Categories
Business

7 eigenschappen die alle succesvolle mensen gemeen hebben – Aflevering 74

Wat doen succesvolle mensen anders dan anderen? Ik maakte er toevallig een lijstje over. Ik distilleerde er 7 eigenschappen uit die ik bij verschillende succesvolle mensen terug zag komen. Niet alleen bij de absolute toppers in de sport, maar ook bij zakenlui, mensen met financieel of cultureel succes, noem maar op. Misschien heb jij 1 of meer van die 7 eigenschappen al goed onder de knie. Ik wil je uitnodigen om even aan zelfreflectie te doen en te kijken waar jij nog kan groeien!

  1. Consistent de juiste dingen doen

Succesvolle mensen hebben goede gewoontes. Dat klinkt misschien alsof ik een open deur intrap, maar vooral het woordje ‘gewoonte’ is hier van belang. Je hebt me al vaak horen zeggen dat consistentie een cruciale sleutel is voor succes. En iets consistent elke dag doen is eigenlijk het synoniem voor een gewoonte.

Wat me ook opvalt aan die succesvolle mensen, is dat die gewoonte hun gedrag bepaalt: ze worden erdoor gedreven. Misschien heb jij al een paar goeie gewoontes, en misschien kan je er nog een paar bij ontwikkelen. Onthou dan dat iets stilaan een gewoonte wordt als je het meer dan 7 keer doet. 

  1. Een ontembare drive hebben

Als succesvolle mensen ergens binnenkomen, voel je meteen de energie die ze hebben. Ze hebben altijd een doel om naartoe te gaan. En dat doel laten ze niet links liggen, integendeel. Ze schieten meteen in actie. Het resultaat, dat telt voor hen. Ze kennen hun ‘wat’ door en door en laten zich niet afleiden door de ‘hoe’. 

Die ontembare drive zorgt ervoor dat ze een bepaalde energie uitstralen: het zijn bruistabletten in plaats van zuigtabletten zoals Peter Snauwaert het zo mooi verwoordde in podcastaflevering 61.

  1. Zelfvertrouwen hebben

De derde eigenschap hangt wat samen met de vorige: zelfvertrouwen hebben en dat uitstralen. Ik heb het niet over arrogantie, dat is een lelijke, hogere trap van zelfvertrouwen die je best vermijdt. 

Succesvolle mensen geloven oprecht dat wat ze willen bereiken ook effectief lukt. Op een ietwat naïeve manier hebben ze het volste vertrouwen dat hun handelingen zullen leiden tot resultaat. Ook al is dat niet van vandaag op morgen.

Je denkt misschien dat zelfvertrouwen een moeilijke eigenschap om te verbeteren is. Je kan het niet zomaar even in de winkel kopen. Hoe je dat dan toch opkrikt? Door continu dingen te doen die op de grens van je comfortzone liggen. Het grootste potentieel om te groeien bereik je pas als je uit je comfortzone stapt. Doe die dingen waarvoor je bang bent eerst: voer dat moeilijke gesprek of pleeg dat lastige telefoontje. En hou al je verwezenlijkingen bij. Schrijf ze op en leg ze dicht bij je in de buurt, zodat je er makkelijk naar kan terugkijken.

  1. Goed communiceren

Succesvolle mensen zijn vaak geweldige communicatoren. Ze zijn heel helder en leggen iets ingewikkelds op een simpele manier uit.  En dat is niet alles: ze slagen erin om andere mensen te beïnvloeden op een positieve manier. En nee, daar bedoel ik niet mee dat ze mensen manipuleren. Ze weten mensen te inspireren door hun energie, door hun drive, hun zelfvertrouwen én de manier waarop ze communiceren. Je weet vast dat communiceren niet alleen praten is. Het is ook en vooral luisteren. Niet luisteren om te antwoorden, maar om te leren.

Hoe kan jij je communicatieskills verbeteren? Je zou tal van opleidingen en cursussen kunnen volgen, maar ook hier denk ik dat het belangrijk is om uit je comfortzone te stappen. Geef die presentatie, ook al kan iemand anders dat doen. Leer van de feedback die je dan krijg. Of vraag mensen aan het einde van een gesprek wat ze goed vonden aan het gesprek. Of neem jezelf op wanneer je je speech oefent, en bekijk dat filmpje terug om eruit te leren.

  1. Een groeimindset hebben

Een vijfde eigenschap die ik herkende? Ze zijn voortdurend met hun groei bezig. Bij sportmensen is dat overduidelijk. Kijk maar eens naar de racepiloten in de Netflix-reeks Formula 1: Drive to Survive. Wat die mannen doen, is niet gewoon moed hebben en aan een stuur draaien. Het is voortdurend nadenken over wat ze eten en drinken, continu sporten, dag na dag aan hun fysieke conditie werken en blijven bijleren, als een spons die nieuwe info opzuigt. En ze moeten ook continu nadenken en zelfkritisch zijn. Je moet jezelf in vraag kunnen en durven stellen en bijschaven. Bijvoorbeeld door veel te lezen of veel podcasts te luisteren.

Daar wil ik ook graag een kleine kanttekening bij maken: bijleren is goed, maar met alleen maar leren ben je niets. Je moet wat je leert ook in de praktijk omzetten. Vraag jezelf voortdurend af: hoe kan ik vandaag een betere versie zijn van mezelf? En implementeer wat je leert in de praktijk.

  1. Vallen en weer opstaan

Succesvolle mensen hebben een bijzondere manier om om te gaan met tegenslag, met falen. Ik gebruik, zoals je misschien al weet, liever het woord ‘vallen’ in plaats van ‘falen’, omdat het minder negatief en definitief klinkt. Niemand valt graag. Al lijken succesvolle mensen er net wél van te houden. Want het doet hen nadenken over hoe ze het volgende keer beter kunnen doen. Minder succesvolle mensen zouden op zoek gaan naar de schuldige voor hun tegenslag. Succesvolle mensen daarentegen steken de hand in eigen boezem en willen eruit leren.

Ik nodig je uit om dat bij jezelf eens te analyseren. Onthoud ook dat dat een work in progress is. Je ziet nu wel hoe die toppers bij wijze van spreken op het podium staan, maar je ziet niet dat ze er duizenden keren naast zijn gevallen. Kijk maar eens naar Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Die heeft naar verluidt 2000 keer geprobeerd om die gloeidraad licht te laten geven zonder dat die ontplofte. Of Walt Disney, die tal van bankiers afschuimde om financiering te krijgen voor zijn eerste park. Of Colonel Saunders, die oprichter van KFC, die op latere leeftijd een succesvolle ondernemer werd. Ondanks alle tegenslagen, bleven ze gaan voor hun droom. Met resultaat.

  1. Een hoog EQ hebben

Deze laatste eigenschap, hoge emotionele intelligentie, zag ik vooral bij zakelijk succesvolle mensen terugkomen. Bij sporters zag ik het minder, omdat zij af en toe hufterig moeten zijn als het gaat om eerste of tweede worden. Mensen met een hoog EQ hebben en enorm talent om met mensen om te gaan. 

Neem nu Richard Branson bijvoorbeeld, een van mijn grote mentoren en inspiratoren. Ik had ooit het grote geluk om hem in levenden lijve te ontmoeten op de kade in de haven van Corsica. We hebben een uurtje gebabbeld en tijdens dat uur gaf hij mij het gevoel dat de hele wereld stopte met draaien en dat ik op dat moment het enige was dat telde. Je voelde dat hij oprecht en écht om me gaf.

Enorm succesvolle mensen hebben omgaan met anderen tot een kunst verheven. Je kan jezelf daarop trainen. Zoals door bijvoorbeeld onder druk rustig te blijven, door op het juiste moment het juiste schouderklopje te geven, te glimlachen als mensen dat nodig hebben. Door een luisterend oor en een warm hart te zijn op het juiste moment en je in te leven in die persoon. Wil je daar nog meer over leren? Dan raad ik van harte dit boek aan: Zo maakt u vrienden en goede relaties van Dale Carnegie. Dat boek omschrijft tal van dingen die je op een oprechte manier kan doen om je EQ te verbeteren.

Misschien heb je ontdekt dat je op een aantal vlakken al goed bezig bent en dat er nog gebieden zijn om te verbeteren. Ga je aan de slag met deze tips? Dan maak je mij (en jezelf) heel gelukkig!

Veel succes

Business Dad

PS Wil jij ook leren hoe je sterke relaties met mensen rondom je opbouwt? Download dan nu de 7 principes menselijke relaties en krik een van je belangrijkste skills in het leven op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *