Categories
Business

Doorbreek jij samen met mij het taboe rond mentale gezondheid? Aflevering 30

Als Business Dad draaien mijn tips en handvaten vooral rond mindset, optimale tijdsbesteding en succesvoller worden. Maar daarbij mag je één cruciale factor nooit uit het oog verliezen: je mentale gezondheid. Want hoe kan jij de beste versie van jezelf worden als je hoofd in de knoop zit? In deze bijzondere episode nodig ik je dan ook vanuit het diepste van mijn hart uit om hulp te zoeken als dat nodig is. En om een helpende hand uit te reiken als je ziet dat iemand aan het worstelen is.

Ik had onlangs een vriend van me aan de lijn die ik al jaren ken. En hij vertelde me nogal schoorvoetend dat hij therapie volgde. Nu, ik vind therapie een afschuwelijk woord. Er hangt zo’n negatieve connotatie rond. Terwijl het helemaal niks negatiefs is. Integendeel, ik heb zelf 2 jaar  therapie gevolgd en dat heeft mij enorm veel deugd gedaan. En ik hoop dat het bij mijn vriend voor dezelfde opluchting zorgt. En ook bij jou, als je daar nood aan hebt.

Alles begint bij mentaal welzijn

Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom er überhaupt een taboe rond het volgen van therapie hangt. Als je pijn hebt in je nek, dan ga je naar de kinesist. Heb je tandpijn, dan ga je naar de tandarts. En heb je maagpijn, dan ga je naar de dokter. Je laat dat behandelen, simpel. Waarom is het voor onze mentale gezondheid dan niet zo simpel? Terwijl alles daar wel begint. Trouwens, als je je mentaal niet goed voelt, dan krijg je ook fysieke kwalen. Mijn uitnodiging luidt dan ook vanuit het diepste van mijn hart: volg therapie of laat je behandelen, daar is niks mis mee!

Ik heb dus zelf twee jaar therapie ‘gevolgd’ bij een geweldige therapeute, Christa. 

En voor een deel voelde het alsof mijn leven toen pas kon beginnen. Alsof ik eindelijk echt vrij kon ademen. Tijdens die sessies heb ik o.a. geleerd dat ik mezelf graag mag, nee: moèt zien. En ja,  ik ben sterk geweest toen ik in mijn jeugd grote obstakels heb moeten overwinnen, maar ik moet niet elke dag sterk zijn of een pantser te dragen. Het is ok om te zijn wie je bent. Jij bent ok.

De eerste is niet per se de juiste

Als één persoon zich nu gehoord en aangemoedigd voelt om ook een therapeut(e) te zoeken, dan is mijn missie geslaagd. Ik begrijp ook dat het niet makkelijk is om een goeie therapeut(e) te vinden. Je loopt er niet mee te koop op Facebook en niet elke therapeut is de ideale match voor jou. Voor ik bij Christa terechtkwam, had ik al enkele gesprekken gehad met een andere therapeute gehad, maar die aanpak lag me niet. Ze gebruikte eerder trucs en systemen om me te helpen, terwijl Christa open vragen stelde waarbij mijn eigen antwoorden me dan zelf dingen deden beseffen. Dus besef dat de eerste persoon bij wie je terecht komt misschien niet meteen de juiste is. Als het klikt, dan zit het goed heb ik gemerkt. Die gesprekken koester ik, ze hebben me ‘vrij gemaakt’, verlost van dingen en trauma’s uit m’n verleden.

Een luisterend oor doet deugd

Het afgelopen jaar was voor ieder van ons een hard jaar: lockdowns, eenzaamheid, een jobomgeving die volledig veranderde misschien zelfs een (tijdelijke) werkloosheid waardoor sommige mensen met financiële problemen te kampen kregen, enz.. Een voedingsbodem voor depressies. Uit ervaring weet ik hoe zwaar een depressie kan wegen. Je ziet het niet meer zitten, huilt zonder aanleiding en je ziet geen toekomst meer. Wat het dan nog moeilijker maakt, is dat andere mensen jouw depressie vaak niet begrijpen. En (goedbedoeld) zeggen: “Komaan, verman je! Alles komt goed.” En daar heb je op dat moment echt niets aan, integendeel. 

Ik denk dat wij samen, de Business Dad-luisteraars, een helpende hand kunnen bieden aan de mensen die het nu moeilijk hebben. Zie je op sociale media iemand plots heel donkere boodschappen plaatsen? Of vang je signalen op van iemand die plots niet meer zo vrolijk is, maar heel erg stil? Vraag dan hoe het gaat. Stuur een berichtje. Dat is voor jou misschien een klein gebaar, maar voor de persoon in kwestie maakt het een wereld van verschil. Google desnoods welke vragen je kan stellen om iemand een hart onder de riem te steken. Laat duidelijk merken dat die persoon niet alleen is, dat je er bent. Maar vermijd bij mensen die het écht heel moeilijk hebben met oversimpele boodschappen zoals “het komt goed”.

Niet alleen in je directe omgeving

Als je nu denkt: “Maar ik ken zo niemand in mijn omgeving”, nodig ik je uit om toch eens goed rond te kijken. We kennen gemiddeld zo’n 250 à 400 mensen. De kans is dan ook groot dat iemand in die kennissenkring door een moeilijke tijd gaat. Dat hoeven bovendien niet je beste vrienden te zijn. 

Zo heb ik een tijdje geleden aan een Facebookvriend gevraagd of alles goed was, omdat ik merkte dat hij heel anders dan anders postte. We kenden elkaar eigenlijk niet goed, maar zijn toch beginnen te praten. En wat bleek? Ik was een van de weinigen die hem die vraag heeft gesteld. Ga er dus niet zomaar vanuit dat iemand die je niet goed kent sowieso een vangnet heeft en dat het geen nut heeft dat jij even incheckt bij hem of haar.

Doe dat ook op het werk, of je nu een leidinggevende bent of niet. Zie je iemand die er futloos bijzit, die een andere houding heeft dan anders? Vraag of je iets kan doen. Neem de tijd om een gesprek te voeren en verwijs hem of haar door als dat kan. Vandaag is het belangrijker dan ooit dat we onze sociale rol vervullen. Ik geloof er ook echt in dat we dat kunnen doen en ik nodig je uit om effectief een helpende hand te reiken. 

Als dankzij deze podcastaflevering één persoon zijn of haar ‘Christa opzoekt’ of iemand met een depressie te hulp schiet, dan ben ik gelukkig. Zet die deur open, voor jezelf en voor je omgeving. Al is het maar op een kier.

Dan doorbreken we samen het taboe rond therapie en mentale gezondheid.

De Business Dad

PS Krijg je het soms benauwd van alle taken die op je afkomen? Download dan nu mijn 10 stress tips helemaal gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *