Categories
Business Uncategorized

SOS Ondernemerschap met Xerius: kies ik voor bijberoep, hoofdberoep of student-zelfstandige? – Aflevering 125

In podcastaflevering 124 had ik het met Sophie Sankoh van Xerius over alle stappen die je moet doorlopen om een eenmanszaak op te richten. Sophie legde dat kristalhelder uit! Maar, kregen we de vraag, welke keuze moet ik dan maken: bijberoep, hoofdberoep of student-zelfstandige? Samen met Sophie werpen we een licht op die drie statuten!

https://www.youtube.com/watch?v=nZVh-0Dr-K4

Student-zelfstandige

Sophie, leg eens uit, student-zelfstandige, wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

Je kunt student-zelfstandige worden als je minimaal 18 jaar en maximaal 25 jaar bent en aan een hogeschool of universiteit studeert. Heb je dan al een businessidee? Dan hoef je dat niet te laten liggen tot je afgestudeerd bent. Xerius begeleidt je dan naar dat student-zelfstandige-statuut. Er moeten wel enkele zaken voorgelegd worden.

Welke zaken moet die student dan kunnen aantonen?

Je moet 17 studiepunten per jaar of 20 lesuren per week kunnen voorleggen. Dat attest vraag je op bij je hogeschool of universiteit en breng je mee naar je afspraak met Xerius of heb je digitaal bij de hand tijdens je online-meeting. Daarmee kunnen wij je dat statuut toekennen. 

Zorg ervoor dat je, wanneer je je afspraak hebt vastgelegd, ook al een naam voor je bedrijf en professioneel bankrekeningnummer hebt. Dat legden we in aflevering 124 al uit.

Oké, ik breng alle gevraagde documenten en informatie mee, ben ik dan meteen student-zelfstandige of moet ik nog even wachten?

Zodra je bent ingeschreven als zelfstandige, brengen wij meteen je aansluiting als student-zelfstandige in orde. Dat verloopt als een fluitje van een cent, zonder wachttijden. Je bent zó vertrokken.

Top! Stel, ik ben student-zelfstandige en mijn zaak loopt als een trein. Ik heb te weinig tijd om te studeren, dus beslis ik om mijn studies niet af te maken. Wat gebeurt er dan?

Als je beslist om te stoppen met studeren, dan ben je geen student meer en moeten we je statuut herzien. Dan word je zelfstandige in hoofdberoep.

Merk jij dat je minder naar de les gaat, maar wil je je student-zelfstandige-statuut verlengen, dan is het wel belangrijk dat je voor die 17 studiepunten of 20 lesuren slaagt en ons het jaar daarop dat attest opnieuw kunt voorleggen.

Hoeveel mag ik als student-zelfstandige bijverdienen?

In dat statuut mag je netto €8430,73 per jaar bijverdienen om vrijgesteld te blijven van sociale bijdragen. Verdien je meer? Dan is het raadzaam om een boekhouder te raadplegen en te kijken of je nog naar een vennootschap kunt overstappen. Dat maakt het fiscaal aantrekkelijker.

Hoeveel sociale bijdragen betaal ik als student-zelfstandige?

Tot die netto €8430,73 ben je vrijgesteld van sociale bijdragen. Je kunt die vrijstelling onmiddellijk aanvragen bij je aansluiting.

Verdien je tussen 8.430,73 euro en 16.861,46 euro? Dan bedragen je sociale bijdragen 20,5% van je netto belastbaar inkomen. De eerste schijf tot en met 8.430,73 euro blijft vrijgesteld.

Stijgt je netto jaarinkomen tot boven 16.861,46 euro? Dan ben je geen student-zelfstandige meer, maar val je onder het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.

Zelfstandige in bijberoep

Sophie, zelfstandige in bijberoep, wat is dat precies?

Als zelfstandige in bijberoep sta je eigenlijk deels nog onder contract bij iemand anders. Dat kan bij je werkgever zijn als je nog in loondienst werkt, maar ook bij de overheid als je een werkloosheidsuitkering ontvangt.

Wat moet ik voorleggen als ik in loondienst werk?

Je moet minimum halftijds werken om zelfstandige in bijberoep te kunnen worden. Om dat aan te tonen hebben we je bewijs van tewerkstelling of een loonfiche nodig.

Met minimum halftijds bedoelen we dat als je werkgever een contract heeft van 40 uur, je minstens 20 uur (de helft dus) moet werken. Heb jij een contract van 38 uur? Dan moet je minstens 19 uur werken. 

Verandert er iets aan mijn loon als ik naast loontrekkende als zelfstandige in bijberoep werk?

Nee, aan jouw loon verandert niets als jij hetzelfde aantal uren blijft werken als voordien, natuurlijk.

En wat als ik op dat moment geen werk heb, maar toch wil ondernemen?

Dan ga je langs bij de RVA en vraag je het attest van de springplank aan. Dat duurt een dikke week om in orde te brengen. Zorg ervoor dat je dat attest hebt, voor je bij Xerius een afspraak maakt.

Die springplank is geldig voor 1 jaar: je krijgt dus 1 jaar de kans om te ondernemen en te kijken of je daarin verder wil gaan. De RVA legt een aantal uren en bedrag op dat je niet mag overschrijden met je activiteiten om het statuut te behouden. 

Na dat jaar beslis je dan of je zelfstandige in hoofdberoep wordt of zelfstandige in bijberoep blijft, op voorwaarde dat je dan ergens minimum halftijds werkt. Word je na dat springplank-jaar geen zelfstandige in hoofdberoep of werk je niet onder contract bij een werkgever om zelfstandige in bijberoep te blijven? Dan moet je je ondernemersdroom even opbergen.

Hoeveel sociale bijdragen betaal ik in dit statuut?

Als zelfstandige in bijberoep zal je minimumbijdrage rond de €100 per kwartaal (per 3 maanden) bedragen.

Moet ik herbeginnen als ik van bijberoep naar hoofdberoep overstap?

Nee, helemaal niet. Je behoudt je btw-nummer en ondernemingsnummer, tenzij je van eenmanszaak naar vennootschap overstapt. Laat je sociaal verzekeringsfonds tijdig weten dat je van statuut wenst te veranderen.

Zelfstandige in hoofdberoep

Wat is zelfstandige in hoofdberoep dan precies?

Als je volledig je eigen baas wordt, dan neem je het statuut van zelfstandige in hoofdberoep aan. Daar waag je de echte sprong. Wanneer je die keuze maakt? Dat is volledig aan jou

Ook hier trek je opnieuw met je naam en professioneel bankrekeningnummer naar Xerius, en wij zorgen ervoor dat jij wordt aangesloten en je meteen met je bedrijfsactiviteiten kunt beginnen.

Wil je op een bepaald moment personeel aannemen? Dan zul je moeten overschakelen naar een vennootschap waarmee je liefst ook beroep doet op een sociaal secretariaat zoals SD Worx.

Hoeveel sociale bijdragen betaal ik in dit statuut?

Als zelfstandige in hoofdberoep zal je minimumbijdrage rond de €900 per kwartaal (per 3 maanden) bedragen. Dus zorg ervoor dat je minstens zo’n €300 per maand opzij houdt. Dit zijn natuurlijk de minimumbijdragen. Die hanteren we wanneer jij nog geen idee hebt van welke omzet je zal draaien. 

Na twee jaar krijgen we van de fiscus te zien wat jij tijdens deze periode effectief hebt verdiend. Op basis daarvan doen we een regularisatie: een soort van rechtzetting. Merk jij of je boekhouder tijdens die twee jaar dat je toch meer verdient dan gedacht en je dus te weinig sociale bijdragen betaalt? Dan kun je je sociale bijdragen alvast verhogen.

Super, Sophie! Heb je nog een gouden tip?

Blijf niet met je vragen zitten zodra je aangesloten bent als zelfstandige! Neem contact op met Xerius en wij helpen je met plezier verder. Zo ben jij er 100% zeker van dat je met alles in orde bent.

Of je nu klant bent of niet, voor die dienst rekenen we niets aan. Vragen staat vrij!

Dus berg je ondernemersdroom niet op, Xerius kan je helpen. Plan je gesprek in.

Bijberoep, hoofdberoep of student-zelfstandige, wat je ook kiest, ik wens je veel succes!

Business Dad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *