Categories
Business

Zo motiveer jij jouw medewerkers het best: de 5 liefdestalen van Gary Chapman – Aflevering 70

Podcast aflevering 70 staat helemaal in het teken van de liefde. Liefde op het werk, meer bepaald. En nee, niet op de manier die je verwacht! Dankzij de 5 liefdestalen leer jij de taal van je mensen spreken. En ontdek je hoe jij hen stuk voor stuk het beste motiveert!

5 love languages

De 5 liefdestalen komen uit het gelijknamige boek The 5 Love Languages van Gary Chapman. Hij schreef het in de eerste plaats als leidraad om romantische relaties mee te versterken. Ieder van ons heeft namelijk een liefdestaal die ons het meeste aanspreekt. De ene krijgt bijvoorbeeld graag cadeautjes, terwijl de andere liever hoort hoe graag je hem of haar ziet. De juiste taal bij een bepaalde persoon gebruiken, brengt jullie dichter naar elkaar toe. 

Raar maar waar werkt het niet alleen bij romantische relaties, ook op het werk werpt die aanpak zijn vruchten af! Door de favoriete liefdestaal van je collega of werknemer te gebruiken, voelt hij of zij zich des te meer gezien en gehoord, wat enorm motiverend werkt!

  1. Words of affirmation

De eerste liefdestaal in Chapmans boek zijn de words of affirmation oftewel woorden van bevestiging. Je kan nog zoveel schouderklopjes geven als je wil, als je werknemer of collega deze liefdestaal verkiest, doet hem of haar dat weinig. Die persoon wordt het meest positief gemotiveerd door een woordje van oprechte waardering.

Let hier vooral ook op het woordje ‘oprecht’. Daar maakte ik eerder al eens een podcastaflevering over. Complimenteer die persoon liever niet met de mooie jas die hij aanheeft. Dat is nogal oppervlakkig. Betrap hem liever op iets goeds dat hij heeft gezegd of gedaan en staaf dat met bewijs. Heb je bijvoorbeeld gehoord hoe goed die persoon met een ontevreden klant omging toen je voorbijliep? Zeg dan bijvoorbeeld: “Ik vind het heel knap hoe klantgericht jij bent. De reden waarom ik dat zeg, is dat ik je daarstraks de klacht van klant X aan de telefoon hoorde behandelen.” Als je je compliment onderbouwt, komen je woorden veel krachtiger binnen. En jij bent het volgende week misschien al vergeten, maar voor die persoon blijft je compliment dagen, weken, zelfs maanden hangen.

  1. Acts of service

In deze tweede liefdestaal staan de dingen die je voor een ander kan doen om hem of haar te helpen centraal. Stel, je zaak gaat bijna sluiten en de persoon die verantwoordelijk is voor het afsluiten moet vroeger weg. Een act of service zou dan kunnen zijn dat jij voorstelt om af te sluiten in zijn plaats, zodat hij op tijd kan vertrekken.

Of merk je dat een van je werknemers zit te zwoegen op een taak? Bied dan aan om te helpen, bijvoorbeeld. Die kleine dingen doen of overnemen, werken voor personen met deze liefdestaal enorm motiverend. 

  1. Gifts

Sommige van je werknemers worden misschien het positiefst beïnvloed door deze derde liefdestaal: cadeautjes. In een werkomgeving pas je daar natuurlijk best een beetje mee op, je wil niet in een foute situatie belanden.

Zo’n gift kan iets kleins zijn. Weet je dat persoon X verzot is op koffiekoeken met chocolade en pudding? Stop dan voor het werk eens aan de bakker om zijn lievelingskoffiekoeken te halen. Of merk je dat het bureaulampje van persoon Y al maanden stuk is? Koop dan eens een nieuw lampje en vervang het of doe het hem cadeau.

  1. Qualitytime

Zit er iemand in je team met qualitytime als liefdestaal? Dan motiveer je deze persoon het meest door echt de tijd te nemen om met hem of haar te praten of te luisteren. Spendeer tijdens de koffiebreak of de lunchpauze eens wat meer tijd met deze persoon. Of hou je gesprek eens wat langer aan de gang. Zet jullie met z’n tweetjes apart om te horen hoe het met hem of haar gaat. Je zal merken dat dat bij die persoon extra positief binnenkomt.

  1. Physical touch

Met deze vijfde liefdestaal, iemand aanraken, is het in een werkomgeving opletten geblazen. Je wil niet de verkeerde indruk wekken of mensen ongevraagd betasten, natuurlijk. Geef de persoon bij wie deze liefdestaal het beste werkt misschien eens een schouderklopje. Of geef hem een hand terwijl je je andere hand op zijn arm legt. Ik ben er zeker van dat jij slim genoeg bent om deze liefdestaal op een correcte manier te integreren.

Deze 5 verschillende strategieën zijn allemaal kleine dingen die jij als werkgever, projectleider of baas makkelijk toepast. Je zal merken dat mensen vaak niet louter 1 favoriete liefdestaal hebben, maar misschien wel 2 of 3. Al zullen het er nooit 5 zijn. Het is jouw rol om te ontdekken wat die talen zijn en hoe je daar bij die persoon in kwestie op inspeelt. En daar heb ik een opdracht voor!

Jouw opdracht

  1. Zoek uit wat voor jezelf de belangrijkste liefdestalen zijn. Dat kan via deze quiz of met Chapmans boek natuurlijk. Let er eens op hoe jij die in je eigen omgeving tot uiting brengt.
  2. Maak een lijst van de mensen op het werk die direct aan jou rapporteren en onderzoek wat hun liefdestaal is. Het kan een week, of zelfs 2 weken duren voor je weet welke taal voor welke persoon het beste werkt. Maar eens je daaruit bent, zal je ’t grappig vinden hoe die misschien heel hard verschilt van de jouwe.
  3. Ga na hoe je die liefdestalen bij de desbetreffende personen in de praktijk toepast. Bereid het een beetje voor om het jezelf makkelijker te maken.
  4. Zet je voorbereiding om in actie! Gewoon doen! En maak er een gewoonte van. Op termijn kan je het principe natuurlijk ook aanleren aan je eigen mensen.
  5. Last but not least: doe eens hetzelfde in je persoonlijke omgeving. Toen ik deze podcastaflevering aan het voorbereiden was, merkte ik bijvoorbeeld dat er voor mezelf naar m’n omgeving toe nog heel wat werk aan de winkel was! Probeer het eens uit en je zal zien dat je het leven van je partner, vrienden, kinderen, … echt verrijkt!

Ik wens je veel succes!

Business Dad

PS Wil je meteen aan de slag met de 5 liefdestalen? Download dan nu je werkboek 5 liefdestalen en haal het beste in je mensen naar boven.

PPS Wist je dat er nog een 6de liefdestaal is? Eentje die alleen ik spreek! Namelijk: je abonneren op de podcast! Daar zou je me echt een geweldig plezier mee doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *