Categories
Business

Jouw dromen verwezenlijken: wat je beter wel en niet doet – Aflevering 76

Dromen, we hebben ze allemaal, al van kinds af aan. Waarom komen er dan veel van die grote dromen amper uit? En wat kan je doen om die big audacious goals toch werkelijkheid te doen worden? Daar geef ik je vijf handige tips voor.

Als je me al even volgt, dan weet je dat ik fan ben van Formule 1. Niet voor het hele jetset-gebeuren, wel voor het menselijke aspect. Van zowel de technische koppen zoals ingenieurs en mecaniciens die de wereldrecords verbreken, als de piloten die de allerbesten ter wereld zijn. Eén van die coureurs is Checo Perez en hij won onlangs voor het eerst in zijn leven de race in Monaco: dé parel van alle Formule 1-races. Achteraf interviewden ze hem en hij zei: “Ik heb heel m’n leven gedroomd dat ik hier zou staan”.

Ik vind dat zo’n fantastische uitspraak. Je hoort het niet alleen in de sportwereld, maar ook bij acteurs en actrices die een Oscar hebben gewonnen bijvoorbeeld. Ik geloof ook echt dat die mensen er heel hun leven van hebben gedroomd. Waarom bergen zij die droom niet op? En een ander kind dat ervan droomde om F1-piloot te worden wel?

  1. Durf te dromen

De mensen die hun droom werkelijkheid zien worden, zijn met hetzelfde gestart: met te DURVEN dromen.  Ze hebben zichzelf de toestemming gegeven om het groots te zien. En om er niet van te wijken, ongeacht wat er op hun pad komt of wat een ander ervan vindt.

Wijlen Frank Williams, het vroegere hoofd van het Williams-raceteam, besliste bijvoorbeeld ooit dat zijn team kostbare tijd zou winnen bij de pitstops. Je moet weten dat die toen zo’n anderhalve minuut duurden, terwijl ze nu twee seconden duren… Dat voornemen was ongezien en stuitte op heel wat kritiek. Maar Williams liet zich niet van zijn stuk brengen. Het was zijn grote droom. En hij wist zijn team zodanig te inspireren dat ze erin meegingen.

  1. Focus je op de ‘wat’ van je droom

Hoe ziet jouw droom er concreet uit? Waar zie je jezelf staan? Ik geloof enorm in de kracht van eerst na te denken over de ‘wat’ en pas in een later stadium over de ‘hoe’.  Waarom? Omdat die ‘wat’ je geen beperkingen oplegt, je hebt geen limieten in wat er mogelijk is. Bij de ‘hoe’ is dat wel het geval.

De ‘wat’ is bovendien op de toekomst gericht, terwijl de ‘hoe’ op het verleden is gebaseerd: op je eigen ervaringen, op wat anderen hebben verwezenlijkt en op wat je zelf denkt dat er mogelijk is. Als Frank Williams zich toen had blindgestaard op de ‘hoe’ en zich had laten leiden door wat er al mogelijk was, dan zou zijn droom nooit zijn uitgekomen.

Daarom is het ook zo belangrijk om dat wat-denken goed te scheiden van het hoe-denken. Ik nodig je uit om eerst grondig te focussen op de wat en het effect ervan. Beeld je in dat je daar al bent: hoe voelt het? Hoe klinkt het? Hoe ruikt en proeft het? Beeld je die stimuli zo levendig en zo vaak mogelijk in. En laat de ‘hoe’ op het schap liggen tot een later stadium.

  1. Wees voorzichtig in de keuze met wie je je droom deelt

Misschien herken je het wel. Je wilde vroeger zanger worden en vertelde dat aan iedereen. Waarop veel mensen antwoordden: “Blijf maar met je voetjes op de grond. Niet iedereen wordt de nieuwe Beyoncé”. Het resultaat? Je bergt je droom op. Ik ben ervan overtuigd dat onze omgeving vaak de oorzaak is voor het stukslaan van onze dromen. 

Daarom nodig ik je uit om heel kieskeurig te zijn in de mensen aan wie je je droom vertelt. Want als je grote dromen aan kleine mensen vertelt, dan maken ze je droom kleiner. In mijn ervaring projecteren de meeste criticasters een stuk van zichzelf, namelijk hun falen of de dromen die zij niet hebben kunnen realiseren. Het heeft geen zin om je tijd en energie in die mensen te steken.

Deel je droom dus alleen met mensen die net zo groot dromen als jij, al zijn dat er maar 1 of 2. Je hoeft ook geen bevestiging of bijsturing van anderen te krijgen. Het is JOUW droom, niet die van een ander.

  1. Wees alert voor verdoken faalangst

Faalangst is een raar beestje en weet zich heel creatief en gecamoufleerd te verpakken. In de vorm van perfectionisme bijvoorbeeld. Merk je bijvoorbeeld dat je je doel of je lat na een tijdje lager legt? Dat je project langer duurt dan nodig? Dat je je droom na een poosje kleiner maakt? Dat elke stap eerst tot in de puntjes afgewerkt moet zijn voor je iets lanceert? Dan is faalangst heel dikwijls de boosdoener.

Ik nodig je uit om eens na te gaan hoe faalangst zich bij jou manifesteert. Je ervan bewust zijn is de eerste stap om ermee aan de slag te gaan.

  1. Manifesteer

Je focus op de ‘wat’ kan je versterken door te manifesteren. In podcastaflevering 62 vertelde ik al meer over de kracht van manifestatie. Ik doe het ondertussen elke dag onder een ijskoude douche. Dan reciteer ik hardop een aantal specifieke doelen die ik me eigen heb gemaakt.

Hoe doe je dat dan concreet? Zeg elke dag heel concreet, in de tegenwoordige tijd én hardop hoe je je droom beleeft en koppel er een ritueel aan. Zeg bijvoorbeeld elke dag als je ’s avonds voor de spiegel staat: ik sta op het podium en heb een Oscar in mijn handen en geniet met volle teugen van het moment. Zo eenvoudig is het!

De volgende keer dat je iemand hoort zeggen dat hij zijn hele leven van X of Y heeft gedroomd, nodig ik je uit om stil te staan bij de ongelofelijke kracht en betekenis van die uitspraak. Ik moedig je aan om groots te dromen en om dat te blijven doen!

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil jij ontdekken wat jouw ‘why’ is? En waar jouw echte potentieel en meerwaarde zit? Vind jouw ikigai via deze gratis download!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *