Categories
Business

Hoe mijn Focuswiel mijn leven in balans houdt Aflevering 38

Wij mensen spotten een onevenwicht meteen: heeft er iemand zijn hemd verkeerd geknoopt? Of draagt je dochter verschillende sokken? Dan is de kans groot dat je ’t hebt gezien. Alleen lijkt dat arendsoog minder sterk wat ons eigen leven in het algemeen betreft: daar merken we – ik toch – die disbalans pas vaak wanneer ’t net te laat is.Wil je het meeste uit deze aflevering halen? Haal er dan zeker de gratis download meteen bij.

Hoe werkt het?

Het Business Dad-focuswiel is een handige tool om alle aspecten van je leven meer in evenwicht te brengen. Op de afbeelding zie je een grote cirkel onderverdeeld in 10 concentrische cirkels en 10 taartpunten. Elke lijn van een concentrische cirkel stelt een score voor, gaande van 0 tot 10. En elke taartpunt staat voor een aspect in je leven waaraan je een score gaat geven.

Door elk aspect van je leven punten te geven, ontdek je waaraan je veel aandacht en energie besteedt en waaraan je misschien extra kunt werken. Als ondernemer of leidinggevende besteed je misschien veel aandacht aan je werk? Het focuswiel laat je dan zien dat er een mogelijke disbalans is tussen je werk en je familie bijvoorbeeld. Met die info ga je dan aan de slag. 

Waarom is dat zo belangrijk om te weten? Omdat een wiel dat in disbalans is, niet rolt. Dat gaat stuk. Waarmee ik wil zeggen: grote disbalansen kunnen leiden tot depressie, burn-out en tal van andere problemen. Door jezelf regelmatig zelfbewust een score te geven op al die levensbelangrijke aspecten vermijd je dat. 

Vergeet vooral niet dat je deze tool voor jezelf invult: er bestaat geen goed of slecht, het is alleen maar een hulpmiddel om meer balans te creëren in je hectische leven. En wil je de namen van de verschillende aspecten veranderen? Dan mag dat natuurlijk ook.

Taartpunt 1: gezondheid

Dit luik omvat je gezondheid in het algemeen. Hoe fit voel je je? Hoe vaak werk je aan je gezondheid en/of sport je? Hoe zit het met je voeding? Slaap je voldoende? Geef jezelf hier dus een score van 0 tot 10.

Misschien heb je een bepaalde ziekte? Dan hoop ik natuurlijk dat je snel aan de beterhand bent! Er zijn vast wel enkele dingen die je kan bedenken of doen om je herstel een handje te helpen.

Taartpunt 2: spiritualiteit

Spiritualiteit heeft voor iedereen een andere betekenis. De ene geeft er misschien een religieuze invulling aan, voor de andere betekent het mediteren of filosofische ideeën lezen. Ik geloof bijvoorbeeld niet in de kerk, maar wel in iets groters en in karma.

Wat je invulling ook is, ga eens na of je er de laatste tijd voldoende tijd, aandacht en energie aan hebt besteed of het eerder links hebt laten liggen.

Taartpunt 3: de community

Zit je bij een bepaalde vereniging of sportclub? Of doe je iets terug voor de gemeenschap zoals vrijwilligerswerk? Dan valt dat onder deze taartpunt. Amy en ik zijn bijvoorbeeld lid van een rallyclub waarmee we elke donderdag samenkomen.

Ga voor jezelf eens na: hoe beleef je de gemeenschap rondom je en wat geef je eventueel zelf terug? Zou je daar meer of minder aandacht aan willen besteden?

Taartpunt 4: je fysieke omgeving

Bij deze taartpunt hoort de ruimte waar je leeft, zoals je huis of je appartement. Hoe staat het daarmee? Kan je plafond wel een likje verf gebruiken? Of is je fauteuil tot op de draad versleten zoals de mijne? Of misschien ben je al heel lang van plan om te verhuizen maar maak je er nooit echt werk van?

Taartpunt 5: vrije tijd

Heb je nog tijd voor vrije tijd? Voor hobby’s en plezier? Hoeveel energie heb je daarvoor? Geef jezelf een score hoe tevreden je daarover bent als je naar jezelf kijkt.

Taartpunt 6: vrienden

Het was/is tijdens alle lockdowns misschien niet zo makkelijk om met vrienden af te spreken. Al kan je toch het een en ander doen: stuur ze een berichtje, bel ze op, organiseer Zoom-apero’s. Ik vind het bijvoorbeeld zelf heel leuk om out of the blue een berichtje te krijgen van iemand die ik al lang niet meer heb gehoord. Hoeveel aandacht krijgen jouw vrienden in jouw leven?

Taartpunt 7: familie

Het maakt niet uit of je een grote of een kleine familie hebt: iedereen heeft 24 uur in een dag om in te checken bij zijn of haar familieleden. Hoeveel tijd en energie besteed jij aan familie?

Taartpunt 8: je levensgezel

Of je nu getrouwd bent, samenwoont of een latrelatie hebt: ga eens even na hoe goed de relatie loopt? Hoe goed communiceren jullie? Begrijpen jullie elkaar? Hoe gelukkig ben je?

Heb je geen partner? Ook dan kan je jezelf een score geven: je geeft misschien zelf een 0, maar je wil er wel graag werk van maken. Dan neem je dat als aandachtspunt mee.

Mijn dochter Amy vertelde me trouwens onlangs over een goed boek: The Five Love Languages van Gary Chapman. Een aanrader als je meer te weten wil komen over de verschillende liefdestalen.

Taartpunt 9: financiën

Hier geef je jezelf een score voor hoe gelukkig je bent op financieel vlak. Geef je meer geld uit dan er binnenkomt? Verdien je wel of niet genoeg? Heb je een appeltje voor de dorst? 

Bepaal welke zaken er hier voor jou van belang zijn: misschien vind jij sparen voor je pensioen niet zo belangrijk als anderen.

Taartpunt 10: je werk

Aangezien je deze Business Dad-blogpost leest, gok ik dat deze taartpunt bij jou wel eens een hoge score zou kunnen hebben. Hoe goed gaat het op werkvlak? Met je bedrijf of je afdeling? Hoeveel stress ervaar je? En hoeveel voldoening haal je eruit? Geef jezelf ook hier weer een aantal punten.

Heb je in alle taartpunten een score ingevuld? Dan zie je dat je cirkel waarschijnlijk niet mooi rond is, maar er eerder uitziet als een tandwiel met grote en kleine tanden. Je ziet nu heel goed waar er een onevenwicht zit en aan welke aspecten je misschien meer aandacht kan schenken als je dat wilt. 

Je weet dat ik al heel wat jaren op mijn teller heb staan. Met al die bagage in het achterhoofd zou ik persoonlijk liever kiezen voor lagere scores en een beter evenwicht, in plaats van één uitschieter en verder slechte scores. Hoe jij het wiel invult? Dat is natuurlijk helemaal aan jou.

Ik hoop van harte dat je de balans vindt die je zoekt!

Veel succes.

De Business Dad

PS De gratis download nog niet gevonden? Hier vind je de invulversie van het focuswiel nog eens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *