Categories
Business

Van droom naar realiteit: tips voor een succesvolle start als zelfstandige met Xerius – Aflevering 124

Zelfstandige worden (of blijven), het lijkt soms een huzarenstukje door de jungle van wetten en regels die we moeten doorploeteren. Stel, je bent er klaar voor. Wat moet je nu gaan doen? Wat komt erbij kijken? Om jou op weg te zetten, vuurde ik al deze veelvoorkomende vragen af op Sophie Sankoh van ondernemingsloket Xerius.

https://youtu.be/-V0CET8PJSU

Sophie, zo’n ondernemingsloket, wat is dat precies en waarom heeft een (startende) ondernemer dat nodig?

Het ondernemingsloket is de toegangspoort voor de beginnende zelfstandige. Wij helpen je om je onderneming correct op te zetten en zorgen ervoor dat alles administratief daarvoor netjes geregeld is. Ook later op je ondernemingsreis kun je op ons rekenen.

Laten we de eenmanszaak als voorbeeld nemen. Wil je een zaak opzetten? Denk dan eerst goed na over wat je wil doen. Een goed uitgeschreven businessplan kan daarbij helpen. Daarna ga je best meteen bij een ondernemingsloket langs.

Tijdens onze afspraak (online of live) zullen we je aanraden om een professioneel bankrekeningnummer te openen. De fiscus mag altijd meekijken in je onderneming. Dan voelt het toch fijner om privé en professioneel gescheiden te houden. Wij kunnen dat voor jou doen. Maar kies je liever zelf bij welke instantie je je rekening opent? Dan kun je gerust even bij je bank binnenspringen.

Daarna kijken we samen met jou hoe we jouw onderneming correct zullen inschrijven. Je krijgt dan ook een ondernemingsnummer toegekend. Dat is gekoppeld aan jouw rijksregisternummer. Een uniek nummer dus dat voor de rest van jouw leven van jou blijft. Verwar het niet met je btw-nummer: dat is hetzelfde nummer, maar dan met ‘BE’ voor.

Op welke kosten moet ik rekenen als ik een eenmanszaak wil starten?

Reken voor de opstartkosten bij het ondernemingsloket dit jaar op zo’n €200. Dat is een eenmalige kost (die natuurlijk wordt geïndexeerd) waarmee we jouw ondernemingsnummer en btw-nummer aanmaken en registreren in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO). Dat is de database van de overheid waarin alle ondernemingen worden opgenomen.

Verder heb je in principe geen kapitaal nodig om een eenmanszaak op te starten. Al hangt het natuurlijk af van de activiteiten die jij wil gaan uitvoeren. Misschien moet je daarvoor wél investeringen doen.

Naast die eenmalige registraties sluiten we je ook aan als zelfstandige. Dat betekent dat je per kwartaal, om de drie maanden dus, een factuur zal ontvangen om je sociale bijdragen te betalen. Dat geld is niet voor Xerius, dat gaat naar de overheid.

Hoe zit het met mijn bedrijfsnaam?

Bij een eenmanszaak is de maatschappelijke naam van je zaak gelinkt aan je eigen naam: je zaak is immers gelinkt aan je rijksregisternummer. Daarnaast kun je ook voor een commerciële benaming kiezen: een bedrijfsnaam die tof klinkt en liefst een beetje logisch is. In principe zijn er geen wettelijke beperkingen qua maximaal aantal letters of woorden.

Je kunt ook voor verschillende commerciële bedrijfsnamen kiezen, gelinkt aan de verschillende activiteiten die je doet. Stel, in de zomer heb je een ijskar en noem je je bedrijf het ‘IJscrème-mannetje’, maar in de winter heb je een bakkerij, dan kun je voor die bakkerij een andere naam kiezen.

Dus, ik heb een goed plan, mijn bankrekeningnummer, ondernemingsnummer en bedrijfsnaam. Hoe snel kan ik facturen sturen naar mijn eerste klant?

Zodra wij jouw ondernemingsnummer hebben aangemaakt, kun jij diezelfde dag al starten met je eenmanszaak. Vanaf dat moment ben je volwaardig zelfstandig.

Bij een vennootschap ligt dat net wat anders. Daar zul je een accountant en een notaris nodig hebben die de statuten neerlegt bij de rechtbank van koophandel. Die zal jouw onderneming bekend maken in de KBO en dán pas trek je naar het ondernemingsloket. Pas daarna kun je aan de slag. 

Een stoutere vraag misschien, stel dat ik eigenlijk na mijn uren of in het weekend al aan het werk ben voor een klant. Hoe zit dat dan? Mag dat?

Vanaf het moment dat je geld begint te verdienen zonder ondernemingsnummer ben je in het zwart aan het werken. Dat is niet de bedoeling. Pas daarmee op. Ook wanneer je bijvoorbeeld al reclame maakt op sociale media, nog voor je wettelijk in orde bent. Want krijg je controle of een inspectie? Dan kun je daar zwaar voor beboet worden.  En geloof me vrij: er wordt op gecontroleerd, ook op sociale media.

Probeer alles zo snel mogelijk volgens de regels te doen. Stel dat je een tikkeltje te laat bent – en dan heb ik het over een paar weken en niet over maanden of jaren -, dan kunnen we je ondernemingsnummer met terugwerkende kracht regulariseren. Maar nogmaals: zorg dat je volledig in orde bent met je onderneming op het moment dat je ermee naar buiten komt. Zo vermijd je zware boetes.

Je had het daarnet over sociale bijdragen, hoeveel moet ik betalen en waarom?

Welke sociale bijdragen je moet betalen, hangt af van je statuut. De meest gekende zijn hoofdberoep, bijberoep en student-zelfstandige. Er zijn sowieso minimumbijdragen opgelegd door de overheid. Stel, je bent zelfstandige in hoofdberoep, dan zul je het eerste jaar als starter worden beschouwd. Het is dan nog niet duidelijk hoeveel je inkomsten zullen bedragen, waardoor je een minimumbedrag aan sociale bijdragen zult moeten betalen. Als er echt nog veel onduidelijkheid heerst, zul je de eerste vier kwartalen je bijdrage aan de helft kunnen betalen. Dat is de primo-starter of starterskorting.

Gemiddeld gezien bedraagt een kwartaalbijdrage voor iemand die in hoofdberoep start in 2023 zo’n €900 per kwartaal.

Dat geld wordt verdeeld over verschillende potjes, waaronder ook een klein stukje voor het ondernemingsloket. Onze beheerskosten bedragen bijvoorbeeld 3,05%. Daarmee zijn we de laagste op de markt. De rest van je sociale bijdragen vloeit naar de overheid, om jouw sociale zekerheid op te bouwen en je te beschermen. Een deel ervan gaat naar jouw pensioen en een ander stuk eventueel naar je moederschapsuitkering, arbeidsongeschiktheid of overbruggingsrecht om de voornaamste even te noemen. Wat jouw werkgever voor jou opbouwde toen je nog in loondienst was, bouw je nu voor jezelf op.

Door mijn sociale bijdragen bouw ik een sociaal vangnet op, is dat voldoende? Of heb ik nog andere verzekeringen nodig?

Onze Xerius-experts bepalen samen met jou wat je nodig hebt. Denk aan een vrij aanvullend pensioen of een gewaarborgd inkomen voor wanneer je ziek bent en niet kunt werken. Zo ben je er zeker van dat er genoeg geld binnenkomt als er iets zou voorvallen. Dat zijn belangrijke dingen om over na te denken en waarbij wij jou kunnen adviseren als je beslist om de stap naar zelfstandige te zetten.

Ik ben een optimist, maar wat als het misloopt, Sophie, en ik het om welke reden dan ook minder goed doe dan gedacht? Wat gebeurt er dan?

Laat je in hoofdberoep zeker bijstaan door een accountant of boekhouder. Die kan op tijd aan de alarmbel trekken, waarbij wij kunnen kijken of we misschien iets moeten aanpassen aan de sociale bijdragen. Beslis je om je zaak stop te zetten? Dan zijn wij er uiteraard voor je om dat verhaal samen mooi af te sluiten.

Twijfel je om je onderneming uit de grond te stampen? Laat je niet tegenhouden: Xerius kan je helpen. Zij zorgen ervoor dat je wettelijk helemaal startensklaar bent. Leer hen hier kennen.

Succes!

Business Dad

PS Wil jij goed voorbereid aan de start verschijnen? Dan is het 8stappen businessplan een goede zet! In no time schrijf jij een gefundeerd businessplan uit om jouw straffe ideeën te verwezenlijken. Jij als trouwe fan scoort die cursus nu voor €24,50 ipv €49 met de code 8SPP50.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *