Categories
Business

Van blind spots naar strong spots in jouw leiderschap Aflevering 22

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid hoor je weleens. Volgens mij klopt dat als een bus en al helemaal wat leiderschap betreft. Pas wanneer je jezelf kent, kan je een betere leider worden. Hoe? Dat ontdek je in episode 22 van de Business Dad Podcast!

Het venster van Johari

Je zelfinzicht in kaart brengen, dat doen we met het venster van Johari. Joseph Luft en Harry Ingham, twee professoren, bedachten het in 1955. En het verdeelt ons gedrag over vier kwadranten. Wil je een duidelijker beeld hoe dat kwadrant er precies uitziet? Dan nodig ik je uit om hier even naar de YouTube-versie van deze podcast te surfen.

  1. Het open of arenakwadrant

Het eerste kwadrant is datgene linksboven: het open kwadrant, oftewel het arenakwadrant. In dit vak hoort alle informatie over jou thuis die jijzelf én anderen over jou weten. Hier vind je terug wat voor iemand je bent. En dat kunnen zowel positieve als negatieve punten zijn. Bij mij zou in dat vak bijvoorbeeld staan dat ik uitgesproken meningen heb en enthousiast communiceer. Dat is geen geheim voor mij en ook niet voor de mensen die me kennen.

  1. Het verborgen kwadrant

Het kwadrant linksonder heet het verborgen kwadrant. Daarin staan zaken die jij over jezelf weet, maar die anderen niet weten over jou. Ik ben bijvoorbeeld bang voor een bepaald soort honden. Ik heb daar vroeger een nare ervaring mee gehad en sindsdien krijg ik het benauwd als ik dat type hond zie. Dat is iets wat ik van mezelf weet, maar wat ik normaal nooit met anderen deel. En daarom hoort dat thuis in het verborgen kwadrant.

Waarom is dit kwadrant belangrijk wanneer het over leiderschap gaat? Omdat het je authenticiteit kan verhogen. Door deze informatie te delen, verklein je het verborgen kwadrant en vergroot je het arenakwadrant. Je stelt je kwetsbaar op en je versterkt de band met de mensen om je heen. Wil dat zeggen dat je al je geheimen of angsten out in the open hoeft te gooien? Natuurlijk niet, overdrijven is zelden goed. Maar af en toe zoiets delen krikt je authenticiteit op. En hoe authentieker je mensen je vinden, hoe sterker je leiderschap.

Als Business Dad wil ik je natuurlijk zelf aan het werk zetten. Vraag je daarom eens af: welke voordelen heb jij al ondervonden nadat je iets had gedeeld dat mensen niet over je wisten?

  1. The blind spot

Het derde kwadrant heet the blind spot. Letterlijk: een blinde vlek. Onder die categorie vallen alle zaken die anderen over jou weten, maar waarvan jij je zelf niet bewust bent. Zo maakte mijn beste vriend vroeger vaak grapjes over het feit dat ik praat met heel veel gebaren. Nu weet ik dat, maar toen was ik me daarvan niet bewust. Dankzij zijn grapjes zie ik dat nu in (en het valt me inderdaad soms op als ik de YouTube-versies van de podcast of m’n Instagramfilmpjes bekijk).

Jij, ik, je baas, je partner … iedereen heeft van die blinde vlekken, of ze nu positief of negatief zijn. Het mooie ervan? Je kan eruit leren. Door je bewust te worden van wat je niet weet, kan je groeien en beter leren communiceren. Zo had ik een tijdje geleden een discussie met mijn oudste zoon. Ik had iets over iemand gezegd waar ik zelf geen graten in zag. Maar mijn oudste zoon vatte mijn opmerking heel anders en denigrerend op, ook al was dat helemaal mijn bedoeling niet. Omdat ik me er niet van bewust was dat dat zo kon worden opgevat, begreep ik zijn reactie niet meteen. En nu weet wél dat ik af en toe beter moet opletten hoe ik de dingen verwoord.

Hoe kom je nu te weten wat je blinde vlekken zijn? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Ga eens te rade bij mensen die jou graag hebben. Vraag hen welke dingen je doet of zegt waarvan jij je niet bewust bent. Een andere manier is om aan zelfanalyse te doen met een DISC- of Myers-Briggs-test. Tijdens die testen beantwoord je een aantal vragen en op de duur herken je jezelf en je blind spots er misschien in. Op die manier verklein je die blinde vlekken. Zo’n analyses zijn zeker de moeite waard, want vergeet niet: goed leiderschap start bij een dieper zelfinzicht!

Weer een vraag voor jou: Ontdekte je al eens iets over jezelf waarvan je je daarvoor niet bewust was?

  1. Het onbekende terrein

Het vierde en laatste kwadrant is het onbekende terrein. Daarin zitten die zaken die zowel jij als andere niet over jou weten. Die kom je pas te weten wanneer je een of andere ervaring hebt gehad. 

Een voorbeeldje: een tijdje geleden – toen het nog mocht – waren we met vrienden en familie op het racecircuit de Nürburgring in Duitsland. In de evenementenhal van het complex was een hindernissenparcours gebouwd. Met touwen, loopbruggen, ladders, noem maar op. Het bijzondere? Het hing ettelijke meters hoog. Nu, het verbaast je misschien niet, maar ik ben soms een haantje-de-voorste en wou dan ook graag mee dat hindernissenparcours op. Alles liep gesmeerd…tot we boven stonden. Ik verkrampte en durfde dat parcours niet over. Pas toen besefte ik in een flits dat ik last had van dieptevrees (hoogtevrees zou ik het niet noemen, want naar boven durfde ik wel). Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen om verder te gaan. Voor dat parcours wist ik dat niet over mezelf en na dat parcours kon ik er in toekomstige situaties rekening mee houden.

Die ervaringen zijn met andere woorden belangrijk, want je leert eruit, kan eraan werken en daardoor groeien. Opnieuw een vraag voor jou: wat heb jij door zo’n nieuwe ervaring te ondergaan geleerd dat noch jij noch anderen over je wisten?

Ik gaf het al aan: weten wie jij bent, hoe je in elkaar zit en jezelf afvragen hoe je kan groeien, is cruciaal als je een goede leider wil zijn. Want leiders die zichzelf kennen, zijn wendbaarder, passen zichzelf aan, zien groeikansen en weten hoe ze met de mensen rondom hen kunnen communiceren. Dankzij dit venster breng je in kaart wie je bent en maak je dingen bespreekbaarder. Je bouwt aan je authenticiteit en bouwt zo een sterkere band op met je mensen. Nog een extra tip? Houd eens een 360°-bevraging bij je mensen boven, onder en naast je. Vraag eens rechttoe rechtaan op een anonieme manier wat zij van je vinden. Door open te staan voor hun feedback word je ongetwijfeld een sterkere en betere leider.

Ik wens je heel veel succes!

De Business Dad
PS Het leiderschap brengt vaak stress met zich mee. Die gaat niet vanzelf weg, die moet je aanpakken. Download hier mijn 10 allerbeste stresstips helemaal gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *