Categories
Business

De vruchten van je succes plukken? Plant dan eerst deze 11 zaadjes Aflevering 31

De beste versie van jezelf worden kan je vergelijken met het planten van een boom. Dat wat het laatst groeit, zijn de vruchten. Eerst moet je een zaadje planten, de boom water geven en goed verzorgen. De podcast van vandaag helpt je voor te bereiden om de vruchten van je harde werk te plukken. Ik deel mijn elf beste tips waarmee je vanaf morgen aan je succesvolle leven bouwt. Want onthoud: morgen is de eerste dag van de rest van je leven.

De beeldenketting

Als je podcastaflevering 7 over conflicten al eens beluisterde, dan weet je dat ik een enorme fan ben van beeldenkettingen. Die helpen je om alles beter te onthouden. Ik nodig je dan ook uit om je deze ketting zo levendig mogelijk voor de geest te halen. Dat werkt het best.

Voor je zie je zo’n antieke, rode wekker uit grootmoeders tijd met gouden wijzers. Een van de pootjes zit vast in het gebarsten scherm van een smartphone. Die smartphone wordt vastgehouden door een persoon in een sportoutfit: een strak pak, een zweetband, blitse sportschoenen, alles erop- en eraan. Het ene been van die persoon hangt in de lucht alsof hij gaat lopen of aan het dansen is. En het andere been steunt op de deklat van een voetbalgoal. De rechterpaal van dat doel staat op een bord. En op dat bord zie je een emoticon afgebeeld van een boos gezicht met een groot kruis over. Plots zie je ook dat het bord gebarsten is. Maar de barst is van goud, waardoor het wel een kunstwerk lijkt. Onder het bord ligt een dik boek vol wijsheden. Dat rust dan weer op een reuzegrote, doorzichtige bokaal met in het groot ‘vitaminen’ op. De bokaal wordt vastgehouden door The Iceman himself, formule 1-piloot Kimi Räikkönen. Hij wordt zo genoemd omdat hij altijd heel stoïcijns is. In zijn andere hand heeft Kimi een schaar vast die een groot plan doormidden knipt. De ene helft van dat plan valt op de grond en onthult een koffiemok waarop ‘perfectly imperfect’ gedrukt staat.

Om alles goed te laten doordringen, lees je de beeldenketting best nog een keer. Zie je alles heel levendig voor je? Dan gaan we over naar de tips.

 1. De antieke wekker: sta meteen op

Het eerste beeld in de ketting was de antieke rode wekker met de gouden wijzers. Mijn eerste tip luidt: sta meteen op als je wekker afgaat. Snooze niet en draai je niet nog eens om, ook al is dat heel verleidelijk. Spring gewoon meteen uit bed. Zo geef je jezelf het signaal dat je de dag met goeie gewoontes en goeie energie wil beginnen en zet je de toon voor de rest van de dag.

 1. Het gebarsten scherm: geen sociale media tot je eerste ochtendpauze

Je dag op een goede manier starten, wil ook zeggen dat je niet meteen door je sociale media gaat zitten scrollen. Stel dat uit tot aan je eerste ochtendpauze. Ik beloof je dat je dag er helemaal anders uit zal zien als je je smartphone 2 à 3 uur links laat liggen. Je start je dag zo met de juiste focus, zonder allerlei prikkels van buitenaf. Vind je dat moeilijk? Pak het dag per dag aan. En voor je ’t weet is het een gewoonte die je niet meer kan missen.

 1. De persoon in sportoutfit: kies elke dag een gezonde, sportieve routine

Start elke ochtend met een gezonde, sportieve routine. Ik vraag je niet per se om een marathon te lopen of om honderd keer te pompen, maar om iets (kleins) te doen dat je gezondheid een positief signaal geeft. Of dat yoga is, huppelen of iets anders, dat kies je helemaal zelf. Wat wel belangrijk is? Dat je iets kiest dat je elke dag kan doen, al is het maar vijf minuutjes. Want consistency is key. Door dat elke dag te doen, geef je je leven een positieve wending. Want je doet veel meer dan sporten alleen: je bouwt aan je zelfvertrouwen en je zelfrespect groeit. En dat heb je nodig als je de beste versie van jezelf wil worden. 

 1. De voetbalgoal: stel doelen voor je dag

Het ene been van onze sporter steunde op de deklat van een voetbalgoal. En daarmee wil ik zeggen: stel doelen voor je dag. Vraag je aan het begin van elke dag af: wat wil ik vandaag bereikt hebben? Dat hoeven geen tien doelen te zijn, maar gewoon enkele kapstokjes om richting te geven aan je dag.

 1. De boze emoticon met het kruis: ban negatieve mensen

Op het bord onder de rechterdoelpaal zag je een boos gezicht met een kruis over. Mijn vijfde tip luidt: ban negatieve mensen uit je leven. Aan mensen die de boel verzieken of voortdurend roddelen heb je niets. Ban ze fysiek uit je leven door er niet meer mee op te trekken of ‘demp’ ze op je sociale media zodat je er niets meer van hoeft te zien.

 1. Het bord met de gouden barst: leer uit je fouten

Misschien hoorde je al eens van kintsugi? Dat is een Japanse kunstvorm waarbij je de scherven van gebroken keramiek niet met gewone lijm herstelt, maar met iets nobels zoals goud, waardoor het eindresultaat zelfs mooier is dan het origineel. Mijn tip hier is: maak fouten en leer eruit. In elke fout schuilt een opportuniteit, een kans om bij te leren en een nog beter resultaat neer te zetten. Net zoals je geen omelet kan maken zonder eieren te breken, kan je je leven geen nieuwe wending geven zonder fouten te maken. Meer nog: als je nooit fouten maakt, dan probeer je volgens mij niet hard genoeg.

 1. Het boek der wijsheden: leer elke dag iets nieuws

Het gebarsten bord lag op een boek vol wijsheden. De zevende tip die ik je wil geven is: leer elke dag iets nieuws. Of het nu een nieuw computerprogramma is of leren beleggen met cryptocurrency, zorg ervoor dat je elke dag een stukje nieuwe kennis vergaart. Ik probeer bijvoorbeeld elke dag een nieuw woord te leren in het Italiaans om mijn woordenschat te verrijken. Probeer dat echt elke dag te doen in plaats van een keertje per week. Ook hier is consistency key. Tel het maar eens uit: op 365 dagen heb je ongetwijfeld al enorm veel bijgeleerd. Ik geloof er ook in dat wij als mens zijn voorbestemd om elke dag iets te leren. Je haalt er niet alleen veel voldoening uit, maar pikt ook dingen op om je project, je onderneming en je team naar een hoger niveau te tillen.

 1. De vitaminen: verzorg je lichaam en geest

Met de vitaminen in de beeldenketting wil ik je meegeven dat het belangrijk is dat je zowel voor je lichaam als je geest zorgt. Bouw bewust qualitytime in voor jezelf. Maak tijd om je hoofd leeg te maken door bijvoorbeeld te mediteren, al zijn het maar vijf minuutjes. Om vooruit te kunnen, moet je af en toe eens grondig inchecken bij jezelf.

 1. Iceman Kimi Räikkönen: bewaar te allen tijde je kalmte

Kimi Räikkönen wordt The Iceman genoemd omdat hij altijd en overal de rust zelve is. Zelfs moeilijke vragen van de pers brengen hem niet van zijn stuk. Mijn negende tip is dan ook: oefen om in alle omstandigheden je kalmte te bewaren. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, dat moet ik zelf toegeven. Als ik kijk naar de momenten waarvan ik spijt heb of waar ik fouten heb gemaakt, dan was dat altijd wanneer ik mijn kalmte verloor en mijn emoties de bovenhand namen. Nu oefen ik om me bewust te zijn van mijn ademhaling en niet meteen te reageren. Ik kijk naar het proces en haal dat uit elkaar: waarom zegt die persoon dat? Wat wil hij ermee bereiken? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Zo laat ik de rust in mezelf wederkeren en vermijd ik dat ik impulsief en emotioneel reageer.

 1. Het doormiddengesneden plan: verander het plan, niet het doel

Heb je hard genoeg en lang genoeg geprobeerd om je doel te behalen? Maar lijkt je plan helemaal niet te werken? Verander dan het plan in plaats van je doel. Wilde je 100 nieuwe klanten binnen te halen, maar lukt dat niet? Verlaag je doel dan niet naar 50 klanten. Pak in plaats daarvan je plan aan. Zoek naar een manier waarop het wél lukt. Wanneer beslis je dan om je plan van tafel te vegen? Wanneer je tegen jezelf kan zeggen dat je er écht alles aan gedaan hebt om dit plan te doen slagen.

 1. Perfectly imperfect: wees tevreden met 80%

Achter het stuk plan dat op de grond viel, zat de mok verstopt met ‘perfectly imperfect’ op. Dat is mijn elfde en laatste tip: streef geen perfectie na, maar wees tevreden met 80%. Wil je een nieuwe cursus lanceren? Wacht dan niet tot de allerlaatste puntjes op de i staan. Anders lanceer je de cursus nooit. Want het kan altijd beter. Moet je dan halfslachtig te werk gaan? Neen, maar je moet weten wanneer iets goed genoeg is. Perfectie nastreven belemmert je alleen maar. Doe je uiterste best, maar aanvaard de imperfectie.

Pas je deze tips consistent elke dag consistent toe? Dan beloof ik je dat je leven er helemaal anders uit zal zien. Je stoomt jezelf klaar voor succes. Je plant de zaadjes om binnenkort de allersappigste vruchten te plukken. 

Heel veel succes!

De Business Dad

PS Je nieuwe gewoontes meteen inplannen als visueel geheugensteuntje? Download de gratis 100-wekenplanner en kickstart je vooruitgang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *