Categories
Business

5 vragen die mijn leven transformeerden Aflevering 39

23 jaar geleden kwam ik op een kantelpunt in mijn leven. Ik zat op dat moment in zak en as: grote zakelijke problemen leidden tot financiële struggles, wat ook thuis voor heel veel stress zorgde. En toen besefte ik plots dat ik de enige was die mijn problemen kon oplossen. Ik moest het heft in eigen handen nemen en mezelf weer on track krijgen. Ik kreeg weer perspectief dankzij 5 specifieke vragen. En die wil ik vandaag met jou delen. Je antwoorden zullen misschien confronterend zijn, maar ik beloof je dat ze je ook zullen inspireren.

  1. Wat kan ik vandaag doen waar ik later met trots op kan terugkijken?

Misschien heb je het zelf ook al gemerkt: soms laat je je meeslepen in de flow van de dag en vraag je je ’s avonds af wat je eigenlijk de hele dag hebt zitten doen. Of je belooft jezelf om gezonder te eten, maar rol je door de ene BBQ hier en het andere feestje daar toch weer in datzelfde ongezonde patroon. 

Deze wat-vraag helpt je om in plaats van reactief te leven op een bewuste manier dingen anders aan te pakken. Leading an intentional life heet dat: bewust goede dingen doen. Zo kan je bijvoorbeeld een oud dametje helpen haar boodschappen in te laden zonder er iets voor terug te verwachten. Of iemand helpen groeien door hem of haar te coachen of te inspireren. Je kan ook bijdragen aan een betere wereld, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in je buurt te doen. Een andere mogelijkheid is om een nieuwe gewoonte aan te leren, zoals geen gsm tijdens het avondeten. Zo was mijn nieuwe gewoonte enkele jaren geleden om elke dag een koude douche te nemen. En dat doe ik vandaag nog altijd. Dat goede gevoel en die trots creëer je niet door maar één keer zo’n koude douche te nemen, maar door er écht elke dag een gewoonte van te maken.

Bewust dingen doen waar je later met trots op kan terugkijken, geeft je niet alleen een gelukkiger gevoel, het helpt je ook om je minder te laten meeslepen door een negatieve flow. Ik nodig je ook uit om die dingen voor jezelf te houden in plaats van ze te delen op sociale media. Je doet ze immers ook alleen voor jezelf en niet voor het aantal likes dat je ervoor krijgt.

  1. Stel ik zaken uit uit angst om te falen?

Faalangst is een raar beestje dat vaak goed gecamoufleerd zit. Daarom merken we niet altijd dat faalangst de reden is voor ons uitstelgedrag. Eigenlijk is het de angst voor schaamte: misschien heb je ooit gefaald en waren de reacties en/of consequenties zo hard dat een je ingebouwd beschermingsmechanisme hebt gecreëerd waarmee je soortgelijke scenario’s gaat vermijden.

Perfectionisme kan ook een vermomde vorm van faalangst zijn. Als je alles tot in de puntjes en daar voorbij wilt afwerken, duurt het heel erg lang voor je klaar bent. Perfectie is niet per definitie slecht: een raket mag niet met haken en ogen aan elkaar hangen natuurlijk. Maar je website of de opening van je nieuwe zaak hoeft niet tot in het kleinste detail te kloppen. Perfectly imperfect, dat mag.

Falen is ook zo’n verschrikkelijk beladen woord: het is eindig en negatief. Simon Sinek schreef erover: “Replace failing by falling”. ‘Falen’ vervangen door ‘vallen’ dus. Als je valt, kan je rechtstaan en als mensen je zien vallen, zullen ze je helpen. Ik nodig je dan ook uit om in jouw woordgebruik ‘falen’ te vervangen door ‘vallen’.

Het woord ‘falen’ laat ook zien dat we op dat moment denken in termen van winnen en verliezen. Alsof we een eindig spel aan het spelen zijn. Terwijl we eigenlijk een oneindig spel aan het spelen zijn en zo lang mogelijk willen blijven spelen. Ik nodig je dan ook uit om een tegenslag te zien als een onderdeel van je oneindige spel in plaats van een finaal eindstation. Daar ontdek je trouwens meer over in aflevering 34.

Wat mij vooral hielp om toen perspectief te krijgen, was mezelf afvragen:

  • Waarvoor ben ik precies bang? Zijn dat bepaalde reacties? Bepaalde consequenties?
  • En wat gebeurt er als ik val? Hoe ziet dat eruit? 

Wanneer je dat voor jezelf weet te pinpointen en in een ander licht ziet, zal je merken dat je de dingen beter leert relativeren en ze minder vaak uitstelt.

  1. Laat ik mij in mijn beslissingen beïnvloeden door wat anderen van mij denken?

Tot nog niet zo lang geleden was mijn antwoord op die vraag ‘ja’. Ik vond en vind het belangrijk om te weten wat andere mensen van mij vinden, maar het heeft me nooit vooruitgeholpen om mijn beslissingen daarvan te laten afhangen, integendeel.

Moet jij bepaalde dingen doen om ervoor te zorgen dat mensen je leuk vinden? Dan kan ik je al vertellen: het zijn niet de juiste mensen. Ze moeten je graag hebben om wie je bent, niet om wat je doet. En je komt ook van een kale reis terug, want wat je ook doet, die mensen zullen je nooit écht leuk vinden.

In plaats van je te baseren op de mening van anderen, neem je liever beslissingen die gericht zijn op wat jij zelf echt wil bereiken. Daarvoor kan je allerlei beslissingtools inschakelen. Of mijn tool uit aflevering 36 om de meest objectieve beslissingen te nemen.

Wat je ook doet: ik zou je willen vragen om beslissingen voor jezelf en de mensen rond je te nemen, in plaats van voor de mensen die je beoordelen no matter what. Ban die mensen uit je leven als het kan. Of geef ze in ieder geval niet de aandacht die ze helemaal niet verdienen.

  1. Verspil ik tijd aan klagen en bekritiseren?

Dat deed ik vroeger veel en ik betrap mezelf er soms nu nog op. Het voelt natuurlijk heel veilig om te klagen over omstandigheden of andere personen of ze te bekritiseren, want het leidt de aandacht af van jezelf. Je hoeft even niet naar jezelf te kijken. Maar als je heel eerlijk bent, dan geeft het je toch nooit echt een goed gevoel? Meer nog: je verspilt er ook tijd mee.

Ik wil je dan ook uitnodigen om te stoppen met klagen en bekritiseren. Focus je op jezelf en besteed aandacht en tijd aan wat jij echt moet doen.

  1. Ben ik echt alles aan het doen wat ik kan doen om hier een succes van te maken en doe ik dat consistent?

Deze vraag bestaat uit twee delen:

  1. Ben ik echt alles aan het doen?
  2. En doe ik dat op een consistente manier?

Ik weet van mezelf dat ik niet elke dag alles op alles zet om te doen wat ik moet doen. En ik verbaas me nog altijd over de resultaten als ik het wél doe. 

Het rallyrijden bijvoorbeeld. Als Amy en ik een goede wedstrijd rijden, zijn er altijd wel mensen die ons de overwinning niet gunnen en zeggen dat we valsspelen. Terwijl dat niet is. Wij doen er binnen de regels van de wedstrijd gewoon alles aan om ervoor te zorgen dat we de best mogelijke race rijden. Zo trekken we bijvoorbeeld een dag eerder naar het parcours en gaan we wat technische ritten maken om onze bochten te oefenen. Of gaan we op Google Maps zoeken naar de spectaculairste stukken in het parcours om te kijken wat voor traject of bochten we daar zullen tegenkomen. Sommige mensen verklaren ons dan voor gek, maar wij willen gewoon zo goed mogelijk voorbereid zijn. En dat werkt.

Als je echt alles eraan doet om je doel te halen, dan geeft je dat ongeacht het resultaat een gevoel van beloning. Wanneer je zo hard hebt getraind voor een marathon en dan over de finish loopt bijvoorbeeld. Op dat moment komt er dopamine vrij in je hersenen en krijg je dat gelukzalige gevoel van voldoening. 

Dat gevoel kan je elke dag opnieuw creëren. Dopamine is trouwens ook een verslavend stofje: hoe meer je alles op alles zet, des te meer dat je dat gevoel de dag erna en de dag daarna opnieuw wilt beleven. Consistentie is, zoals altijd, key!

Deze vragen hebben mij geholpen om het heft van mijn leven weer in eigen handen te nemen. Ik hoop dat ze jou ook helpen om een gelukkiger leven te leiden, om een diepere dimensie te geven aan je leven en zelfs succesvoller te worden omdat je er bewust met je twee voeten in staat!

Ik wens je veel succes!

De Business Dad

PS Wil je ontdekken in hoeverre je hele leven in balans is? Download nu jouw gratis focuswiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *