Categories
Business

Wat belemmert jou om te groeien: 5 oncomfortabele vragen – Aflevering 104

“Wil jij dat jouw toekomst er hetzelfde uitziet als je verleden of je heden?” Vandaag nodig ik je uit een kijkje te nemen naar het totaalplaatje van je leven. Neem niet alleen je professionele leven onder de loep, maar kijk ook eens naar je familie, je gezondheid en misschien zelfs je sociale leven. Als jij op bepaalde gebieden in het leven ongelukkig bent, wat houdt jou dan tegen om hieraan te werken? 

Kijk je angst recht in de ogen 

Bij verandering, en voornamelijk groei, komen risico’s kijken. Waar loop jij van weg als je denkt aan groei? Welke angst achtervolgt jou en waarom ben je hier bang voor? Misschien ben je wel bang van die risico’s of misschien jaagt het je angst aan om een leven te leiden dat meer betekenis heeft. Een vraag die je jezelf moet stellen wanneer je angsten de bovenhand nemen, is: “Is het de moeite om de reis te doorlopen naar die betere versie van mezelf?” 

En nog meer, wil je de moeite doen? Ik neem je even mee naar een hypothetische situatie: stel dat je hier geen moeite voor wil doen, wat dan? Binnen 5 jaar zit je in dezelfde of misschien zelfs een slechtere situatie dan nu. 

Erken het knagend gevoel voor wat het écht is 

Mensen die niet volkomen tevreden zijn met alle aspecten in hun leven ervaren een knagend gevoel. En jij kan jezelf proberen wijsmaken dat de huidige versie van jezelf goed genoeg is, maar je hart weet beter. Dat knagend gevoel zal niet plotsklaps als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus neem even de tijd om hierbij stil te staan: is deze versie van jezelf aanvaardbaar of ga je binnen 5 jaar spijt hebben dat je niet eerder actie ondernam? 

Groeien staat gelijk aan pijn 

In onze Westerse cultuur wordt het ons gewoon gemaakt om oncomfortabele situaties of gevoelens uit de weg te gaan. Om dat knagend gevoel binnenin jezelf te rationaliseren. “Blijf met je voetjes op de grond”, “Dit oké gevoel is goed genoeg”. Neen, vat dit gevoel bij de horens en ga ermee aan de slag. Want net zoals spinnen, slangen en zelfs kreeften moeten ook wij soms onze huid achterwege laten om in een nieuwere, betere versie verder te leven. Groei is oncomfortabel, maar wel essentieel in het leven. 

Vandaag vraag ik je om stil te staan bij je oncomfortabele waarheid: wat houdt jou tegen om te groeien? En misschien nog belangrijker: wat ga je daaraan doen? Kortom stel ik je vandaag veel oncomfortabele vragen en hoop ik je bijgevolg mooie inzichten te kunnen geven waar jij op jouw beurt mee aan de slag kan. 

PS Kan jij op professioneel vlak nog wel wat begeleiding gebruiken? Download dan de Business Bundle: 4 e-learnings met tools, templates, scripts en hands-on begeleiding om professioneel te groeien. Perfect als je een business wil lanceren of je huidige bedrijf een duwtje in de rug wil geven. Koop de bundel nu voor maar €99 in plaats van €249 via businessdad.be/businessbundel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *