Categories
Business

Nieuw (business)idee? Zo maak je er een succes van – Aflevering 89

Wanneer begin ik met mijn nieuwe plan, idee of project? Hoe zet ik iets nieuws in de wereld? Wat doe ik best wel en niet? Sinds we voor de tweede keer de Belgian Podcast Award wonnen, stromen die vragen nog vaker dan anders binnen. En staat ook onze Business Dad Hotline roodgloeiend. Sta jij ook op het punt om iets nieuws te lanceren? Dan zijn deze 5 tips voor jou!

  1. Start als je 80% klaar bent

Misschien zit jij te wachten op het ideale moment om je idee te lanceren? Je bent alleszins niet alleen. Maar … wanneer is dat ideale moment? Voor je het weet ben je maanden of zelfs jaren verder. En komt er een nieuwe speler op de markt die profiteert van het first mover’s advantage: hij of zij brengt jouw idee als eerste op de markt en gaat zo met het grootste marktaandeel lopen.

Begrijp me niet verkeerd: uiteraard wil je goed voorbereid zijn en is té vroeg starten ook geen goed idee. Maar wees je ervan bewust dat je gevoel een gecamoufleerde vorm van faalangst kan zijn die je tegenhoudt.

Wat is dan de gulden middenweg? Volgens mij ben je klaar om te starten wanneer je je actieplan voor 80% hebt uitgevoerd. De andere 20% zal je al doende wel verder uitwerken. Maak ook je ‘waarom’ en je wat ‘kristalhelder’. Hoe sterker die in jou verankerd zitten, hoe gemakkelijker de ‘hoe’ verloopt. ‘How’ has a way of figuring itself out.

  1. Omring je met mensen die al op jouw nieuwe level zitten

Dit is een belangrijke en misschien wat teleurstellende boodschap die ik je wil meegeven. Als je beslist om je leven te upgraden naar een nieuw level, zal je contacten, vrienden en kennissen verliezen. Mensen die er niet klaar voor zijn om mee te groeien naar dat nieuwe level, die niet begrijpen wat jij aan het doen bent, of die het comfortabel genoeg vinden op dit oude level.

Laat die mensen – zonder er een oordeel over te vellen – geen reden zijn om in middelmatigheid te blijven hangen. Het gaat hier over de belangrijkste persoon in jouw leven: jezelf. En als jij vindt dat het tijd is om naar een volgend niveau te gaan, dan moet je dat doen, zonder je te laten tegenhouden.

Omring je liever met mensen die al op dat nieuwe niveau zitten. Met mensen die de lat net zoals jij ook ietsje hoger leggen. Anders raak je niet op dat hoger niveau, of het nu in sport, qua voeding, in je business of project is. Wil je bijvoorbeeld sterker worden in de gym? Omring je dan niet met de mensen die geen zelfdiscipline hebben of hun gewichten na één herhaling al aan de kant leggen. En wél met de mensen die zichzelf tot het uiterste pushen.

Heb je niet meteen zo iemand in de buurt? Begin dan met de juiste mensen te volgen op sociale media. Mensen die uitblinken in excellence in plaats van middelmatigheid. Die jou inspireren en motiveren. En die praten over ideeën en visies, in plaats van over andere mensen. 

  1. Neem je verantwoordelijkheid

Ik hoor mensen vaak klagen over wat er hen is overkomen. En dan leggen ze de verantwoordelijkheid daarvoor bij iets of iemand anders. Ik geloof dat we een explosie aan geluk en succes zouden beleven als we daarmee zouden stoppen en in plaats daarvan radicale verantwoordelijkheid nemen over de dingen die ons zijn overkomen, goed én slecht.

Een klant die niet betaalt? Lastig, maar jij hebt die klant binnengebracht. 

Misschien een harde knop om om te draaien, al is het wel eentje die heel wat oplevert. Want, als je dat doet, komt er eindelijk energie vrij om stappen in de goeie richting te zetten.

  1. Verwacht dat er goede dingen zullen gebeuren

De laatste maanden kruisen er heel wat mensen mijn pad waarvan ik denk: “Wauw!” En ik denk niet dat het toeval is, wel een bewust teken van het universum. Ik manifesteer en affirmeer elke dag waar ik naartoe wil. Ik heb mijn mindset dus zo ingesteld dat ik verwacht dat er goede dingen zullen gebeuren. En ik geloof dat die bijzondere mensen daar deel van uitmaken.

Vroeger liet ik die ontmoetingen zomaar passeren, maar nu begrijp ik dat ik er iets mee moet doen. Mijn tip aan jou? Attract and you’ll meet the right people if you have the right expectation mindset. Besef dat als jij het goede verwacht, je ook het goede zal aantrekken.

  1. Schiet in actie en werk tegelijk aan je skills

Misschien ben jij net zoals ik vroeger en denk je: “Ik moet eerst nog deze cursus kopen of deze opleiding volgen voor ik echt kan starten”. Is dat het geval? Dan nodig ik je uit om al je boeken neer te leggen, geen cursussen meer te kopen en gewoon in actie te schieten. En om je skills bijspijkeren onderdeel te maken van je wekelijkse taken. 

Zo rek ik bijvoorbeeld twee uur per week uit om AAN in plaats van IN mijn bedrijf te werken. Op dat moment werk ik bijvoorbeeld aan mijn actieplan, maar verdiep ik me ook in sales. Handig, want zo toets je wat je leert meteen af in de praktijk. Denk dus niet: “ik moet eerst nog x of y weten voor ik start”, en buig het om naar: “ik start nu al en zal tegelijk werken aan mijn skills.” Luister podcasts in de auto, lees boeken terwijl je ergens wacht, rek wekelijks tijd uit, maar … start. Je bent er NU klaar voor, geloof me.

Veel succes!

De Business Dad

PS In actie schieten én meteen de juiste skills bijschaven? Koop de Business Dad Bundle met daarin 4 minicursussen om je nieuwe project of (business)idee een boost van jewelste te geven. Deze bundle is de jouwe voor de ultieme promoprijs van € 99 met de kortingscode DAD89!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *