Categories
Business

Van een onvoldaan naar een productief gevoel: 9 tips – Aflevering 75

Je kent het wel, van die dagen waarop je 1001 dingen doet, maar waar je aan het eind van de dag niet het gevoel hebt dat je veel hebt bereikt. Je telefoon staat roodgloeiend, de mails stromen binnen, je bent de hele tijd reactief bezig in plaats van proactief. Hoe zorg je ervoor dat dat knagende gevoel plaats maakt voor voldoening? Daar geef ik je mijn 9 beste tips voor! 

  1. Stimuleer dopamine

Waar komt dat onrustige gevoel eigenlijk vandaan? Het ontstaat in de chemische huishouding van je lichaam: je hebt op dat moment een tekort aan dopamine. Die stof doet je goed voelen als je je doel hebt bereikt. 

Hoe krik je dat dopamineniveau dan op als je niet eens toekomt aan alles wat er op je to-dolijst staat en geen taken van dat lijstje kan schrappen? Simpel: door toch dingen op te schrijven en te doorstrepen. Lijst alles op wat je vandaag toch hebt gerealiseerd, ook al waren het ongeplande, kleine taken. Heb je de inkt van de printer vervangen? Top, schrijf dat op als verwezenlijking. Zo zeg je aan je brein dat je toch bepaalde doelen hebt behaald en krijg je een dopamineshot. 

  1. Ruim je werkplek op

Op dagen vol brandjes blussen, ligt mijn bureau er ook altijd als een puinhoop bij, heb ik gemerkt. Ook al ben ik normaal altijd ordelijk. Die chaos geeft me een onevenwichtig gevoel: het leidt de aandacht af en doet me letterlijk rommelig voelen in m’n hoofd.

Mijn tip? Ruim je onmiddellijke werkplek op. Haal die papieren van je bureau. Het is natuurlijk niet het moment om je hele kantoor of werkruimte opnieuw in te richten of al je dossiers te klasseren. Dat zijn niet dringende en niet belangrijke zaken die je op dit moment geen stap vooruithelpen. Haal liever alle losse papieren van je bureau, leg ze aan de kant en zorg voor een schone, overzichtelijke plek om te zitten.

  1. Breng structuur aan

Structuur aanbrengen helpt me om de mist in m’n hoofd te doen optrekken. Ik doe dat met een mindmap. De wanorde in m’n hoofd wordt op papier plots heel overzichtelijk. Dat geeft me rust en geeft me het gevoel dat ik de dag aankan. 

  1. Denk na over de ‘grote stenen’

In het boek The Seven Habits of Highly Effective People vertelt auteur Stephen Covey een opmerkelijk verhaal over een professor aan de universiteit. Tijdens een van zijn colleges zette die professor plots een glazen bokaal op tafel en haalde hij een zak met stenen zo groot als een vuist boven. Hij vroeg aan zijn studenten hoeveel stenen er in de bokaal passen en legde er dan zo’n 18 in. Toen hij vroeg of de bokaal vol was, zei iedereen ja.

Waarop de professor plots een zak grind, kleinere steentjes dus, bovenhaalde en in de bokaal begon te scheppen. Tot ieders verbazing paste bijna de hele zak grind erin. Toen hij vroeg of de bokaal nu vol was, antwoordde iedereen weer ja.

Waarop de professor opnieuw een zak bovenhaalt, met heel fijn wit zand deze keer. Ook nu paste er verbazingwekkend veel zand in de bokaal! En als je dacht dat de bokaal nu écht vol was, dan moet ik je teleurstellen: de professor goot er nog een halve emmer water bij! 

Beeld je nu eens in dat hij met het water was begonnen. Hoeveel van de stenen, het grind en het zand zouden er dan nog in de bokaal hebben gepast? Inderdaad: niets, de bokaal zou overlopen.

Het punt dat ik wil maken is: hou je in je onderneming bezig met de grote stenen, niet met het fijn zand of het water. Focussen op wat er echt toe doet geeft je rust en mentale focus. Ik nodig je uit om eens na te denken over wat jouw grote stenen zijn en ze op te schrijven.

  1. Roep hulp in

Heb je het gevoel dat je er in je eentje niet raakt? Roep dan (tijdelijke) hulp in. Vraag iemand om jouw emmertje water leeg te maken, terwijl jij je op iets anders, iets belangrijker kan focussen. Hulp inroepen is voor mij niet hetzelfde als delegeren. Delegeren is niet gewoon zeggen: “Hier, doe jij dat eens”. Daarover vertel ik je meer in podcastaflevering 6.

  1. Werk vaker rechtstaand

Als je rechtstaand werkt, gebeuren er twee dingen: je gaat de dingen sneller en gedrevener doen dan wanneer je zit én je bent scherper. Je ratio functioneert beter. Dat is geen verzinsel van mij, maar wetenschappelijk bewezen.

Je kan het vergelijken met de dag voor je op vakantie vertrekt: dan krijg je plots tien keer zoveel gedaan. Wat je best niet doet? Gaan zitten omdat je moe bent. Dan val je misschien in een nog lagere versnelling.  

  1. Vraag je af of je dit nu moet doen

Vraag je bij elke taak af of je ze NU moet uitvoeren. Dat kan je doen door de taak in te delen in het prioriteitenkwadrant. Niet elk mailtje is even dringend bijvoorbeeld. Soms kan je sommige taken gewoon parkeren tot morgen. 

  1. Beloof jezelf een beloning

Een beloning maakt de taak minder zwaar. Beloof jezelf bijvoorbeeld dat als je deze berg taken hebt doorworsteld, je op vrijdagavond om 17 uur stopt, in plaats van om 18 uur. Het gevaar daarbij? Dat je deze techniek elke dag wil toepassen. Dat is niet de bedoeling. Je wil het patroon van elke dag brandjes blussen doorbreken, natuurlijk, in plaats van louter de symptomen tegen te gaan. 

Neem daarom eens 2 uur per week de tijd om na te denken hoe je dit probleem structureel minder laat voorvallen. Neem de tijd om na te denken over werken aan je business in plaats van in je business.

Een andere manier om jezelf te belonen? Activiteiten die je nog meer dopamine geven, zoals sporten. Geef jezelf na je taken een wandeling cadeau of een half uurtje fietsen. Zo krijg je een dubbel dopamine-effect: je behaalt doelen én je sport. Nog een pluspunt van dopamine: het geeft je niet alleen een goed gevoel, het breekt ook cortisol, je stresshormoon af.

  1. Glimlach

Ik zei het in vorige podcastafleveringen al: je gezichtsuitdrukking weerspiegelt hoe je je voelt, maar het omgekeerde is ook waar. Door een glimlach op je gezicht te toveren, zal je je fysiek beter voelen. Probeer het eens en je zal zien: alles wordt plots veel leuker, makkelijker én je werkt alles op kortere tijd af.

Wil jij af van dat knagende gevoel? Wil jij minder brandjes blussen, maar wel groeien en spelen om te winnen? Dan nodig ik je uit om deze tips toe te passen.

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Krijg je stress van voortdurend brandjes te blussen? Download dan mijn 10 beste stresstips via www.businessdad.be/10stresstips helemaal gratis en sta weer zen in je business.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *