Categories
Business

Mijn 3 hacks om je succes te versnellen – Aflevering 71

“Als je nu 3 principes moest kiezen waarmee jij positieve resultaten hebt behaald, welke zouden dat dan zijn?” Die vraag krijg ik wel vaker. Als ik terugkijk op wat ik al heb bereikt, dan zijn het deze 3 sleutels die voor de grootste hoogtepunten hebben gezorgd: focus, consistentie en oog voor de mensen rond mij. In podcastaflevering 71 vertel ik je waarom én hoe jij dat ook toepast!

1. Hou je doel haarscherp voor ogen

Focussen op je doel, het lijkt misschien een open deur die ik intrap. En toch… je focus verliezen en je blindstaren op obstakels is snel gebeurd. 

Als je me al even volgt, dan weet je dat ik rally’s rijd met m’n dochter Amy. Zo reden we deze winter de Neige et Glace in Frankrijk. Het parcours lag vol met – je raadt het al – ijs en sneeuw en was dan ook spekglad. Eén van de dingen die je als rallyrijder leert, is dat je altijd naar de binnenkant van je bocht moet kijken: je moet kijken naar het punt waar je naartoe wil. Dat deed ik dus ook, tot ik aan de kant van de weg plots een fotograaf naast een grote berg sneeuw zag staan. Een fractie van een seconde keek ik naar dat obstakel in plaats van de binnenkant van m’n bocht en ja hoor … we maakten een fout, die ons heel wat punten kostte.

In je business en het ondernemen is het net zo. Visualiseer je doel, je ‘wat’, daarom zo scherp mogelijk. Maak er een moodboard van, als dat je helpt. Of een video, wie weet. Verlies je bovendien niet in de ‘hoe’, die komt later wel. If the ‘what’ is clear, the ‘how’ has a way of figuring itself out!

2. Handel consistent

Volgens mij heb ik dat in zo goed als elke podcast al gezegd. Iets elke dag een beetje doen is volgens mij echt veel krachtiger dan af en toe iets heel veel doen. Voedingssupplementen bijvoorbeeld. Het lijkt me logisch dat je best elke dag 1 zinkpilletje neemt, dan elke maand een halve kilo op 1 dag.

Het kost je gewoon ook veel meer energie om één keer om de zoveel tijd iets heel groot of veel te doen. Hou dus eens elke dag een kort gesprek met de mensen die aan jou rapporteren, in plaats van een heel erg lang gesprek aan het einde van de maand. Of post iets elke dag op Instagram, dan 1 keer per week meteen 6 stories. Of check eens elke week in bij je klanten, in plaats van 1 keer op het einde van het jaar.

Als je je doelen bereikt, komt er trouwens dopamine vrij in je hersenen, wat je een goed gevoel geeft. Door iets consistent elke dag te doen, geef je jezelf dus telkens een dopamineshot. Dat helpt je trouwens om je stressniveau laag te houden: dopamine verlaagt namelijk je cortisolniveau. Minder stress betekent meer focus, meer flow, meer vooruitgang. Zo creëer je een positieve vicieuze cirkel!

3. Besef dat mensen grotendeels jouw succes bepalen

Je leest het goed: anderen zijn een doorslaggevende factor voor jouw succes. Ja, zelfs als je business helemaal online draait en je alles in je eentje doet. Je leveranciers zijn mensen, degene die je website bouwt, is een mens, je klanten zijn mensen, … Spring er dan ook bewust en attent mee om. 

In een vorig leven werkte in bij een bedrijf dat heel erg op die menselijke relaties focuste. De oprichter, Dale Carnegie, schreef er in 1912 zelfs een boek over, getiteld Zo maak je vrienden en goede relaties. Dat klinkt misschien een beetje raar – en geloof me, dat was het ook als je met dat boek in de hand in je eentje iets zat te eten bij Pizza Hut zoals ik toen – maar ik kan je verzekeren dat ik er zoveel uit heb geleerd. Dingen waarvan we door omstandigheden het belang wat van vergeten zijn. Die geef ik je graag mee in 7 tips:

  1. Bekritiseer, veroordeel en klaag niet. Mijn symbool daarvoor was een boemerang: als je roddelt of kwaadspreekt over anderen, ketst dat vroeg of laat in je gezicht terug. Kijk maar eens wat er gebeurt als je wijst naar iemand: 1 vinger wijst naar die persoon, maar 3 andere vingers wijzen naar jezelf. Zorg er liever voor dat je met een positieve energie in het leven staat.
  2. Geef eerlijke en oprechte waardering. Daarmee bedoel ik niet dat je een compliment moet geven over iemands prachtige gazon of nieuwe kleding. Het mag dieper gaan dan dat. Betrap mensen liever op iets positiefs dat ze doen en benoem dat concreet. Je zal merken dat dat des te krachtiger binnenkomt. En jij bent dat straks misschien al vergeten, maar de persoon aan wie je die waardering gaf, draagt dat nog heel lang mee.
  3. Toon oprechte interesse en luister om te leren. Vind jij het op etentjes en recepties niet veel fijner wanneer mensen geïnteresseerd zijn in wie jij bent en wat jij doet, dan dat ze over zichzelf lopen te vertellen? Wel, jij kan jouw gesprekspartners datzelfde fijne gevoel geven door vragen te stellen en oprecht te luisteren naar wat die persoon te vertellen heeft.
  4. Glimlach. Doe het in de eerste plaats voor anderen. Het is veel leuker om te praten met een bruistablet, iemand die energie geeft, dan met een zuigtablet, iemand die energie zuigt. Doe het in de tweede plaats ook voor jezelf. Voel je je niet zo goed? Door te glimlachen voel je je meteen wat beter.
  5. Gebruik de voornaam van de persoon waarmee je praat. Je naam is je meest persoonlijke bezit. Die heb je vanaf je geboorte gehoord van de mensen die je liefhebben. Individueler en persoonlijker dan dat wordt het echt niet. Gebruik daarom de voornaam van de persoon waarmee je praat. Het brengt jullie dichter bij elkaar. Onthou die naam ook en gebruik hem opnieuw wanneer je die persoon de volgende keer ontmoet.
  6. Stel veel vragen. Nee, je hoeft er geen inquisitie of politieverhoor van te maken, maar toon oprechte interesse. Vraag bijvoorbeeld eens naar zijn of haar hobby’s? Of waar die persoon heeft gestudeerd? Door dergelijke vragen te stellen, bouw je veiligheid en vertrouwen op. En evolueert jullie gesprek na verloop van tijd naar meer diepzinnige vragen, of value-based questions, zoals: “Wat vind jij belangrijk in een partnership?”
  7. Praat over die dingen waar je gesprekspartner belang aan hecht, in plaats van over wat jij belangrijk vindt. Is die persoon helemaal into het telen van zijn eigen aardbeien? Spreek dan over aardbeien, in plaats van jouw hobby bijvoorbeeld. Weet je niets over aardbeien? Stel er dan vragen over. Daar leer je ongetwijfeld veel van. De echte kunst van deze 7 tips? Doe het oprecht, met de beste bedoelingen. En als je met iemand praat die deze principes ook toepast, dan wordt jullie gesprek een prachtige wisselwerking

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil je deze 7 tips altijd bij de hand hebben? Download dan nu de 7 principes voor menselijke relaties en bouw op een oprechte, succesvolle manier bruggen met en naar anderen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *