Categories
Business

Terugblik op 2022: wijze levenslessen uit het waterpretpark – Aflevering 90

Het einde van het jaar. Dat is voor mij altijd het moment om terug te blikken op het voorbije jaar én vooruit te kijken naar het komende jaar. Ik neem je mee naar één gebeurtenis uit 2022 die me in het bijzonder is bijgebleven en die ik intens heb beleefd … in een waterpretpark.

Vrije val

Een tijdje geleden zat ik voor zaken in Dubai. M’n echtgenote en ik besloten om er meteen wat vakantie aan te koppelen. Bovenaan mijn verlanglijstje van dingen die ik écht wilde doen stond het strafste waterpretpark van Dubai, Aquaventure, vol glijbanen en wildwaterbanen in verschillende thema’s.

M’n vrouw maakte er een relax-dag van, terwijl ik er in het park in m’n eentje op uit trok. Vol goede moed liep ik een soort van Maya-tempel binnen waaruit maar liefst vier glijbanen vertrokken, de ene al straffer dan de andere. Ik koos … de allerhoogste. Trap na trap beklom ik om helemaal bovenaan in de tempel uit te komen. Tot mijn verbazing stond er niemand aan te schuiven, behalve één koppeltje. De vrouw stribbelde tegen, terwijl haar vriend op haar inpraatte. Toen ik wat beter rondkeek, begreep ik waarom. Voor me zag ik twee loodrechte kokers met een plexiglazen deur waar je maar nipt in paste. En vóór je in die koker stapte, moest je op een weegschaal gaan staan uit veiligheidsoverwegingen en goed luisteren naar de uitleg die ze je gaven. Toegegeven, ik werd zelf een beetje zenuwachtig. Was dit wel slim? Ik beet door en voor ik het wist stond ik in die piepkleine koker met m’n beide handen over m’n borst gekruist. Tot plots … de grond onder m’n voeten wegzakte en ik in vrije val naar beneden viel.

De val leek wel minuten te duren, ook al waren het luttele seconden. Pijlsnel schoot ik van links naar rechts en dan weer door een looping. Ik wist niet meer wat boven of onder was toen ik uiteindelijk de open waterbak in roetsjte. Nog wat groggy kwam ik uit het water en keek naar het groepje kerels dat al aan de kant stond met dezelfde blik in hun ogen. Een blik van pure overwinning. Yes we did it! Dat gevoel van trots dat ik dat had gedurfd, was onbeschrijfelijk. Mind you: ik heb hoogtevrees en word snel ongemakkelijk in krappe ruimtes. Die overwinning op mezelf deed me geloven dat ik vanaf nu alles aan kon!

Kom uit je comfortzone

Ik had ervoor kunnen kiezen om op een andere glijbaan te gaan. Maar hoe zou ik dan naar mezelf hebben gekeken? Hoe zou ik de rest van de dag beleefd hebben? Nu hield ik er oprecht een positief gevoel aan over. Daar zag ik een metafoor met het leven. Van die glijbaan gaan was hetzelfde als dat moeilijke gesprek dat je voortdurend uitstelt. Die moeilijke beslissing die je maar niet wil maken. De afspraak waar je zo tegenop kijkt. Of de angst die je voelt om die potentiële klant te bellen. 

Er zijn zoveel redenen om het niet te doen, en om in je comfortzone te blijven. Maar hoe voel je je als je het wél doet? Het succes lag voor mij niet in op een elegante manier uit dat zwembad komen, maar op het feit dat ik het gedaan heb. Dus niet in de ‘hoe’, wel in de ‘wat’.

Ik nodig je uit om eens terug te blikken op het voorbije jaar. Waar heb je jezelf laten beïnvloeden door de stem die je in je comfortzone houdt uit angst om het deksel op de neus te krijgen? En wanneer ben je buiten je comfortzone gegaan en hoeveel sterker, krachtiger en rijker ben je daardoor geworden? Jouw grootste potentieel om te groeien ligt niet in je comfortzone, wel erbuiten. Heeft die glijbaan van mij een beter mens gemaakt? Nee, maar ik heb wel geleerd om mijn angst te overwinnen wat me sterker maakt naar de toekomst toe.

Kolkend water

Dat was niet de enige spirituele gebeurtenis die dag. Wat later stapte ik in een soort van canyon rafting river, waarin je in een autoband door een wildwaterbaan gaat. De hele attractie lang zag ik metaforen voor m’n business en het leven tout court. Soms was het water kalm, werd ik ongeduldig en wilde ik peddelen om sneller vooruit te raken. Op andere momenten kolkte de rivier en werd ik ongerust over wat er komen zou. Dan sprak ik mezelf toe om te genieten van het moment, van het mooie weer en het warme water. Niet veel later draaide mijn band om zijn as en zag ik de weg die ik tot nu toe had afgelegd, wat me trots maakte.

Ik besefte er ook plots dat je niet alles alleen hoeft te doen. Zo was er een kalm stuk waar heel wat mensen met hun band vastliepen. Gelukkig hadden sommigen door dat ze opnieuw in de stroming moesten zien te raken. Omdat die kerels precies wel wisten wat ze aan het doen waren, volgde ik hun voorbeeld. Zo gaat het in het leven ook: niet alle wijsheid zit in jezelf, soms schuilt ze in het observeren van anderen.

Kortom: de ervaring was zo intens omdat ik voortdurend de link legde met het leven. Dat is ook geen rustig kabbelend rechtlijnig stroompje. Dat is soms ook kolkend water, waarin je nu eens achteruit kijkt dan weer vooruit, mensen volgt, observeert en stopt om te helpen of geholpen te worden. 

En nu ik op de laatste twee à drie jaar terugblik, kan ik zeggen dat ik nu – in de helft van mijn leven – mijn leven eindelijk onder controle heb. Mijn boodschap aan jou is dus: het kan, en het kan nog steeds, hoe oud je ook bent. Ik ga 2023 gebruiken om datgene wat mij vandaag tot die staat van rust en evenwicht heeft gebracht aan jou over te dragen. Da’s mijn voornemen en mijn drive voor de podcast in 2023. Are you in?

Ik wens je een fantastische toekomst toe, volgend jaar én alle jaren erna!

Veel succes

Business Dad
PS Geef jezelf een eindejaarscadeau. Koop de Business Dad Bundle nu voor maar € 99 met de kortingscode DAD90 en zet 2023 in met een knal dankzij de 4 cursussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *