Categories
Business

Word elk network event de baas met deze 9-vragen-beeldenketting – Aflevering 40

Netwerkevenementen: you love them or you hate them. Misschien verwachtte je het niet van mij, maar ik was nooit de grootste sociale vlinder op zo’n bijeenkomsten. Ik koos een plekje bij de hapjes en de bar uit en knoopte wat oppervlakkige gesprekken aan met anderen over het eten of het décor van het evenement. Daar kwamen – logischerwijs – niet meteen de diepste connecties uit. Tot ik voor mezelf een lijst met vragen opstelde die ik als handvat kon gebruiken om wel op een dieper niveau te verbinden. En die vragen wil ik vandaag heel graag met jou delen.

Nu het leven stilaan weer ‘normaal’ wordt, is dit voor jou misschien ook het uitgelezen moment om op een snelle en efficiënte manier goede contacten te leggen. Want mensen worden pas klant bij jou als ze je kennen. Van een volslagen vreemde kopen ze niet. En de beste manier om te connecteren? Door hen over zichzelf te laten vertellen. Ook al wil je heel graag aan hen uitleggen wat jij voor hen kan betekenen, alles start met een goed gesprek over hen. En daar komen deze vragen als geroepen.

Ik leg ze aan je uit met een beeldenketting: een geheugensteuntje dat jou helpt om de logische opbouw van de vragen te onthouden. Doorloop de ketting minstens 5 keer in je hoofd en beeld je alles zo levendig en kleurrijk mogelijk in. Naar mijn gevoel onthoud je het dan het beste!

De beeldenketting

Voor je zie je een enorme, dikke vloermat met ‘Welkom’ op en daaronder jouw voor- en achternaam en de naam van je bedrijf. Je ziet dat er twee werkhandschoenen uit de mat steken. Van die stevige met leer aan de binnenkant die werk- of tuinmannen gebruiken. De handschoenen houden een felgekleurde klok vast die versneld achteruit draait en een ratelend geluid maakt. Als je een stapje achteruit doet, zie je dat de klok vasthangt aan de gevel van een huis. Niet zomaar een huis, maar jouw droomhuis: zo groot, felgekleurd en prachtig dat het een glimlach op je gezicht tovert. Je piept door het raam van je droomhuis en op de immense schoorsteenmantel zie je een typische familiefoto staan van een koppel met aan elke hand een kind. Dan zoom je weer uit kijk je naar de schoorsteen zelf. Daar zie je plots een gigantisch vliegtuig dat richting de zon vliegt. En dat is nog niet alles: op dat vliegtuig staat een skiër in skipak. Gek genoeg valt de skiër niet van het vliegtuig: hij hangt met zijn pak vast aan een doelpaal van een goal die verankerd zit in de romp van het vliegtuig. De deklat van het doel is helemaal bedekt met boeken en de andere doelpaal is gemaakt van oude, ronde aluminium filmrollen. Uit die laatste filmrol rolt een kristallen bol

Lees de beeldenketting nog een paar keer door, zodat je de beelden helder voor je ziet. Dan gaan we over naar de vragen. Onthou dat je een natuurlijk gesprek voert en geen politieverhoor afneemt. Ik nodig je uit om de vragen niet af te ratelen, maar ze te gebruiken als kapstokjes om je gesprek gaande te houden, om extra vragen te stellen uit interesse en op een dieper niveau te connecteren.

  1. De welkomstmat: Stel jezelf voor

Deze eerste stap is eigenlijk geen vraag, maar iets wat je van nature doet. Je begroet iemand, geeft een hand (of vuistje of elleboog afhankelijk van alle coronamaatregelen op dat moment) en stelt jezelf voor. Als reactie daarop stelt de andere persoon zich voor.

  1. De werkhandschoenen: Van welk bedrijf bent u?

De werkhandschoenen symboliseren de baan van je gesprekspartner. Dit is het ideale moment om te vragen bij welk bedrijf hij of zij werkt. Besteed aandacht aan wat die persoon je vertelt. Werkt hij of zij bij de NASA bijvoorbeeld? Dan kan je daar nog enkele vraagjes over stellen om het gesprek natuurlijk en luchtig te houden.

  1. De achteruittikkende klok: Hoe lang werk je daar al?

Nu je weet waar je gesprekspartner werkt, kan je vragen hoelang hij of zij dat al doet. Werkt die persoon er nog maar net? Dan kan je bijvoorbeeld nog vragen hoe het tot nu bevalt. Of net omgekeerd: vraag wat er na al die jaren zo leuk blijft aan de job.

  1. Het droomhuis: Waar woon je? Woon je vlakbij? Moet je lang pendelen?

Bij deze vragen kom je al iets dichter bij de persoonlijke levenssfeer van je gesprekspartner. Ik zou je wel aanraden om niet te vragen: “Wat is je adres?” Je wilt natuurlijk niet dat iemand denkt dat je een stalker bent ☺

  1. De familiefoto: Heb je kinderen? Ben je getrouwd? Wat doet je partner?

Je merkt het: deze vraag is al een stuk persoonlijker dan de vorige. Laat op een natuurlijke manier zien dat je meer over je gesprekspartner wil weten. Hij of zij hoeft natuurlijk zijn hele familiegeschiedenis niet uit de doeken te doen. Je wil de conversatie gewoon gaande houden en de persoon steeds meer op zijn of haar gemak doen voelen.

  1. Het vliegtuig: Reis je veel? Heb je nog tijd om te reizen met je gezin?

Naarmate het gesprek vordert, kan je polsen naar de reisplannen of reisgoesting van je gesprekspartner. Ik ga er natuurlijk van uit dat je deze gesprekken post-COVID voert en je weer naar hartenlust mag reizen.

  1. De skiër: Heb je nog tijd om te sporten? Sport je veel? Welke sporten beoefen je?

Vertelt je gesprekspartner welke sport hij of zij beoefent? Misschien houdt die persoon wel van padel? Dan stel je daar weer wat bijkomende vragen uit interesse over om het gesprek draaiende te houden.

  1. Het doel met boeken en films: Lees je vaak? Wat lees je? Naar welke films kijk je graag?

Ondertussen ben je al zeker een kwartiertje met elkaar aan het praten. Vlot het gesprek dan nog altijd? Dan kan je vragen welke (business-)boeken hij of zij graag leest, welke films die persoon graag bekijkt enzoverder. Vaak lokt een van die vragen een verdere uitleg uit van je gesprekspartner.

  1. De kristallen bol: Hoe zie je de toekomst? Heb je bepaalde toekomstplannen?

Klikt het goed? Dan kan je vragen naar de toekomstplannen van die persoon om daar verder op in te pikken.

Je hebt het vast gemerkt: de vragen zijn logisch opgebouwd. Ze starten heel veilig om dan te eindigen met een diepere vraag. Je bouwt het vertrouwen en de connectie stapje per stapje op. Begin je meteen met vraag 9, dan zal je gesprekspartner volgens mij grote ogen trekken: hij kent je niet en gaat zo’n persoonlijke dingen niet aan jouw neus hangen.

Bekijk deze vragen niet als een vaststaand scenario dat je moet afratelen. Het zijn kapstokjes om je gesprek aan op te hangen. Triggers om je gesprekspartner uit te nodigen om meer over zichzelf te vertellen. Pik gerust in op de dingen die hij of zij vertelt. Ik begrijp dat dit misschien buiten je comfortzone ligt. Maar zeg nu zelf: zo’n solide handvat brengt je toch veel meer rust, dan ongemakkelijk aan smalltalk te blijven doen zonder blijvende connecties te leggen? Probeer het eens uit en laat me weten wat je ervaring was!

Ik wens je heel veel succes! 

De Business Dad
PS Krijg je ’t altijd Spaans benauwd als je naar zo’n evenement moet? Zorgt het altijd voor onnodige stress? Download mijn 10 beste stresstips helemaal gratis en zeg vaarwel tegen die klamme handjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *