Categories
Business

Verdubbel jouw zakelijke groei dankzij deze 10 rally-hacks – Aflevering 43

In 3 jaar tijd groeiden mijn dochter Amy en ik uit van complete beginners in het rallyrijden tot een goed geolied team dat al tal van overwinningen op zijn palmares mocht schrijven. Hoe komt het dat een oude(re) man en een jonge vrouw – de vreemde eenden in de bijt van de rallywereld – uit het niets zo goed presteerden? Het is geen kwestie van geluk, het is het resultaat van hard werken aan de hand van 10 principes. En die kan jij ook toepassen in jouw professionele leven. Ben je klaar om je groei te verdubbelen dankzij deze 10 hacks uit het rallyrijden?

Als je nu geneigd bent om de blog weg te klikken omdat je hoegenaamd geen interesse hebt in de autosport: bear with me! Ja, de auto zelf en je rijvaardigheid zijn enorm belangrijk, maar wat ons succes echt bepaalt? Wat wij als team doen, hoe we communiceren, waaraan we wel of geen aandacht besteden. En die lessen, die hacks, zijn perfect te vertalen naar jouw job, onderneming, bedrijf, noem maar op. Wil je groeien? Lees dan zeker verder.

  1. Doe alles, maar dan ook alles, wat je kan om te slagen 

Nu denk je misschien: “Ja maar, Business Dad, ik doe altijd mijn best”. Daar twijfel ik niet aan, al gaat het hier veel verder. Het is net dat beetje extra doen, going that extra mile, dat het verschil maakt.

Tijdens de rally moeten we een bepaald parcours met een bepaalde afstand in een welbepaalde gemiddelde snelheid afleggen, die staat omschreven in een tabel. Als copiloot leest Amy die tabellen, en ik bestuur de auto en moet de juiste snelheid zien aan te houden. 

Iedere racepiloot bestudeert zijn of haar roadmap, natuurlijk. Maar wij gaan nog een stap verder. We komen bijvoorbeeld een dag eerder aan, overlopen onze lijst met leerpunten van de vorige rally en gaan stukjes in de buurt rijden. Niet zomaar wat verkenning, want het parcours mag je op voorhand niet oefenen. We meten tijdens die ritjes bijvoorbeeld hoeveel afstand we afleggen als we op 10 cm van de rand van de weg rijden, op 30 cm en op de middellijn. Precisiewerk dus. Alles wat we mogen en kunnen doen om ons voor te bereiden, zullen we doen.

En die hack kan je dus perfect vertalen naar jouw bedrijf of job: ga dat stapje verder, doe meer dan wat jouw concullega’s zouden doen.

  1. Speel een infinite game

“Jullie willen altijd winnen”, krijgen Amy en ik tijdens de rally’s wel eens te horen, maar dat klopt niet. Wij spelen niet om te winnen, wij spelen een infinite game om zo lang mogelijk te blijven spelen. Wij willen zoveel mogelijk qualitytime samen doorbrengen en blijven groeien en bijleren. De punten die we krijgen zijn dan ook geen ‘eindstation’, maar een oneindig leerproces. Want wij denken nooit of nooit dat we nu de top hebben bereikt of de besten zijn. Die mindset helpt ons om sneller beter te worden in wat we doen.

Dat geldt net zo voor het zakelijk leven. Jouw resultaten per jaar of per kwartaal zijn natuurlijk belangrijk, maar kijk eens verder dan dat. Kijk eens niet naar je winst of naar je concurrent, maar focus je op manieren om je bedrijf zo lang mogelijk in de markt te blijven zetten. 

  1. Focus je op de 80/20-regel

Wie me al even volgt, wist dat deze – naar mijn mening – natuurwet niet mocht ontbreken! Je kan nog zo’n goede racepiloot zijn, als je auto het begeeft, is het afgelopen. Amy en ik staken daarom ons licht op bij enkele automecaniciens en vroegen hen wat de meest voorkomende pannes zijn. Dat bleken de elektrische installatie, de remmen en de benzinepomp te zijn. 80% van alle autopannes was dus te wijten aan 20% van de oorzaken. Dat was voor mij de cue om die 20% meteen aan te pakken: met een vergrootglas keerde ik onze wagen binnenstebuiten en verving ik alles van zekeringen, bedrading, en benzinepompen.

In jouw bedrijf of functie geldt precies hetzelfde: je zou élk aspect kunnen proberen te verbeteren óf je pakt het slim aan en analyseert met welke 20% je 80% van de problemen kan voorkomen of resultaten kan neerzetten. 

  1. Recovery

Tijdens een etappe loopt er wel eens iets fout: ik maak een stuurfout, we rijden tegen een verdwaalde strobaal, noem maar op. De meeste mensen blijven dat scenario afspelen in hun hoofd en zijn daardoor minder geconcentreerd tijdens de rest van de race. Amy en ik hebben ons getraind op recovery: we laten fouten meteen achter ons en focussen ons op wat er voor ons ligt. We zeggen dat op dat moment ook letterlijk tegen elkaar. 

Kom je dus een tegenslag tegen? Krijg je bijvoorbeeld een onprettige mail of een negatieve reactie op sociale media? Laat het je niet te hard van je melk brengen. Besef dat wat achter je ligt, ook echt achter je ligt en dat erover piekeren niets uithaalt. Focus je liever op wat je wél kan veranderen. 

  1. Geef oprechte waardering

Sommige etappes zijn erg lang, onze concentratie wordt dus meermaals op de proef gesteld. Wat ons dan geweldig oppept? Even zeggen wat er goed ging: “Dat was heel goede input!” of “Die bocht heb je goed genomen!”. Die oprechte waardering heb je af en toe nodig om gemotiveerd te blijven.

Vaak vinden we het vanzelfsprekend dat mensen hun best doen, ook in de bedrijfswereld. Ik zou je dan ook willen uitnodigen om je mensen echt te betrappen op wanneer ze iets goed doen en hen dat te zeggen. De impact daarvan is fenomenaal, daar ontdek je trouwens meer over in podcastaflevering 9

  1. Kweek een olifantenvel tegen negativiteit

Ik vertelde het al aan het begin van deze blog: een oude man en een jonge vrouw die uit het niets rally’s winnen, dat zorgt wel eens voor gefronste wenkbrauwen en kritiek. Des te succesvoller je wordt, des te meer kritiek je over je heen krijgt, dat is overal zo, ook in het bedrijfsleven. 

Ik heb geleerd om die jaloezie te zien als een verkapt compliment. Ik heb als het ware een glazen stolp over me heen getrokken waar positieve energie wel doorheen gaat, maar die negatieve energie afketst. Mijn tip voor jouw zakelijke leven? Wapen jezelf ook met zo’n bokaal tegen negativiteit. Voed jezelf met de positieve energie van mensen die je steunen, maar kweek en olifantenvel tegen de mening van mensen die het minder goed met je voorhebben. 

  1. Leer uit elke stap

Wanneer we naar de volgende etappe rijden in onze rally, kijkt Amy altijd even naar onze scores. We linken die scores dan aan onze ervaringen op dat punt en schrijven ze op in een leerboek. Na elke rally overlopen we die leerpunten, halen we er op een kritische manier lessen uit en die overlopen we dan opnieuw bij de start van de volgende rally. Lang verhaal kort: we leren iets bij uit elke etappe en elke rally.

Wil je echt een infinite game spelen en zo lang mogelijk meedraaien met je bedrijf of project? Dan is dat voortdurend finetunen en kijken naar verbetermogelijkheden cruciaal.

  1. Blijf doen wat werkt

Ondertussen zijn er een aantal dingen waarvan Amy en ik weten dat ze werken tijdens onze rally’s. Zoals bijvoorbeeld niet vertragen voor een bocht, maar er net sneller ingaan. En die dingen blijven we dan ook elke race herhalen. We hoeven dus niet de ene nieuwe tactiek na de andere toe te passen. Dat vloeit eigenlijk voort uit de vorige tip.

Heb je enkele mails die goed werken? Blijf ze versturen. Is de spaghetti bolognaise het populairste gerecht op jouw menukaart? Gooi je hele menukaart om als je wil, maar laat die spaghetti erop staan. Is er één gezichtsbehandeling die je dubbel zo vaak verkoopt? Innoveer met nieuwe behandelingen, maar haal die populaire keuze er niet af.

  1. Geef oplossingsgerichte feedback

Tijdens de rally’s rijden we op het scherpst van de snee. Er gebeurt zoveel dat de feedback die we elkaar geven heel to the point moet zijn. Je zou op twee manieren feedback kunnen geven: enerzijds door te zeggen wat je niet moet doen en anderzijds door te zeggen wat je wel moet doen. Wij kiezen voor het tweede. Amy zegt bijvoorbeeld niet: “Ga niet te traag in die bocht”, maar wel “Neem die bocht sneller”. Zo geeft ze heel directe feedback over de oplossing, in plaats van het probleem. Dat is veel korter en vergt minder nadenken van mij. 

Doe bij jouw medewerkers of teamleden hetzelfde: zeg wat ze wél moeten doen, in plaats van wat ze niet moeten doen.

  1. Vier je resultaten

Ik sta zelf te weinig stil bij onze overwinningen, omdat ik constructief ontevreden ben: ik zoek altijd naar wat er nog beter kan. In de auto geven we elkaar wel een korte high-five. 

Ik nodig je uit om wel voldoende stil te staan bij je resultaten. Vier wat je bereikt hebt, wees dankbaar en geniet ervan. 

Deze 10 hacks lijken misschien klein en onbenullig, maar ik beloof je: pas ze toe en je groeit dubbel zo snel! Ik ga me alvast voorbereiden op de volgende rally!

Heel veel succes,

De Business Dad

PS Wil je deze hacks altijd bij de hand hebben als geheugensteuntje? Download ze nu meteen via www.businessdad.be/10hacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *