Categories
Business

7 stappen om energiek en efficiënt te ondernemen in onzekere tijden – Aflevering 68

Dat de crisis en de oorlog in Oekraïne voor heel wat onzekerheid zorgt, is geen geheim. De laatste tijd krijg ik dan ook vaak de vraag: “Business Dad, mijn project groeit niet zo snel als ik had gehoopt, m’n klanten wachten af. Wat kan ik doen om voortvarender te ondernemen?” Wel, in podcastaflevering 68 geef ik je daar 7 concrete tips voor!

 1. Kijk niet naar de ups & downs, maar naar de trend

Het is verleidelijk om dag op dag je vooruitgang te meten. Al moet je beseffen dat je vooruitgang fluctueert. Het is niet omdat je groei op een bepaald moment een dipje heeft, dat het betekent dat je slecht bezig bent. 

Kijk maar eens naar een grafiek van de koers van de Bitcoin bijvoorbeeld. Als je die op 6 maanden bekijkt, zie je een stijgende lijn. Maar kijk je naar de vooruitgang op 1 maand of zelfs 1 week? Dan zie je grote pieken en dalen en lijkt het dramatisch.

Met gewicht verliezen gaat het net zo: de ene dag weeg je misschien meer dan de dag ervoor, maar na 3 maanden tijd weeg je wel minder dan toen je begon.

Kijk daarom dus niet op te korte termijn naar je vooruitgang. Kijk liever naar hoe je het dit voorbije kwartaal of zelfs het afgelopen jaar deed. Dan zie je dat je misschien wel veel harder aan het groeien bent dan je dacht.

 1. Focus je op de juiste dingen

Een boek dat ik je absoluut aanraad, is The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Daarin vertelt hij een opmerkelijk verhaal over een professor aan de universiteit. Tijdens een van zijn colleges zette die professor plots een glazen bokaal op tafel en haalde hij een zak met stenen zo groot als een vuist boven. Hij vroeg aan zijn studenten hoeveel stenen er in de bokaal pasten en legde er dan zo’n 18 in. Toen hij vroeg of de bokaal vol was, zei iedereen ja.

Waarop de professor plots een zak grind, kleinere steentjes dus, bovenhaalde en in de bokaal begon te scheppen. Tot ieders verbazing paste bijna de hele zak grind erin. Toen hij vroeg of de bokaal nu vol was, antwoordde iedereen weer ja.

Waarop de professor opnieuw een zak bovenhaalde, met heel fijn wit zand deze keer. Ook nu paste er verbazingwekkend veel zand in de bokaal! En als je dacht dat de bokaal nu écht vol was, dan moet ik je teleurstellen: de professor goot er nog een halve emmer water bij! 

Beeld je nu eens in dat hij met het water was begonnen. Hoeveel van de stenen, het grind en het zand zouden er dan nog in de bokaal hebben gepast? Inderdaad: niets, de bokaal zou overlopen.

Het punt dat ik wil maken is: hou je in je onderneming bezig met de grote stenen, niet met het fijn zand of het water. Want dan ben je bezig met de goeie dingen en passen er nog heel veel kleine dingen bij. Terwijl je blindstaren op de details er net voor zorgt dat je geen plek en tijd hebt voor de grotere, belangrijkere dingen.

 1. Ga in alles wat je doet op zoek naar de 80/20-regel

Hoe bepaal je dan wat die grote stenen in je project of onderneming zijn? Daar komt mijn “goeie vriend” Vilfredo Pareto en zijn 80/20-regel geweldig goed van pas! Als je me al even volgt, dan weet je dat die regel voor mij een natuurwet is!

Volgens Pareto komt 80% van je omzet bijvoorbeeld van 20% van je producten. Of zorgen 20% van je klanten voor 80% van je omzet. Baat je een restaurant uit? Dan komt 80% van je bestellingen van 20% van wat er op je menu staat.

Ga in jouw onderneming in alles op zoek naar die 80/20-verdeling. Heb je ontdekt wie die 20% klanten zijn die voor 80% van je omzet zorgen? Leg die dan nog meer in de watten dan je nu al doet. Werk je met een salesteam? Ga dan op zoek naar de 20% van teamleden die voor 80% van je omzet zorgen en geef die meer aandacht.

Je leest het goed: geef aandacht aan wat er goed gaat! Zeker nu, in tijden van economische verandering en onzekerheid, zijn we geneigd om ons te focussen op wat er niet goed loopt. Verander die reflex van ‘putting oil on the squeeking wheel’. Want onthoud: wat je aandacht geeft, groeit.

 1. Hou een ‘goed nieuws log’ bij

Vandaag is het belangrijker dan ooit om je te focussen op al het goede dat je pad kruist om je energie hoog te houden. Schrijf daarom alle positieve dingen die je meemaakt op, hoe groot of klein ze ook zijn. Dat kan een bedanking zijn die je kreeg, een bestelling van een klant die je al lang niet meer had gehoord, een schouderklopje dat je kreeg, noem maar op.

Verwachtte je slecht nieuws, maar kwam dat maar niet? Schrijf dat ook op in je log! Leg de nadruk niet te veel op die negatieve dingen, anders ga je op zoek naar slecht nieuws en dat willen we net vermijden.

Overloop je log ’s avonds en aan het einde van de week. Sta eens even stil bij al die positiviteit. Je zal merken dat het je een goed gevoel en energie geeft en dat het je motiveert om door te zetten! Die motivatie is precies wat je nodig hebt.

 1. Stel jezelf 3 vragen als je grote problemen hebt

Soms zitten we diep in de problemen. Als je al vaker naar de podcast luisterde, dan weet je dat ik ook al zwarte sneeuw heb gezien. In zo’n situatie, stel je jezelf best deze 3 vragen:

 1. Wat is het ergste dat mij kan overkomen?
  Is dat bijvoorbeeld dat je moet sluiten of dat je je geld kwijt bent? Ga dat voor jezelf na.
 2. Wat kan ik doen om dat worst-case scenario te aanvaarden?
  Pas wanneer je dat allerslechtste scenario aanvaardt en stopt met je ertegen te verzetten, komt er energie vrij om aan oplossingen te werken en het probleem te verkleinen. Toen ik zo diep zat, heb ik heel wat extra kopzorgen bij gekregen omdat ik de realiteit niet kon aanvaarden en ertegenin wou gaan.
 3. Hoe kan ik het probleem kleiner maken?
  Pas nadat je de realiteit hebt aanvaard, heb je voldoende energie om over deze stap na te denken.
 1. Wees consistent

Een van mijn andere helden is Simon Sinek. Hij maakte ooit een geweldige metafoor over consistentie. Stel, je bent beginnen sporten en hebt buikspieroefeningen gedaan. Als je thuiskomt en in de spiegel kijkt, zie je nog geen verschil. Ga je morgen terug, doe je dezelfde oefeningen en kijk je thuis weer in de spiegel? Dan zie je ook geen verschil. Maar doe je dat 3 maanden? Dan zie je het verschil plots wél omdat je consistent elke dag je oefeningen hebt gedaan!

Daarom nodig ik je uit om elke dag een klein beetje van iets te doen, dan 1 keer per week of maand iets groots. Dat geldt voor sporten, business, sales noem maar op. En er is nog een voordeel! Grote dingen schrikken je af, maar kleine doelen kan je afvinken. Dat zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt en je je goed voelt. Dat geeft net energie om méér van die kleine dingen te doen. Stel dus elke dag consistent kleine doelen die je kan afvinken! Zo blijft je energie hoog en blijf jij on track.

 1. Begin bij je ‘wat’ en je ‘waarom’ in plaats van ‘hoe’

Wist je dat Gustave Eiffel de Eiffeltoren in ongeveer 100 weken heeft gebouwd? Puur omdat hij zo hard in zijn visie geloofde! Want de uitwerking was allesbehalve rozengeur en maneschijn: hij had financiële en materiële obstakels, transportproblemen en zelfs muiterij in zijn team. En toch is het hem gelukt om de Eiffeltoren in een recordtijd klaar te krijgen en daarmee Parijs opnieuw op de kaart te zetten.

Wat wil jij bereiken en waarom? Voor mij zijn die vragen belangrijker dan ‘hoe’ jij iets wil bereiken, zeker in tijden zoals vandaag. Die visie geeft je de energie om alle obstakels te overwinnen. Ja, Eiffel heeft op een bepaald moment nagedacht over hoe hij aan geld voor zijn project moest komen. En over hoe hij mensen moest vinden die op 300 meter hoogte wilden werken. Maar… hij haalde die stappen niet door elkaar: hij heeft zich maanden gefocust op de ‘wat’ en de ‘waarom’ voor hij nadacht over het praktische. Doe dus zoals Gustave Eiffel!

Ga jij met deze tips aan de slag? Ik wens je heel veel succes!

Business Dad

PS Wil jij consistent vooruitgang boeken? Download je gratis 100-wekenplanner. Je zal ervan versteld staan wat jij klaargespeeld krijgt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *