Categories
Business

Aflevering 72: 10 Gewoontes die mijn leven gemakkelijker hebben gemaakt 

De inspiratie voor deze podcastaflevering puurde ik uit een mailtje dat m’n zoon doorstuurde. Het ging over een 70-jarige man die een lijst had gemaakt van dingen die hem geholpen hadden in z’n leven en die hij eigenlijk graag vroeger had geweten. En ik dacht: ik maak er ook eens zo eentje! Wie weet heb jij ook iets aan deze potpourri van persoonlijke en professionele tips die me elke dag helpen! 

  1. Zeg ‘bedankt voor uw geduld’ als je te laat bent

Kom je te laat op een afspraak? Dan is het eerste wat je zegt waarschijnlijk: “Sorry dat ik te laat ben”. Ik nodig je uit om voor deze tweede optie te kiezen: “Bedankt voor uw geduld”. Zo krijg je meteen een positievere psychologische context én zet je jezelf boven het maaiveld. Mensen zullen namelijk glimlachend versteld staan van je reactie, omdat ze die niet verwachten. Waardoor je de afspraak meteen op een positievere noot start.

  1. Nodig mensen uit om iets te doen

In mijn podcasts heb je het waarschijnlijk al gemerkt: ik vraag je nooit om iets te doen, ik nodig je altijd uit om iets te doen. Ook daar schuilt weer een psychologisch verschil in. Vragen impliceert dat je iets aan mij moet geven, uitnodigen impliceert meer vrije wil en valt meer op, omdat het zachter is en respectvoller klinkt. Je zet jezelf zo ook minder in het middelpunt van de belangstelling. Probeer het eens uit in je volgende teammeeting of 1-op-1-gesprekken.

  1. Stel concrete data en tijdstippen voor

Als ik vroeger mailde om een afspraak met iemand te maken, dan stelde ik vaak een open vraag, zoals: “Wanneer heeft u tijd om …?” Enkele jaren heb ik dat omgegooid en stel ik 2 concrete data en tijdstippen voor, in plaats van een open vraag te gebruiken. Zo lijk je zelfzeker en doortastender. En bovenal is het voor je contactpersoon veel minder werk om te antwoorden. Hij hoeft zijn hele agenda niet meer uit te pluizen en drie data vrij te houden in potlood. Hij kan gewoon antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Ik geef wel telkens de keuze uit 2 mogelijkheden, dat toont flexibiliteit én vergroot de kans op een ‘ja’.

  1. Kijk en glimlach in de camera tijdens videocalls

Videomeetings zijn niet meer uit ons leven weg te denken. En toch zie je nog steeds mensen hun mails beantwoorden tijdens de meeting of andere dingen doen. Ze zijn er wel, maar ze zijn niet echt aanwezig, wat opvalt voor de andere deelnemers. Daarom heb ik bijvoorbeeld de samenwerking met een zakenrelatie eens on hold gezet: hij zat wel in de meeting, maar was nooit bezig met wat er werd gezegd. 

Mijn tip? Kijk zoveel mogelijk recht in de camera in plaats van naar jezelf of de persoon die spreekt. Zo lijkt het voor de andere deelnemers alsof je recht in hun ogen kijkt. Als je dan ook nog eens glimlacht, is het helemaal perfect. Zo versterk je jullie relatie. 

  1. Hang wat je niet mag vergeten in geuren en kleuren aan de laatste deur die je gebruikt

Hoe vervelend is het als je honderd keer tegen jezelf hebt gezegd dat je je groene map niet mag vergeten en dat je 60 kilometer verder ontdekt dat … die groene map nog thuis ligt?! Wel, dit trucje heeft mij al meermaals serieus gered! Beeld je in dat die map aan de laatste deur hangt die je gebruikt. Ze hangt er niet zomaar. Ze is gigantisch en ligt in je gezicht te flapperen. Beeld je in hoe die map ruikt, misschien zelfs proeft. Beeld je er geluid bij in. Kortom: gebruik zoveel mogelijk zintuigen om je dat tafereel voor te stellen. 

Ben je dat nu al aan het doen? Dan ben ik er bijna zeker van dat je morgen ineens een groene map aan je deur ziet hangen! Je kan dit trucje met alles doen dat je niet mag vergeten, zelfs met 2 of 3 dingen tegelijk of elke dag iets anders. En hopelijk vergeet je nu nooit meer iets! 

  1. Vervang ‘falen’ door ‘vallen’

Zoals je misschien al weet, zijn positieve zelfgesprekken enorm belangrijk. Daar maakte ik al eens een podcast over. Zeg je soms: “Ik heb gefaald, dan heb ik een positievere variant voor. Simon Sinek, één van m’n rolmodellen, zei ooit: “Replace failing with falling”. En daar heb ik dan dit van gemaakt: vervang ‘falen’ door ‘vallen’. 

Die twee woorden klinken misschien hetzelfde, de psychologie erachter is anders. ‘Falen’ klinkt eindig en dramatisch. Terwijl ‘vallen’ iets heel natuurlijks is. Je hebt misschien wat pijn of je kleren zijn vuil, maar je staat op en gaat weer door. En: mensen willen je in een reflex helpen. Na ‘falen’ komt er niks, behalve in de put zitten. Ik nodig je uit om vanaf nu niet meer ‘ik heb gefaald’ te zeggen, maar wel ‘ik ben gevallen’.

  1. Besef dat tot 99% van de dingen waarover we ons zorgen maken, niet gebeuren

Veel mensen maken zich voortdurend zorgen: ze bereiken hun doelen niet, zijn niet gelukkig met wat ze doen of lijken alleen maar slecht nieuws te horen te krijgen. Dit besef helpt je misschien om de dingen meer in perspectief te plaatsen: 95 tot 99% van de dingen waarvan we wakker liggen, zijn nooit gebeurd. Dat betekent natuurlijk niet dat je nonchalant moet zijn of dat je niet naar obstakels hoeft te kijken, maar het helpt je om de dingen te relativeren. Ik nodig je uit om daar eens over na te denken.

  1. Vervang ‘maar’ door ‘en’

Wil je iemand een compliment geven en zeg je bijvoorbeeld: “Dat heb je goed gedaan, maar dat andere was niet goed”? Dan ben je eraan voor de moeite: de persoon in kwestie neemt je compliment niet aan, door wat er na de ‘maar’ komt. Alles wat daaraan voorafgaat, telt niet. Ik nodig je uit om die ‘maar’ door ‘en’ te vervangen: “Ik ben heel blij dat je je kamer hebt opgeruimd, en als je straks nog even helpt de was op te hangen, ben ik helemaal gelukkig”. Merk je de veel constructievere dynamiek?

  1. Glimlach, ook bij moeilijkere taken

Zoals je weet vormen mijn dochter Amy en ik een rallyteam en rijden we vaak speciale etappes waarin je je enorm moet concentreren. Amy neemt de navigatie en de klok op zich, ik moet ervoor zorgen dat ik de juiste lijn rijd, goed stuur en op tijd rem. Tijdens die moeilijke etappes zeggen we tegen elkaar dat we een glimlach op ons gezicht moeten zetten. Daardoor voelen we ons altijd net dat tikkeltje beter en zijn we minder gecrispeerd en gestresseerd!

Je gemoed beïnvloedt je lichaamstaal, maar het omgekeerde klopt ook! Er komen als je glimlacht bovendien chemische stoffen zoals dopamine vrij, waardoor je nog beter presteert. Zelfs als je me niet gelooft, nodig ik je uit om een glimlach op te zetten bij de minder leuke taken en je zal zien dat je je beter voelt en de dingen beter doet. Tell your face you’re happy and you will feel happy and perform more.

  1. Sta vaker recht

Ik sta zoveel mogelijk recht tijdens het werk. Dat is niet alleen goed voor mijn lichaam, het helpt me ook om moeilijke vragen over offertes of problemen beter op te lossen. Ik kan gewoon veel beter nadenken als ik rechtsta. Ook daar is wetenschappelijk bewijs voor: als je staat, maak je beter gebruik van de energie in je lichaam om helder te kunnen denken. Ga dus liever niet in een hoekje zitten kniezen als je een oplossing wil bedenken. 

10+1. Volg Business Dad ook op Instagram en abonneer je op de podcast

Dit is natuurlijk een mopje, al meen ik het ook. Ik steek heel veel plezier, passie en energie voor je in de podcast. Op Instagram post ik bijna elke dag tips over mindset, leiderschap, management, sales en zelfvertrouwen. Heb je veel aan de tips uit de podcast? Dan nodig ik je uit om me ook op Instagram te volgen!

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil je je banden met de mensen rondom je versterken, zowel persoonlijk als op het werk? Download dan nu de 7 principes menselijke relaties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *