Categories
Business

Motiveer jezelf: 11 mindset hacks Aflevering 35

Als Business Dad krijg ik vaak vragen van startende ondernemers. Fantastisch vind ik dat! Jou helpen met concrete tips, daar doe ik het voor! Ik merkte dat er vooral 3 vragen telkens terugkeren: 3 obstakels waar niet alleen starters tegenaan lopen. In deze podcastaflevering deel ik mijn tips om je energie slimmer te besteden, meer resultaten te boeken én de fun in je onderneming te houden.

1. Ik doe zo mijn best, maar zie geen resultaat?

Of je nu net start of al meer doorgewinterd bent, het voelt wel eens alsof je tonnen energie en geld in je onderneming stopt, maar er niets voor terugkrijgt.

Tip 1: Bekijk je vooruitgang over een langere periode

We zijn vaak geneigd om te hard in te zoomen op onze resultaten en vooruitgang. Vergelijk het met de kustlijn van Kreta (geweldige bestemming trouwens!): vanuit het vliegtuig lijkt de kust één vloeiende lijn, maar als je langs het strand wandelt, merk je al snel dat het eerder een heel grillige lijn is vol bochten en inhammetjes.

Jouw vooruitgang is net hetzelfde: met je neus erbovenop denk je misschien dat je vorige maand achteruit bent gegaan in plaats van vooruit. Maar kijk eens naar de laatste zes maanden of het voorbije jaar? Dan merk je ongetwijfeld dat je wél grote stappen voorwaarts hebt gezet en wordt die ene setback veel relatiever.

Tip 2: Wees je bewust van het compound-effect: onderneem consistente actie

Als je van plan bent om een huis te bouwen, dan gebeurt er de eerste weken en maanden nog niet veel aan de grond zelf. Je bent volop in de weer met plannen uittekenen, dingen bespreken en de juiste mensen contacteren. Veel werk op de achtergrond dus. Op een bepaald moment komen de resultaten van dat werk bij elkaar en merk je plots een immense vooruitgang: de muren staan er, de leidingen liggen er en zelfs de ramen zijn geplaatst. Dat heet het compound-effect.

Dat geldt voor je onderneming of je project net zo: door elke dag consistent actie te ondernemen, komen de resultaten van al je inspanningen bij elkaar en schiet je vooruitgang de hoogte in. Op een grafiek ziet dat eruit als een hockeystick.

Hoelang dat duurt? Daar kan ik niet precies de vinger opleggen. Al is het eerder een kwestie van maanden dan van weken. Toen wij met Swift Skills onze digitale opleidingen voor economische beroepen opstartten, kostte dat ons ook heel veel tijd en energie. Maar door élke dag te doen wat we moesten doen, schoten de sales waarop we zo hoopten op een bepaald moment de hoogte in.

Tip 3: Investeer je energie in de juiste dingen met de 80/20-regel

Neem je elke dag consistent actie en zie je toch nog geen resultaat? Vraag je dan eens af of je je energie wel in de juiste dingen steekt.

Ondertussen weet je misschien al dat ik een grote fan ben van de 80/20-regel. Ook hier werkt die perfect. Ik nodig je uit om elke dag een lijst te maken van dingen die nodig zijn om in de juiste richting te bewegen. Telt dat lijstje 10 elementen? Dan kies je er 2 uit waarvan je weet dat ze 80% van het resultaat zullen opleveren, 2 dingen die dus écht het verschil zullen maken.

We zijn vaak geneigd om al onze energie te verdelen over alle elementen op dat lijstje. Hier wil ik je dus vragen om je te beperken tot 20% ervan.

Tip 4: Aanvaard imperfectie

Kwaliteit afleveren, dat willen we allemaal. Al is het heel verleidelijk – zeker als starter – om je te verliezen in de details en alles tot in de kleinste puntjes te willen doen kloppen. Het juiste logo, het mooiste visitekaartje of de juiste brandkleuren bijvoorbeeld. 

Uit mijn ervaring kan ik je vertellen dat veel ondernemers des te succesvoller zijn omdat ze net veel minder aandacht besteden aan die details. In het licht van de 80/20-regel focussen ze zich op die doorslaggevende 20%. En is die Instagram-caption niet volgens de regels van de kunst? Dan is dat maar zo. Aanvaard die imperfectie.

Tip 5: Wees constructief in plaats van destructief ontevreden

Probeer in elke tegenslag een silver lining, iets positiefs te zien. Wees kritisch voor je prestaties, maar breek de goede dingen die je al gedaan hebt niet af. Want die goede dingen zijn er ongetwijfeld!

Tip 6: Trust the process

Doe je elke dag consistent de juiste dingen die je moet doen? Besef dan dat het succes echt eraan komt. Wees geduldig en heb vertrouwen in het hele proces. 

En doe je eens een dagje niet wat je moet doen? Vergeef jezelf dan ook! Vergelijk het met sporten: als je 1 dag niet sport, wil dat niet zeggen dat je al je vooruitgang van de voorbije maanden in de vuilbak gooit

2. Ik heb te weinig sales

Sales zijn cruciaal voor je onderneming: zonder sales komt er geen brood op de plank. Wat doe je als je merkt dat je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt?

Tip 1: Verkoop een combinatie van rationele en emotionele elementen

Zowel bij starters als iets meer ervaren rotten zie ik het vaak gebeuren: ze schenken ofwel te veel aandacht aan de rationele elementen, de eigenschappen, van hun product, ofwel zetten ze alles in op de emotionele elementen.

Onthoud dat klanten pas iets kopen als ze het nodig hebben, het willen én het jou gunnen. Een combinatie van rationele en emotionele elementen dus. Je hebt net als ik vast al wel eens iets gezien waarvan je dacht dat je ’t echt nodig had, je het echt wou, maar je het toch niet kocht omdat je geen klik voelde met de verkoper?

Inzetten op de rationele elementen alleen is niet voldoende. Er worden bijvoorbeeld miljoenen boren per jaar verkocht. Alle kopers willen hetzelfde: een gat in de muur boren. Wat de doorslag geeft voor hen is niet alleen welke legering of welke soort kop die boor heeft, wel wat ze ermee kunnen doen, wat het resultaat is en welk gevoel ze erbij krijgen. Zoals familiefoto’s ophangen bijvoorbeeld.

Het andere uiterste, alleen maar inzetten op enthousiasme, is ook niet voldoende. Ook al kopen mensen iets vanuit emotionele drijfveren, toch hebben ze rationele elementen nodig om hun aankoop te verantwoorden. Zo koopt een klant bijvoorbeeld een auto van merk X omdat hij er een chiquere uitstraling mee krijgt en dat zijn ego streelt. Al zal hij je dat nooit vertellen. In plaats daarvan vertelt hij bijvoorbeeld over de grote koffer of het zuinige verbruik.

Kijk eens naar je website en je salespages: is er een evenwicht tussen de rationele elementen en de emotionele? En klopt de verhouding tussen de waarde die je biedt en de prijs die je aanrekent?

3. De fun is weg uit mijn onderneming

Deze klinkt misschien ook herkenbaar: je werkt hard en verdient goed je boterham, maar ergens onderweg ben je de fun in je onderneming verloren. Doet dat een belletje rinkelen? Weet dan dat je niet alleen bent. 

Tip 1: Verplaats je terug naar je visie

Ik wil je uitnodigen om je eens mentaal terug te verplaatsen naar het moment waarop je startte met je onderneming. Wat voelde je toen? Welke mindset had je toen? Denk eens terug aan de tonnen energie die je toen voelde?

Op dat moment komt je visie boven, het grotere doel waarvoor je je onderneming bent gestart. Zoals mensen helpen bijvoorbeeld. Of mensen gelukkiger maken door hen warm te ontvangen in je restaurant. Waardoor raakte je die funfactor dan kwijt? Simpel: door de alledaagse obstakels die je moet overwinnen.

Bezoek die visie zo veel mogelijk opnieuw, want hoe sterker ze in je geheugen staat gegrift, hoe krachtiger de aantrekkingskracht van je magneet en hoe minder zwaar de obstakels doorwegen. Vergelijk het met op vakantie vertrekken. Je koffer inpakken die dan te zwaar blijkt, de file die je moet trotseren, je vlucht die vertraagd is… dat zijn allemaal obstakels. En toch trotseer je ze bijna met plezier omdat je weet dat je straks onder de wuivende palmbomen ligt met een cocktail of eindelijk weer op de skilatten staat.

Tip 2: Kijk naar andere factoren dan alleen het geld op je bankrekening

Focus je je alleen maar op het geld dat (nog) niet op je bankrekening staat? Dan is de fun er inderdaad snel af. Besef dat er ook andere resultaten een belangrijke rol spelen en voor plezier kunnen zorgen, zoals het aannemen van een schitterende nieuwe medewerker bijvoorbeeld. In podcastaflevering 32 maken we een doelen-dashboard op waarmee jij dat allemaal in kaart brengt.

Tip 3: Voer positieve zelfgesprekken

Hoe praat jij tegen jezelf? Is dat vaak negatief? Hoe vaker je iets tegen jezelf zegt, hoe meer waarheid je eraan hecht. Dus hoe negatiever je tegen jezelf spreekt, des te negatiever je over jezelf zal denken. En hoe positiever je tegen jezelf spreekt, des te positiever je in het leven zal staan. Let eens op je zelfgesprekken en buig ze om naar iets positiefs.

Tip 4: Glimlach

Volgens filosoof en psycholoog William James volgt je gelaatsuitdrukking je gemoed. Ben je blij of verdrietig? Dan vertaalt zich dat naar je lichaamshouding. Blijkbaar kan je dat ook andersom beïnvloeden: door opzettelijk te glimlachen of sip te kijken, ga je je ook zo voelen. Fake it until you make it dus. Ik nodig je dan ook uit om bewust te glimlachen, ook al voel je je nog niet per se blij. Je zal zien dat je je na een tijdje luchtiger en blijer voelt. 

Nu twijfel je misschien af en toe aan jezelf, maar geloof me: je hebt de juiste beslissing genomen! Ik hoop dat deze tips je mindset een duwtje in de positieve richting hebben gegeven.

Zet ‘m op kanjer!

De Business Dad
PS Mis je soms een visuele houvast voor je project of onderneming? Download de gratis 100 weken-planner en stippel je weg naar succes uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *