Categories
Business

Van angst naar opportuniteit: duurzaam ondernemen in een wereld in verandering – Aflevering 69

“Kan ik nog gaan tanken?” “Kan ik de studies van mijn kinderen blijven betalen?” Ik hoor het de laatste tijd alsmaar vaker. Mensen zijn ongerust en angstig door de onzekere tijden waarin we leven. In deze openhartige aflevering deel ik dan ook graag heel oprecht wat ik vind dat we meer zouden moeten doen. Ik pretendeer absoluut niet dé oplossing in handen te hebben. Al geloof ik dat minder angst en meer positiviteit ons al een stuk verder helpen.

De zwaarte van onzekerheid en angst

De wereld voelt niet meer als een veilige plek, dat heeft de oorlog in Oekraïne nog maar eens duidelijk gemaakt. Al leeft dat gevoel al langer. Zelfs voor de oorlog bedroeg de inflatie al meer dan 8%, daalde de koopkracht en schoten de energieprijzen de hoogte in. Sommige mensen zagen de voorschotten op hun energiefactuur maal vier gaan! We zitten kortweg in een economische malaise die de hele wereld treft en die tijdens de pandemie erger is geworden.

Die ongerustheid over wat ons te wachten staat, creëert angst. En dat werkt enorm verlammend. Gewoon weten wat er ons te wachten staat, hoe erg ook, zou al draaglijker zijn dan de continue onzekerheid van geen nieuws.

Angst op zich is voor de mens niet slecht, op voorwaarde dat het kortstondig is. Het geeft ons onder andere een adrenalineboost waardoor we soms de meest onmogelijke dingen kunnen doen. Maar duurt die angst te lang en wordt het chronisch? Dan wordt het een heel ander verhaal en trekt het je net naar beneden. Door de chemische processen in je lichaam denk je niet meer helder, boven op die verlammende gevoelens. Je begrijpt dat je dan niet in een positie bent om oplossingen te verzinnen. 

Besef dat angst je niet helpt

Hoe pak je die angst dan aan? De eerste stap is beseffen dat angst je niet vooruit helpt. Ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een belangrijk besef.

Wat je daarbij helpt? Inzien dat je niet alleen bent. Je bent niet de enige die bang is. Integendeel: er zijn vandaag héél veel mensen die jouw angst en onzekerheid delen. Door er een gedeelde ervaring van te maken, voelt je last misschien al een stukje lichter om te dragen en helpt het je om te relativeren.

Kanaliseer je energie

Zorg ervoor dat je energie hebt om na te denken over oplossingen. Een van de dingen die je angst voeden en je leegzuigen zijn de negatieve gesprekken die je voert, ook die met jezelf. 

Als jij het op je werk, met je baas, thuis aan tafel, met je kinderen of met jezelf voortdurend hebt over de slechte dingen en meegaat in de negatieve verhalen, gaat je energie verloren. 

Welke opportuniteiten zie je?

In crisissituaties zijn we geneigd om heel hard op de rem te gaan staan: we besparen waar we maar kunnen. Op zich is kijken hoe je meer geld kan overhouden een goede reflex, maar als dat het enige is wat je doet, laat je veel kansen schieten. Want er zitten dan wel veel mensen met deze problemen, het betekent ook dat er heel wat nieuwe opportuniteiten zijn. Hebben mensen het moeilijk om hun verwarming te blijven betalen? Misschien kan je dan wel alternatieve energievormen verkopen, zoals zonnepanelen of pelletkachels?

Ga eens op zoek naar trends die zich (beginnen te) voltrekken. Welke dingen zullen er naar alle waarschijnlijkheid gebeuren in de samenleving? We zullen bijvoorbeeld meer of hetzelfde moeten doen met minder middelen. En de momenten waarop we genieten, zoals op restaurant, zullen schaarser worden, maar dan moeten ze wel des te specialer zijn. Thuiswerken is volgens mij ook een blijver. 

Nogmaals: ik ben allesbehalve de profeet, al geloof ik wel dat we in tijden zoals deze onze angst opzij moeten zien te zetten en rondom ons moeten kijken om opportuniteiten te zien. En te bekijken hoe we daar een nieuwe inkomstenstroom van zouden kunnen maken.

Waar zit jouw meerwaarde?

Heb je bepaalde trends gespot? Ga dan eens na waar jij toegevoegde waarde kan leveren. Welke ervaring, skills en kennis heb jij in functie van die trends waarmee je nu iets kan doen? In het begin verdien je er misschien maar €300 per maand extra mee, maar dat kan €3000 worden en later zelfs €6000, wie weet. 

Het leukste aan die aanpak? Nadenken over die trends en skills geeft je net energie. Je voelt dat je iets aan het bouwen bent en een visie aan het creëren bent. Dan pas ben je aan het werken aan oplossingen. En je zal merken dat het je angst nog verder achteruit duwt.

“Ja, maar ik kan dat niet, ik werk voor een baas”, hoor ik sommigen nu denken. Zelfs dan zijn er mogelijkheden! Ga eens met je baas in gesprek. Vraag wat je kan en mag doen, eventueel na je uren. Ga eens na wat jullie uit de voorbije periode hebben geleerd en waarmee je misschien iets kan bijverdienen?

Probeer je nieuwe idee natuurlijk wel zo lean and mean mogelijk te realiseren. Schrap wat er niet toe doet. Zoals naamkaartjes, mooie verpakkingen en knappe logo’s bijvoorbeeld: die heb je niet per se nodig. Wat je wel nodig hebt, is toegevoegde waarde en snelheid. En vooral: de bereidheid om imperfectie te omarmen.

Geloof me, je hoeft niet bang te zijn. Er zit een enorme overlevingsdrang in ons. And you’ve already made it this far, toch? Elke shitsituatie biedt kansen om er iets van te maken. Het is aan ons om ze te vinden. En jij kan dat, daar ben ik écht van overtuigd.

Veel succes!

Business Dad

PS Wil jij ontdekken waar jouw echte potentieel en meerwaarde zit? Vind jouw Ikigai via de gratis download: www.businessdad.be/ikigai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *