernemers waarschijnlijk wel bekend in de oren klinkt. Wanneer je fouten begint te maken, ben je bang om er nog meer te maken en bijgevolg te falen. Maar wanneer je bang bent om te verliezen, valt alles in duigen. Zet een glimlach op je gezicht, zet je recht en wees trots op jezelf. 

Voer een positief gesprek met jezelf 

Voor Taylor Fritz maakte deze aanpak ook een verschil in het eindresultaat van zijn spel, want op een gegeven moment zie je hem een mentale switch maken. En plots is hij weer aan het spelen om te winnen in plaats van spelen om niet te verliezen. Het resultaat? Hij keert het tij en wint de match tegen tenniswonder Rafael Nadal.

De manier waarop je tegen jezelf spreekt, heeft dus klaarblijkelijk effect op de resultaten van het spel dat je speelt. Of je nu topsporter bent, of ondernemer, je mindset en je innerlijke stem hebben een enorme invloed. Ik nodig je dus uit om steeds het perspectief om te slaan en te proberen een positief gesprek te voeren met jezelf. Durf je faalangst recht in de ogen te kijken en er niet aan toe te geven. 

PS Kan jij op professioneel vlak nog wel wat begeleiding gebruiken? Download dan de Business Bundle: 4 e-learnings met tools, templates, scripts en hands-on begeleiding om professioneel te groeien. Perfect als je een business wil lanceren of je huidige bedrijf een duwtje in de rug wil geven. Koop de bundel nu voor maar €99 in plaats van €249 met de kortingscode BDPODCASTFAN. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *